Ilves haastaa Tapparan tosissaan kauden toisessa Tampereen derbyssä

LIIGA / Ennakko
Tuulettavatko Tappara ja Teemu Nurmi illan ottelussa?
Kuva © Jarno Hietanen
Pitkä ottelutauko, paikallisottelu ja illan vierasjoukkue Ilveksen nousujohteinen vire tietävät sarjakärki Tapparalle hankalaa iltapuhdetta.

Sarjan piikkipaikkaa hallussaan pitävä, illan ottelua isännöivä Tappara on viettänyt ottelutaukoa lähes kahden viikon ajan. Näin ollen joukkueen pelituntuma ei tauon myötä ole välttämättä paras mahdollinen, mutta tauko tuli silti Jussi Tapolan suojateille varmasti tarpeeseen.

Ennen maajoukkuetaukoa useampikin joukkueen pelaaja kärsi kolhuista, mutta varsinkin Tapparan puolustusosastossa otettiin iskuja vastaan. Ennakkotietojen mukaan joukkue saa tukipilari Pekka Saravon takaisin takalinjoilleen illan otteluun, mutta kolikon kääntöpuolella on vahvasti syyskaudella esiintyneen Valtteri Kemiläisen poissaolo. Kemiläinen joutuu jättämään ottelun väliin loukkaantumisen vuoksi, joka pitää miehen sivussa tositoimista alustavasti noin parisen viikkoa.

Hyökkäyspäässä katseet kohdistuvat juuri Karjala-turnauksessa loistaneeseen Veli-Matti Savinaiseen sekä elämänsä kautta pelaavaan Henrik Haapalaan. Kovavireisen kaksikon lisäksi joukkue saa tulitukea tarvittaessa muiltakin, ja materiaalin leveys onkin yksi suurimmista syistä Tapparan erinomaiselle syyskaudelle.

Taitavien yksilöiden lisäksi Tapparan menestyksekkäät peliesitykset perustuvat pitkälti pelaajiston sitoutuneisuuteen ja joukkueen kykyyn rytmittää peliä tehokkaasti. Tapparan pelitapa perustuu viisikkona puolustamiseen ja viisikkona hyökkäämiseen, mikä on mahdollista vain silloin, kun pelaajat ovat aidosti sitoutuneita yhteiseen pelitapaan.

Kehityskohtiakin kuitenkin löytyy.

Yksi niistä on pelin avaaminen vastustajan karvatessa aggressiivisesti korkealta. Tapparan puolustuksesta löytyy roimasti kiekollista taitoa, mutta toisinaan kiekkoa haudotaan jopa liikaa ja tuloksena on löperö kiekonmenetys. Juuri näitä hetkiä illan vierasjoukkue Ilveksenkin kannattaa kytätä.

Nousevatko Ilveksen nuoret ratkaisijoiksi?

Vierasjoukkue Ilves majailee monien yllätykseksi sarjataulukon sijalla neljä. Vahvasti sujuneet viime ottelut ovat ruokkineet etenkin nuorten pelaajien itseluottamusta ja varsinkin Otto Koivula ja Ville Meskanen ovat kyenneet jopa ratkaisemaan otteluita.

Profiilipelaajan Sami Sandellin loukkaantuminen oli kova kolaus Ilvekselle, mutta neljä voittoa viidestä viime ottelusta kertovat, että Ilves kykenee voittamaan ilman Sandelliakin. Joukkue joutuu kuitenkin tekemään valtavan määrän töitä jokaisen pisteensä eteen, joten vielä on liian aikaista arvioida joukkueen todellista potentiaalia.

Nuoriso-osaston lisäksi katseet on syytä kohdistaa Ilveksen maalinsuulle. Konkarivahti Hannu Toivonen on löytänyt oivan syysvireen, mikä on yksi merkittävimmistä syistä viime aikojen menestyksekkäille otteille. Toivosen heikkoutena on kuitenkin ajoittainen kiekkojen eteen torjuminen, mihin Tappara-hyökkääjätkin todennäköisesti pyrkivät iskemään.

Erikoistilanteista on mainittava etenkin Ilveksen parantunut alivoimapelaaminen. Ilveksen vastustajat eivät ole päässeet viime otteluissa juuri ylivoimamaaleilla herkuttelemaan, mikä on merkittävä edistysaskel alkukauteen verrattuna.

Hyvää alivoimaa Ilves tarvitsee myös illan ottelussa, kun vastassa on koko liigan tehokkain ylivoima.

Illan ottelussa ratkaiseva merkitys tullee olemaan joukkueiden henkisellä vireystilalla. Tappara tietää mitä voittamisen eteen vaaditaan, mutta Ilveksen yllä leijailee kysymysmerkkejä.

Karri Kiven valmentama joukkue pystyy pelillisiin urotekoihin, mutta onko se henkisesti niihin valmis?

Seuraa Heitä

Pekka Saravo #6 |

Puolustaja

Luottopuolustaja palaa sairastuvalta Tapparan kokoonpanoon. Nähdäänkö kaukalossa pekkamaisen perusvarmaa puolustamista vai onko pelituntuma kateissa?

Hannu Toivonen #33 |

Maalivahti

Toivonen on ollut viimeisimmissä pelaamissaan otteluissa oivassa vireessä. Nähdäänkö paikallispelissä vakuuttavaa torjuntatyöskentelyä vai pomppivatko kiekot?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Tapparan tiivis puolustus Ilveksen turma
Ilves on viime otteluissaan pystynyt pelaamaan tiiviisti oman pään kautta. Myös pistetili on karttunut kauden alkua tiiviimmällä tahdilla. Perjantaina vastaan asettuu kuitenkin kovin mahdollinen testi, kun sarjakärki astuu paikalliskamppailussa vastaan. Ilveksen parantuneista otteista huolimatta Tappara on pelin jokaisella osa-alueella askeleen edellä.
2 3
0 1