TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Hamiltonin paluuotteluun vieraita Vaasasta

LIIGA / Ennakko
SaiPaan palannut Hamilton saa pian ylleen uudenlaisen keltapaidan.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
Sport saapuu kolmen tappion rasittamana Lappeenrantaan. Vastassa on Curtis Hamiltonilla vahvistunut, kotivoittoputkessa kiitävä SaiPa.

SaiPan alkuvuosi on sujunut vaihtelevissa merkeissä. Vuoden 2018 kirjoissa SaiPan voittoa on aina seurannut tappio ja tappiota voitto. Joulutauon jälkeen SaiPa onkin itse asiassa merkkauttanut sarakkeeseensa tasan puolet tarjolla olleista pisteistä. Viime viikonlopun otteluissa sputnikit kukistivat KalPan kotonaan ja kärsivät KooKoolle vierastappion voittolaukauskilpailun jälkeen.

Vierasjoukkue Sport ei puolestaan ole viime aikoina juuri ailahdellut. Vaasalaisnippu on viihtynyt sarjan pohjakolmanneksessa jo pidempään, mutta vuoden vaihduttua kotkapaidat ovat jääneet pahimpia kilpailijoitaan selkeästi jälkeen. HPK:n, Jukurien ja Ilveksenkin pirteämmät jaksot alleviivaavat julmalla tavalla Sportin nykytilaa. Perättäisiä tappioita on alla nyt kolme.

Illan kamppailuun Sport lähtee sarjan viimeiseltä sijalta seitsemän pisteen päässä 14. sijaa miehittävästä Jukureista. Matkaa viimeiseen paikkaan auringossa on kertynyt murheelliset 23 pistettä. Teoriassa kaikki paitsi runkosarjan voitto on Sportille vielä mahdollisuuksien rajoissa, mutta käytännössä yhdenkin selän saavuttaminen taulukossa on työn ja tuskan takana.

Tasaisessa keskikastissa SaiPa miehittää yhdeksättä tilaa. Etäisyyttä kuuden joukkoon on kahden pisteen verran, kun taas alemman viivan alle on matkaa jo suhteellisen turvalliset 12 pistettä. Siinä missä vaasalaisille jokainen ottelu on omanlaisensa paras yhdestä -sarja, voi kamppailun nähdä SaiPan vinkkelistä mainiona pistokokeena työmoraalin tiimoilta: Vaikka materiaaliero kääntyykin SaiPan eduksi, on Sport rokottanut viimeisimmät pisteensä kovilta Tapparalta ja HIFK:lta.

Tilastopoiminnat

Ottelu on joukkueiden kolmas kohtaaminen tällä kaudella ja viidestoista Liiga-historiassa. Tämän kauden kohtaamisista kumpikin on venynyt jatkoajalle, ja molemmat niistä on voittanut kotijoukkue. Kuluva kausi onkin ollut joukkueiden kesken ennätystasainen, sillä sarjapisteet on kaikilla kolmella aiemmalla kaudella jaettu 12-0 ─ kahdesti SaiPan ja kerran Sportin hyväksi.

Vaikka SaiPan otteet ovat pistejakauman valossa poukkoilleet, ovat sputnikit viritelleet alulle kaikessa hiljaisuudessa jo uuden kotivoittoputken. Edellinen, ennätyksellinen kahdeksan ottelun voittoputki taittui viiden ottelun kotitappiokierteeksi, josta seuran onnistui rimpuilla irti joulutauon jälkeisellä KooKoo-voitolla. Perättäisiä kotivoittoja on vyöllä nyt jo kunnioitettavat viisi.

Vaikka Sportin kausi on vajoamassa viime kauden SaiPasta tuttuun synkkyyteen, on joukkueella ollut ilonaiheitakin. Viime peleissä vaasalaiset ovat löytäneet itselleen pirteän ykköskoostumuksen, jonka kanssa moni puolustus on ollut helisemässä. Joel Kivirannan, Aleksi Ainalin ja Antti Kalaputaan vitja on kiilannut itsensä jo Sportin sisäisen pistepörssin kärkisijoille. Ja mikä seuran kannalta parasta, koko kolmikolla on Sportin kanssa sopimus myös tulevasta kaudesta. Tälle ketjulle vastuun antaminen onkin siis kuin rahaa pankkiin laittaisi.

Siirtoikkuna sepposen selällään

Kumpikin joukkue oli ottelua edeltäneenä maanantaipäivänä aktiivinen siirtomarkkinoilla. Sport luopui viimeisestäkin tämän kauden alkuperäisen kapteenistonsa jäsenestä, kun seuraikoni Filip Riskan sopimus purettiin. Tilalle vaasalaiset naarasivat vapailta markkinoilta Tomi Tuomiston, joka on viimeksi pelannut viime keväänä HIFK:ssa. Sport ilmoitti Tuomiston liittyvän joukkueeseen tiistaina.

SaiPa puolestaan kotiutti vanhan tuttunsa Curtis Hamiltonin Tapparasta. Viime kaudella keltapaidassa 14 maalia iskenyt laitahyökkääjä myytiin siirtorajalla TPS:aan, mutta päätti kautensa loukkaantumiseen jo parin pelatun ottelun jälkeen. Hankinnassa painoi urheilutoimenjohtaja Antti Tuomenoksan mukaan isosti pelaajan tuttuus niin seurajohdolle kuin pelaajien enemmistölle.

Kurkistus sairastupaan

Vieraiden kokoonpanosta ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa maalivahti Mika Järvinen, puolustajat William Wrenn ja Oskari Manninen sekä hyökkääjä Verneri Vähäkangas. Tämä tietänee torjuntavastuuta Jonathan Iilahdelle, ellei vaasalaisvalmennus vedä kania hatusta ja tarjoa Eemil Söderlundille mahdollisuutta Liiga-debyyttiin.

SaiPan sairaslista on samaa kokoluokkaa kuin Sportinkin. Kokoonpanosta ovat varmuudella poissa maalivahti Jussi Markkanen, puolustaja Markus Kojo sekä hyökkääjä Anssi Löfman. Viime viikosta ovat tervehtyneet puolustaja Brett Carson sekä hyökkääjä Eetu Koski.

Seuraa Heitä

Aleksi Ainali #44 | Sport

Keskushyökkääjä

Ollut viime peleissä paikoin pitelemätön, ja iski Pelicansin verkkoon Sportin molemmat maalit. Pääseekö pahantekoon tehoketjunsa kanssa?

Kalle Maalahti #18 | SaiPa

Puolustaja

Seuran oma kasvatti havittelee jo ykköspakin viittaa, mihin viime aikojen otteet jo oikeuttavatkin. Käsistään kätevässä ja ketterässä pakissa on Sportille pitelemistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

SaiPan eheys kantaa pisteille
SaiPan esitykset ovat olleet selvästi eheämpiä kuin liigajumbolla. Sport pystyy vain väläyttelemään, mutta hiljalleen tyhjenevän joukkueen rutiinitaso ei tahdo riittää. Tätä SaiPalla riittää, vaikka joukkue onkin rakenteeltaan nuori. Erityisosaaminen joka osa-alueella tulee esille, mikä johtaakin kotivoittoon.
3 4
0 1