Turussa ainekset maalijuhlille

LIIGA / Ennakko
Petrus Palmun maalivainu on ollut viime peleissä kohdillaan.
Kuva © Timo Savela
Turussa kohtaavat rakkaat viholliset, kun Turkuhallin jäällä nähdään kotijoukkue Turun Palloseura sekä vierasjoukkueena esiintyvä Porin Ässät. Molemmat hävisivät lauantaina kotihalleissaan maalein 2–5. TPS HIFK:lle, Ässät HPK:lle.

Lähtökohdat

Sarjaykkösenä majaileva TPS on aloittanut kautensa ylitse odotusten. Turkulaiset saalistivat vähintään yhden pisteen jokaisesta kauden ensimmäisestä 13 ottelusta. Putki katkesi kuitenkin lauantaina, kun poissaolojen kanssa taisteleva TPS joutui toteamaan Helsingin IFK:n paremmakseen.

Poissaolot ovatkin TPS:n suurin murheenaihe tällä hetkellä. Poissa lauantain pelaavasta kokoonpanosta olivat Ilari Filppula, Eric Perrin, Teemu Väyrynen, Erik Nyström sekä Jani Forsström.

Heistä Filppula sekä Perrin ovat varmuudella poissa myös tiistain Ässät-pelistä, mutta Forsströmin, Väyrysen sekä Nyströmin pelaaminen on mahdollista. Forsström on TPS:n ilmoituksen mukaan poissa alavartalovamman vuoksi ja hänen tilannettaan seurataan päivä kerrallaan. Väyrynen sekä Nyström puolestaan olivat lauantaina kuumeessa ja tämän vuoksi joutuivat jättämään IFK-pelin väliin.

Porin Ässät aloitti kautensa vakuuttavasti voittamalla runkosarjan kolme ensimmäistä ottelua ja saalistaen yhdeksästä ensimmäisestä ottelusta yhteensä 17 pistettä. Lokakuun puolella vire on kuitenkin kääntynyt ja viimeisestä viidestä pelistä Ässät on pystynyt saalistamaan ainoastaan neljä pistettä.

Viimeisissä peleissä Ässien pelaamisessa esille ovat nousseet epätasaisuus, virheet puolustuspelaamisessä sekä heikko alivoima. Joukkue pystyi nappaamaan tärkeän voiton perjantaina JYPistä Jyväskylässä, mutta lauantainen HPK-ottelu oli joukkueelta paikoitellen todella sekavaa tekemistä, varsinkin ottelun alkupuoliskolla. HPK pääsi ottelussa kuudesti ylivoimalle ja Ässät-pelaajat pääsivät kolmesti katselemaan jäähyaitiosta käsin HPK-pelaajien tuulettelua maalin merkiksi.

Ilman poissaoloja ei ole Ässätkään selvinnyt. Kärkimiehiin kuuluva Simon Suoranta on poissa peleistä joulukuuhun asti ja syyskuussa loukkaantunut Jussi Makkonen pelasi lauantaina kauden ensimmäisen pelinsä, joten pelituntumaa saatetaan joutua vielä hakemaan. Ykkösvahti Andreas Bernard puolestaan on ollut kuumeessa, eikä täten ole pystynyt torjumaan Ässien maalinsuulla.

Makkosen paluu askiin on Ässille tärkeä uutinen. Viime aikoina maalinteko on ollut porilaisille ajoittain tervanjuontia ja etenkin ylivoimapelaamiseen Makkosen toivotaan tuovan lisää tehoja.

Ratkaisu

Yksi ottelun ehdottomista käännekohdista tulee olemaan erikoistilannepelaaminen. TPS-ylivoima on ollut monelle joukkueelle myrkkyä vaikka kapellimestarit Perrin sekä Filppula ovatkin sieltä puuttuneet. Välillä turkulaisten ylivoimapelaaminen näyttää koomiselta sähläämiseltä vailla päämäärää, mutta seuraavassa käänteessä kiekko onkin löytynyt jo vastustajan maalista.

Ässät taas on ylivoimaisesti eniten isoja rangaistuksia Liigassa ottanut joukkue (yht. 1 x 10 RM & 5 x 5+20 RM). Kaksiminuuttisia rangaistuksia joukkue on ottanut 62 kappaletta, mikä on eniten koko Liigassa yhdessä HPK:n kanssa.

Pystyykö Ässät pitämään itsensä poissa rangaistusaitiosta vai avaako se vuolaasti ovet TPS:lle ratkaista ottelu ylivoimalla? Vastassa kun ovat sarjan kolmanneksi paras ylivoima sekä kolmanneksi heikoin alivoima.

Myös maalivahtipeli nousee ottelussa tärkeään asemaan. Bernard pelaa takuulla terveenä ollessaan, mutta mikäli hän ei ole kykeneväinen pelaamaan, on Henri Kiviaho kovassa paikassa. Kuinka hän kasaa itsensä heikohkosti menneen HPK-pelin jälkeen? TPS:n maalilla Oskari Setänen ei ollut parhaimmillaan HIFK-pelissä, joskaan tappiosta ei sovi häntä syyttää. Setänen on kuitenkin pelannut vahvan alkukauden eikä kakkosvahtina oleva Rasmus Tirronen ole jäänyt Pekkaa pahemmaksi tässä kilpailussa.

Seuraa Heitä

Lucas Ekeståhl-Jonsson #26 | TPS

Puolustaja

Nuori ruotsalaispuolustaja keräsi kritiikkiä osakseen alkukaudesta heikoilla otteillaan, mutta varsinkin viimeisissä peleissä Ekeståhl-Jonsson on kunnostautunut pisteiden muodossa hyvällä tahdilla. Tämä lupaa turkulaisille hyvää tulevaa ajatellen.

Jussi Makkonen #14 | Ässät

Keskushyökkääjä

Turkulaisen kiekkokoulun kasvatti, jonka toivotaan tuovan leveyttä Ässien hyökkäyspelaamiseen sekä ylivoimalle. Parhaimmillaan toimittaa tehokkaasti kiekkoja maalinperukoille, mutta pelituntuma ei vielä välttämättä paras mahdollinen. Saako tilaisuuden ylivoimassa TPS:ää vastaan?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

TPS edellä joka osa-alueella
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
4 5
1 2