Pelikaani turbiiniin vai kirves kiveen? Voittoputket vastakkain Tampereella – panoksena pudotuspelietu

LIIGA / Ennakko
Jesse Mankinen ei onnistunut ohittamaan Tapparan Christian Heljankoa viime vierailulla.
Kuva © Saana Hakala
Hakametsässä nähdään kierroksen mielenkiintoisin ottelu, kun Tappara ja Pelicans iskevät yhteen. Tappara puolustaa kolmatta sijaansa yrittäen kammeta jopa toiseksi, kun taas Pelicans pyrkii ponnistamaan kuuden sakkiin.

Kun Liigan viimeiset kymmenen kierrosta ovat pyörähtäneet käyntiin, on kärjen ja peräpään asema melko selkeä. Keskikastissa kuitenkin tapahtuu. Kolme pistettä mairittelisivat molempia runkosarjan lähestyessä loppuaan. HIFK ja JYP väijyvät Tapparan peesissä ja uhkaavat jopa kirvesrintojen kotietua pudotuspeleissä.

Tappara ja Pelicans ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti. Tappara nitisti pelikaaniparven Hakametsässä luvuin 3–0, mutta Lahdessa pelatut ottelut ovat venyneet ylitöiksi. Pelicans on voittanut kerran voittolaukauskisassa, ja Tappara katkaisi pelin kertaalleen jatkoajalla.

Pelicansin viime aikojen otteet ovat olleet ailahtelevia, mutta valoisia. Tällä hetkellä lahtelaiset liihottavat kolmen ottelun voittoputkessa, jota kuitenkin edelsi viiden ottelun tappioputki. Eilen Pelicans kukisti kotikaukalossaan hurjassa vireessä olevan HIFK:n, joten vaikka väsymys painaisi, on lahtelaisten itseluottamus kohdallaan. Kuka tahansa voi hyvällä pelillä kaatua.

Tapparan neljästä viimeisestä ottelusta kolme on venynyt jatkoajalle asti. Kirvesrinnat ovat kuitenkin onnistuneet nappaamaan jokaisesta lisäpisteen, ja joukkue lähtee Pelicans-kohtaamiseen neljän peräkkäisen voiton turvin.

Avainpelaajat

Pelicansin Mikko Kousa ja Libor Sulak ovat joukkueensa syömähampaita. Hyökkäävät puolustajat ovat elementissään etenkin ylivoimalla, ja parivaljakko onkin paukuttanut jo yhteensä kymmenen ylivoimaosumaa. Pistenikkarina on kunnostautunut myös Jesse Saarinen, joka kohisten saavuttaa Iikka Kangasniemeä joukkueen sisäisessä pistepörssissä.

Tappara joutuu pärjäämään ottelussa ilman olympialeijoniaan Jukka Peltolaa ja Mikko Lehtosta. Molempien menetys kirpaisee, mutta etenkin Lehtonen on ollut viime otteluissa Tapparan pelin päällikkönä.

Kapteeni-Peltolan saappaita on lähes mahdoton täyttää, mutta Tappara hommasi hänen korvaajakseen Markus Nenosen. Hän esiintyy ensimmäistä kertaa Hakametsässä kotijoukkueen riveissä. Nenoselta kaivataan välitöntä tulosta.

Molempien joukkueiden ykkösmaalivahdit ovat kantaneet kaudella suurimman kuorman. Maalivahtivalinnat voivat silti yllättää. Tapparan Dominik Hrachovina on hyvin levännyt, mutta Christian Heljanko nollasi pelikaanien viime Hakametsän-vierailun. Entä mitä tekee Pelicans? Janne Juvonen huhki eilen urakalla torjuen 36 kertaa, mutta antaako Pelicans Joona Voutilaiselle luottoa? Maalivahtivalinnat voivat ratkaista ottelun, ja huomio kiinnittyy etenkin Pelicansin päätyyn luistelevaan kassariin.

Tapparan Teemu Nurmi pelaa kokoonpanoon päästessään liigauransa ottelun numero 700. Saldoa kunnioitettaneen kukituksilla. Soisiko verkkokin?

Mikä ratkaisee?

Pelicansin ase illan ottelussa on nopeassa pelin kääntämisessä, jossa se onnistui eilen HIFK-ottelussa useiden ylivoimahyökkäysten turvin. Myös Tapparaa vastaan peliä on käännettävä nopeasti, jottei tamperelaisten pahamaineinen keskialueen puolustuspeli kerkeä asemiinsa.

HIFK:ta vastaan Pelicans-pelurit pääsivät läpiajoihin, mutta maaleitta jäätiin. Tapparaa vastaan tilanteet tulisi hyödyntää. Tamperelaisten ase on puolestaan pitkissä hyökkäyksissä. Tapparan tulee saada peli pyörimään Pelicans-alueelle, ja mikäli näin käy, voi tulosta tulla.

Tappara ei voi luottaa rutiinisuoritukseensa, joita joukkueelta on nähty tammikuun aikana useita. Pelicansin kuntohuippu on ajoittunut hyvin, joten lahtelaisilla on yllätyssaumansa. Odotettavissa on tasainen taistelu, jossa kumpikaan ei halua jäädä takaa-ajajaksi. Kolmannet erät ovat olleet hetkiä, jolloin Tapparan koneesta on nytkähtänyt vielä yksi ylimääräinen vaihde. Onko Pelicans ratkaissut ottelun jo ennen sitä?

Seuraa Heitä

Jere Karjalainen #26 | Tappara

Laitahyökkääjä

Karjalainen on nakuttanut liigaurallaan tehot 51+48=99. Tärähtääkö laiturin tilille tänään sadas pinna?

Iikka Kangasniemi #4 | HIFK

Laitahyökkääjä

Lahtelaisten jäisimmän pelaajan tunnistaa kultaisesta kypärästä. Kangasniemi on pelannut vuoden 2018 puolella 13 ottelua, joista 10 ilman tehoja. Joko kurssi kääntyy, Iikka?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Tappara pitää Pelicansin aisoissa
Tappara huilasi perjantaina, kun taas Pelicans kaatoi HIFK:n kotikaukalossaan. Lahtelaisryhmän otteet ovat muutenkin piristyneet tappioputken jälkeen ja joukkue on kääntänyt sen kolmen ottelun voittoputkeksi. Tapparan pelilliset suoritukset eivät ole olleet kaikista vakuuttavimpia, mutta se on vahvan materiaalinsa ansiosta kuitenkin napsinut pisteitä tasaisesti. Sen vahvuus on tiiviissä puolustamisessa ja siinä vauhdikkaaseen hyökkäykseen luottavalla Pelicansilla on haaste edessään. Kirvesrintojen puolustus on rautaa myös lauantaina ja hyökkäyspäässä se iskee viidenteen peräkkäiseen voittoon tarvittavat osumat.
3 4
0 1