Särkyvätkö putket kärkipelissä? TPS voittanut kaikki kotipelit, Lukko pelannut täydellistä alivoimaa

LIIGA / Ennakko
Konkarihyökkääjät Tomi Kallio ja Éric Perrin ovat TPS:n kaksi tehokkainta pelaajaa.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
TPS on ollut alkukaudella äärimmäisen kurinalainen joukkue: Palloseuran pelaajille on tuomittu sarjassa vähiten rangaistusminuutteja. Lukon menestyksen kulmakiviä ovat olleet Liigan paras alivoima, huipputehokas ylivoima ja erinomaisessa vireessä oleva maalivahti Kaapo Kähkönen.

Liigaa johtava Turun Palloseura on voittanut kuluvalla kaudella kaikki Turkuhallissa pelaamansa viisi ottelua varsinaisella peliajalla. Seuraavaksi pistepotin ryöstämistä Turusta saapuu yrittämään sarjakolmonen Rauman Lukko.

Tepsin ja Lukon vireystilaa kuvaa se tosiasia, että kumpikin joukkue on pystynyt tällä kaudella voittamaan ennakkoarvioissa suurimmaksi mestarisuosikiksi nostetun Tapparan.

"Lukko-ottelusta tulee iso kamppailupeli"

TPS kukisti torstaina kotonaan HPK:n maalein 3−2. TPS:n voiton tärkeimpiä avaimia oli jäähyttömyys: Palloseura ei joutunut ottelussa kertaakaan alivoimalle. Peli toimi tasakentällisin, joten ylivoiman tehottomuus ei haitannut. Kun alkukauden aikana kertyneet rangaistusminuutit lasketaan yhteen, on TPS:n jäähyminuuttien määrä koko sarjan pienin.

Turkulaisilla riittää hyökkäyspään osaamista, vaikka ykkössentteri Ilari Filppula on ollut jo useamman ottelun loukkaantuneena sivussa, eikä ole aivan heti palaamassa kaukaloon johtamaan peliä.

Työteliäinä alivoimapelaajina tunnetut Teemu Väyrynen ja Elias Karvonen iskivät torstaina kauden ensimmäiset maalinsa. Kumpainenkin sai tililleen lisäksi yhden syöttöpisteen. Karvoselle osuma tiesi karmean maalittoman putken katkeamista: mies oli osunut tolppien väliin Liiga-ottelussa edellisen kerran 4. maaliskuuta 2016, siis puolitoista vuotta sitten.

− HPK sai vähän liikaa maalipaikkoja, ei ollut helppo peli meille. Lukko-ottelu on vähän niin kuin paikallispeli. Eiköhän siitä tule iso kamppailupeli, arvioi Karvonen Jatkoajan haastattelussa lähtökohtia lauantai-illan peliin.

Päävalmentaja Kalle Kaskinen on kierrättänyt kokoonpanossa monia eri pelaajia ja vaihdellut ketjukoostumuksia. Puolustuksessa valmennusjohdolla ei ole liikaa valinnanvaraa, sillä TPS:llä on Miro Keskitalon tällä viikolla puretun sopimuksen jälkeen riveissään vain seitsemän puolustajaa.

Hyökkäysketjuista eniten vaihtelua on nähty 2. ketjussa, jonka vakiomiehiä ovat nuoret Patrik Virta ja Petrus Palmu. Kakkoskentän laidassa ovat alkukaudella pelanneet Markus Nurmi, Otto Nieminen, Erik Nyström, Teemu Väyrynen ja Topi Taavitsainen. Erikoista on, että niin Nurmi, Nieminen kuin Nyström onnistuivat maalinteossa, kun saivat näyttöpaikan kakkosvitjassa. Kukaan heistä ei pelannut onnistumisista huolimatta seuraavassa pelissä kakkosketjussa.

Lukko on Liigan eliittiä sekä alivoimalla että ylivoimalla

Lukko on kunnostautunut alkukaudella alivoimapelissa. Yhdeksässä ottelussa joukkue on pelannut alivoimalla yhteensä 53 minuutin ja 10 sekunnin ajan, mutta vastustajat eivät ole ylivoimalla pelatessaan onnistuneet kertaakaan ohittamaan Kaapo Kähköstä.

Raumalaiset ovat onnistuneet hienosti myös ylivoimapelissään. Miesylivoimalla pelatessaan Pekka Virran suojatit ovat tehneet yhdeksän maalia, mikä on eniten koko sarjassa.

Lukko voitti edellisellä kierroksella kotonaan Pelicansin jatkoajan jälkeen 2−1. Lahtelaiset olivat pelissä kuskin paikalla, mutta kovassa torjuntavireessä oleva Kähkönen oli jälleen Lukon tuki ja turva: 21-vuotias veräjänvartija urakoi 36 torjuntaa.

Lukon onnistujia ovat alkukaudella olleet Kähkösen ohella erityisesti joukkueen kokeneet sotaratsut Ville Vahalahti (tehopisteet 2+7) , Janne Niskala (3+5) ja Janne Keränen (5+2). Myös hieman nuorempaa ikäpolvea edustavat hyökkääjät Arttu Ilomäki ja Peter Tiivola ovat pelanneet ennakkoluulottomasti ja tehokkaasti.

Seuraa Heitä

Elias Karvonen #44 | TPS

Hyökkääjä

Karvonen on saanut lisää voimaa ja nopeutta, joten 23-vuotias hyökkääjä on aiempia kausia vaarallisempi hyökkäyspäässä. Tuuletti edellisessä pelissä antaumuksella pitkän maalittoman putken katkeamista. Kaivattu maali toi valtavasti lisää itseluottamusta.

Kaapo Kähkönen #36 | Minnesota

Maalivahti

Nuorukainen on joukkueen kiistaton ykkösvahti. Pekka Virta on viilannut Lukon joukkuepeliä uuteen uskoon, mikä helpottaa myös Kähkösen urakkaa verrattuna viime kauteen, jolloin Lukko päästi sarjassa toiseksi eniten maaleja. Kähkönen pystyy omalla panoksellaan kääntämään pelejä joukkueelleen, kunhan joku kenttäpelaajista tekee yhden maalin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Lukon alivoimaputki katkeaa
Lukko saapuu Turkuun päästämättä vielä yhtäkään alivoimamaalia tällä kaudella. TPS:n ylivoima on puolestaan ollut liigan terävintä kärkeä. Kumpikaan joukkue ei pelannut perjantaina, mikä mahdollistaa energisen kohtaamiseen lauantai-iltana. Jos Lukko onnistuu saamaan aktiivisuuden haluamalleen tasolle, TPS:n illasta tulee jälleen haastava.
2 3
2 3