Tähtiloistoa Tampereella − Liigan ennakkosuosikit ottavat yhteen Hakametsässä

LIIGA / Ennakko
Dominik Hrachovina on aloittanut kautensa vakuuttavasti
Kuva © Jarno Hietanen
Kun muut paikkakunnat huilaavat, pelataan Tampereella toista päivää putkeen illan ainoa liigaottelu. Tapparan tämänvuotista joukkuetta on sanottu jopa ylivoimaiseksi Liigaan, mutta JYPiltäkin löytyy laaja nippu nimimiehiä, kirkkaimpana paluumuuttaja Jarkko Immonen.

Tapparan kauden alku ei ole tarjonnut suuria yllätyksiä. Joukkue on pystynyt suurimmaksi osaksi hallitsemaan otteluita, mutta herpaantunut keskittyminen on maksanut pisteitä. On toki inhimillistä, jos kaksinkertainen hallitseva mestari, ja suurin mestarisuosikki ei tässä vaiheessa vielä jätä kaikkeaan jäälle henkisesti ja fyysisesti.

Muilla joukkueilla ei sen sijaan ole koskaan motivointiongelmia, kun suuri ja mahtava Tappara asettuu vastaan. Kahdessa edellisessä ottelussaan Tappara on ollut pitkiä pätkiä kuskin paikalla, mutta KooKoo ja Ässät ovat vääntäneet ottelut väkisin aina voittomaalikilpailuun saakka.

Ennen Liiga-kauden alkua Tappara ja JYP olivat monen rankingin kaksi ensimmäistä nimeä. Siinä missä Tappara on paikoitellen vielä hakenut parasta virettään, on JYP aloittanut kautensa ehkä odotettuakin vahvemmin.

JYPin päävalmentaja Marko Virtasen joukkueet eivät ole olleet tunnettuja siitä, että heti alkusyksystä olisi taottu tulosta. Enemmänkin joukkue on lämmennyt hitaasti kauden mittaan.

Viime kaudella näytti hetken jopa siltä, että päitä olisi putoamassa Jyväskyläläisten valmennuksesta. Kelkka kuitenkin kääntyi joulukuussa, ja kevätliidon katkaisi vasta KalPa välierien seitsemännessä ottelussa.

JYPin peli on siis ollut ajankohtaan nähden yllättävän kypsän näköistä. Pisteitä on tarttunut mukaan jokaisesta ottelusta, ja ainoastaan KooKoo on onnistunut kaatamaan sarjakärjen.

Puolustuspeli kuosissa molemmilla, hyökkäys vain toisella

Tapparan puolustus on ollut alkukaudella vahva, viimeisenä lukkonaan Dominik Hrachovina. Hrachovina on ollut juuri niin hyvä mitä voi odottaa edellisen kevään mestarimaalivahdilta. Viidestä ottelusta Hrachovina on napannut kaksi nollapeliä torjuntaprosentin ollessa 94,0.

Hyökkäys sen sijaan on jonkinasteinen murheenkryyni. Tappara pystyy hallitsemaan otteluita, mutta maalinteko on hiukan yllättäenkin tuskaista tähtihyökkääjien tehdessä vastustajan maalivahdista toistuvasti ottelun parasta pelaajaa.

Kristian Kuusela ja Tyler Redenbach saivat kupariset rikki edellisessä pelissä Ässiä vastaan, mutta esimerkiksi Tomas Zaborsky ja Niko Ojamäki liukuvat edelleen vailla pisteitä.

JYPin maalissa Juho Olkinuora ja Eetu Laurikainen ovat tasanneet vastuun ja pelanneet tasaisen varmasti. Jos vuoropeluuttaminen jatkuu, on keskiviikkona Olkinuoran vuoro.

Hämmentävästi sarjakärki JYPillä on Liigan toiseksi heikoin alivoima, mutta Tapparan ylivoimakaan ei ole juuri vakuuttanut. Tilastoja ei kuitenkaan kannata liikaa tuijottaa, sillä alkukaudesta prosentit voivat heilahdella nopeasti.

Hyökkäyspeli JYPillä on ollut monipuolista ja tehokasta. Oikeastaan kaikki ketjut pystyvät hyökkäävään peliin, ja tehot ovatkin jakautuneet laajasti koko joukkueen kesken.

Jarkko Immonen on tuonut JYPiin johtajuutta, ja miehen pelaaminen on parhaimmillaan edelleen loistavaa. Joukkueen suurin onnistuja alkukaudesta on kuitenkin ollut Juuso Puustinen.

Puustisen käyrä HIFK:ssa neljän vuoden aikana oli tasaisen laskeva. Viimeisellä kaudella verkko heilui runkosarjassa enää kuudesti. Nyt alkukausi hurrikaanipaidassa on tuottanut uudestiheränneelle Puustiselle jo viisi osumaa, eikä vielä mikään viittaa vauhdin hiipumiseen.

Vemppaosastolla hiljaista

JYPin sairastupa on suhteellisen tyhjä. Miika Lahti on koko kauden sivussa, ja keväällä loukkaantunut Ossi Louhivaara vielä toistaiseksi. Joonas Nättinen jätti tiistaisen Lukko-ottelun kesken, eikä hänen tilastaan ole vielä tarkempaa tietoa.

Myöskään kotijoukkuetta loukkaantumiset eivät suuremmin vaivaa. Joona Luoto on yksinäisenä vemppaosastossa. Lisäksi Juhani Jasu oli sivussa tiistain Ässät -pelistä iloisen perhetapahtuman vuoksi.

Ottelusta on odotettavissa tasaista. Mahdollista on, että joukkueet jäävät kyttäämän vastustajan tekemisiä, jolloin peli muuttuu hitaaksi jääshakiksi. Jos taas kumpikin lähtee aktiivisen jääkiekon kautta liikkeelle, voi illan ottelu nousta viikon viihdyttävimmäksi.

Seuraa Heitä

Tomáš Záborský #67 | Wild Wings

Laitahyökkääjä

Viisi ottelua kiikaritehoin ja tehotilasto kolme napsua pakkasen puolella. Ässissä parhaimmillaan huikeat 35 maalia paukuttanut slovakki ei ole löytänyt vielä omaa paikkaansa Tapparan joukkueesta. Aineksia on vaikka mihin, mutta jos homma menee surffailuksi, sitä ei Jukka Rautakorpi loputtomiin katsele.

Jarkko Immonen #26 |

Keskushyökkääjä

Kuusi kautta Venäjällä, kaksi kautta Sveitsissä. Nyt Immonen on palannut takaisin Jyväskylään, eikä kyse ole mistään uran ehtoopuolella olevasta jäähdyttelijästä. Pelitietokone raksuttaa pään sisällä huimaavalla vauhdilla, kun Immonen prosessoi jäällä eri mahdollisuuksia, kääntäen ne hyvin usein oman joukkueen eduksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

JYPin hyökkäystehot valttikorttina
Sarjan kärjessä porskuttava JYP on ollut alkukaudesta vakuuttavassa iskussa ollen TPS:n ohella ainut joukkue, joka on kerännyt pisteitä kauden jokaisesta ottelustaan. Mestarisuosikkeihin lukeutuva Tappara on puolestaan ollut hieman ailahtelevampi ja erityisesti maalinteko on tuottanut kirvesrinnoille vaikeuksia. Molempien joukkueiden puolustuspelaaminen on ollut hyvällä tasolla, mutta eron joukkueiden välille tekee jyväskyläläisryhmän huomattavasti tehokkaampi viimeistely: JYP on tehnyt viidessä ottelussa kuudesta vähintään kolme maalia, kun taas Tappara on onnistunut kyseisessä suorituksessa vain kerran.
1 2
3 4