Jukureiden voitettava yksi päihittääkseen toisen − myös Tapparalla selvä päämäärä

LIIGA / Ennakko
Jyrääkö Tappara Jukurit zambonin lailla vai raikaako mikkeliläiskopissa zigi zagi?
Kuva © Jarno Hietanen
Joukkueet lähtevät illan otteluun varsin erilaisista tilanteista. Tappara pyrkii varmistelemaan runkosarjan voittoaan, kun taas Jukurit tappelee kynsin hampain viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Tappara ja Jukurit ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti. Kaksi kertaa mikkeliläiset ovat olleet vahvempia, ja hallitseva mestari Tappara on voittanut kerran. Viimeisin ottelu tammikuun alussa päättyi Tapparan 4−2-vierasvoittoon.

Tappara johtaa Liigaa 13 pisteen erolla TPS:ään. Runkosarjan voitto on siis käytännössä sinettiä vaille valmis. Jukurit puolestaan on tällä hetkellä kiinni viimeisessä pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle oikeuttavassa kymmenennessä sijassa. Mikkeliläisten kanssa tasapisteissä on toinen tamperelaisjoukkue Ilves.

Ratkaisupelaajien astuttava esiin

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Tappara-kapteeni Jukka Peltola tehtaili kolme tehopistettä. Jukurien Zach Budish merkkautti tehot 1+1, ollen mukana molemmissa joukkueensa maaleista.

Peltola on kärsinyt loukkaantumisesta, ja lienee sivussa illan ottelusta. Tapparalla kuitenkin riittää hyökkkäyskalustossa leveyttä, ja uusin tulokas Kristian Kuusela varmistaa läsnäolollaan sen, että kirvesrinnat ovat sarjan vaarallisimmalla hyökkäysarsenaalilla varustettu porukka. 

Myös Veli-Matti Savinainen ja Henrik Haapala tulee huomioida joka ilta kevään pelien tiukentuessa. Haapala oli sivussa Tapparan edellisestä ottelusta, mutta mikäli mitään vakavampaa ei ole sattunut, viilettänee pistepörssin kärkinimi joukkueensa peliasussa Jukureita vastaan.

Jukurit on onnistunut pitämään ratkaisijarintamansa melko leveänä. Edellisessä ottelussa HPK:ta vastaan mikkeliläisten maaleista vastasivat Turo Asplund, Miika Roine ja Topi Nättinen. Puolustaja Miika Koivistoa voidaan tituleerata huoletta yhdeksi Liigan parhaista pelipaikallaan. 

Molempien joukkueiden maalivahdit pystyvät parhaalla pelillään auttamaan joukkueensa vaikka yksin voittoon. Tapparan Dominik Hrachovina ja Jukurien Sami Rajaniemi ovat sarjan laatutorjujia. Varamiehistä Teemu Lassila on esittänyt Tappara-maalilla niin ikään hyviä otteita. Mika Norja on mikkeliläisten kakkosvaihtoehtona kirjoittamattomampi kortti.

Tilastojen ihmeellinen maailma

Tappara on ottanut pisteitä kuudesta viimeisestä ottelustaan. Niistä kuitenkin peräti neljästi on menty jatkoajalle tai voittomaalikilpailuun. Jukurien pisteellisten otteluiden putki on kolmen koitoksen mittainen. Kahdesta viimeisimmästä pelistä on irronnut täysi pistepotti.

Kuntopuntarissa viiden ottelun ajalta joukkueet ovat peräkkäisillä sijoilla neljä ja viisi.

Kotijoukkueena pelatessaan Tappara on esittänyt sarjan parasta ylivoimaa, mutta joukkueen alivoimapeli on peräti koko porukan surkeinta. Jukurien vierasylivoima on sarjan keskitasoa. Alivoimalla mikkeliläisryhmä on vieraissa pelatessaan kymmenenneksi paras.

Illan joukkueet ovat varsin kurinalaisia, sillä Jukurit on ottanut sarjassa vähiten, ja Tappara kolmanneksi vähiten kahden minuutin rangaistuksia. 

Mikäli erikoistilanteita ei Hakametsän illassa juuri nähdä, siirtyy ratkaisu mitä todennäköisimmin viidellä viittä vastaan -pelaamiseen. Tasaviisikoin pelattaessa Tapparan laukausprosentti on huima 10,0. Jukurien vastaava on 7,3.

Kun tarkastellaan joukkueiden laukomia ja vastaanottamia laukauksia huomataan, että molemmat joukkueet ovat vastaanottaneet hieman enemmän laukauksia kuin ovat itse kauden aikana laukoneet.

Seuraa Heitä

Martin Røymark #27 |

Laitahyökkääjä

Norjalaishyökkääjästä ei paljon Tampereella puhuta, sillä sini-oranssien tähtiloisto tuikkii ylemmissä ketjuissa paljon kirkkaampana. Røymarkin merkitys korostunee kuitenkin, mitä pidemmälle kevät etenee.

Miika Koivisto #52 | Kärpät

Puolustaja

Joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja maalivahti Sami Rajaniemen ohella. Mikäli mikkeliläisten ykköspuolustaja epäonnistuu, voi se pahimmillaan tarkoittaa Jukurien kauden päättymistä runkosarjaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Jukureiden lento loppuu
Vielä reilu viikko sitten Jukurit oli vankassa laskussa ja suunta näytti olevan pois pudotuspeleistä. Viimeisestä kolmesta ottelustaan joukkue keräsi kuitenkin seitsemän pistettä ja nosti päänsä pudotuspeliviivan yläpuolelle. Piristynyt ilme ei kuitenkaan riitä runkosarjan voittoon marssivan Tapparan vieraana. Vaikka isännillä on ollut pieniä vaikeuksia tehojensa löytämisessä, tiistaina ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä. Kolmella vahvalla ketjulla peliään pyörittävä Tappara löytää kadonneen maalijyvänsä Jukureita vastaan ja marssii vastustamattomasti voittoon.
4 5
0 1