Ilves testaamaan SaiPan kotitaian kestävyyttä

LIIGA / Ennakko
Riku Helenius on Ilveksen tärkeimpiä tukipilareita.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Seitsemän edellistä vierasjoukkuetta on saanut poistua Kisapuistosta tappio niskassaan. Jo iltapäiväkolmelta alkavassa ottelussa SaiPan kotivoittoputkea yrittää katkaista hivenen piristynyt Tampereen Ilves.

Sarjassa sijalla 13 majailevan Ilveksen kulunut viikko on sujunut keskikastin joukkueita haastaessa. Tähänastinen tulos on kuin seuran syyskausi pienoiskoossa: vyölle on kertynyt voitto ja tappio. Täysi pistepotti irtosi kotona Ässiä vastaan, tappio puolestaan koettiin perjantaina Lahdessa.

8. tilalle sijoittuvalle SaiPalle iltapäiväottelu on viikon toinen kohtaaminen. Aiemmin viikolla keltapaidat päihittivät kotonaan Pelicansin niukasti 2─1 Per Savilahti-Naganderin ja Cody Kunykin hyvän peli-ilmeen ja maalien siivittäminä. Vierailijoiden tapaan SaiPankin tulossarakkeessa voittoa on historiallisen voittoputken jälkeen seurannut tappio ja tappiota voitto. Lähihistorian tuloskunnossa joukkueiden välillä ei siis mainittavaa eroa ole.

Vaikka SaiPan taannoinen voittoputki tyrehtyikin seitsemän kamppailun mittaiseksi, eräs putki on edelleen käynnissä. Keskiviikon Pelicans-voitto oli lappeenrantalaisille seitsemäs perättäinen kotikaukalossa, mikä sivuaa seuran ennätystä vuodenvaihteesta 2009-10 ja syksyltä 2013. Isännät hakevatkin ottelussa historiallista kahdeksatta peräkkäistä kotivoittoa, mikä tuo otteluun oman lisämausteensa.

Ilves ei puolestaan mainittavan pitkiin putkiin ole tällä kaudella ajautunut. Kovin voittoputkinoteeraus syksyltä on kolme, ja alkukauden viiden ottelun tappiokierteen jälkeen tupsukorvat eivät ole hävinneet peräkkäin kahta ottelua enempää. Tekeminen on siis ollut tuloksellisesti tasalaatuista, mikä luo omanlaistaan pitkän tähtäimen työrauhaa. Toisaalta Ilves on hävinnyt kolme viime vierasotteluaan.

Kirkkaimmat tähdet tolppien välissä

Ilveksen maalinsuu sai laadukkaan tason tilkettä viikko sitten, kun maailmaa nähnyt Riku Helenius hyppäsi KalPan kelkasta keskinäisen pelin jälkeen suoraan tamperelaisriveihin. Seuran oma kasvatti torjui kiekkoja Jokerit-nutussa seuran KHL-taipaleen kolme ensimmäistä kautta, muttei onnistunut pidemmällä tähtäimellä murtautumaan ykkösvahdiksi ja palasi Liigaan.

Mielenkiintoinen knoppitieto on, että Helenius ei ollut torjunut ennen tätä kautta kiekkoakaan pääsarjatasolla Ilveksessä, vaikka on tehnyt jo kelpo Liiga-uran. Kokenut veräjänvartija tuo varsin nuoreen Ilves-rykmenttiin rutiinia, varmuutta ja vuotamattoman maalinsuun. Tällaista varmaa korttia hieman ailahtelevainen Ilves on tarvinnutkin.

SaiPa-maalia vartioinee lauantainakin Frans Tuohimaa. Ryminällä Liiga-veskarien eliittiin kivunnut Tuohimaa ehti nähdä kotimaan kaukaloiden lisäksi niin AHL-, ECHL- ja Allsvenskan-kiekkoakin, kunnes siirtyi kesällä 2016 Saimaan rannoille. Vastikään solmittu jatkosopimus pitää Tuohimaan Lappeenrannassa kevääseen 2019. SaiPan lokakuun hyvästä tuloskunnosta voi pistää aimo segmentin sen faktan piikkiin, että Tuohimaa on tarjonnut joukkueelleen mahdollisuuden taistella pisteistä illasta toiseen. Tämä siitäkin huolimatta, että kaikissa voitto-otteluissakaan joukkueen peliesitys ei ole varsinaisesti povannut pistepotin karttumista.

Vemppajaosto stabiilina

Heleniuksen hankinta on toisaalta luonteeltaan synkän pilven hopeareunus ja paikkaushankinta loukkaantuneen Antti Lehtosen saappaita täyttämään. Kakkosvahti Markus Ruusu sai myös dipata jalkojaan noissa kalosseissa, mutta ne osoittautuivat toistaiseksi liian suuriksi.

Muu poissaolo-osasto ei vihreäkeltaisilla erityisen lavea ole, mutta kapteeni Tapio Laakso joutui jättämään perjantaisen Pelicans-taiston väliin, eikä hänen pelaamisensa Lappeenrannassa ole kirkossa kuulutettu. SaiPan loukkaantumislistalla ovat tällä hetkellä varmuudella Anssi Löfman, Eetu Koski, Jussi Markkanen ja Saku Salminen. Lauri Taipaluksen tilannetta seurataan päivä kerrallaan.

Seuraa Heitä

Ville Meskanen #18 | AHL

Hyökkääjä

Äitynyt hyvään, peräti piste per peli -tason iskuun kärsittyään alkukaudesta loukkaantumisista. Viikon tähänastiset tehot järisyttävät 2+3!

Mikael Kuronen #78 | Oskarshamn

Laitahyökkääjä

Isossa roolissa viime kauden katastrofi-SaiPassa, nyt hienoisessa paitsioasemassa Ilveksessä. Osui kauden ensimmäisessä keskinäisessä. Viekö vanhan seuran kohtaaminen tekemisestä jälleen nuhaisuuden?

Tomi Iso-Mustajärvi # | SaiPa

Hyökkääjä

Pelaa Liiga-uransa kolmannen ottelun. Mestis-laina on selvinnyt SaiPassa nelossentterin pestistä ongelmitta, mutta kiikaritehoin. Aukeaako alemmilta sarjaportailta tuttu tehohana kasvattajaseuraa vastaan?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

SaiPan liito kotikaukalossa jatkuu
SaiPa jatkoi vahvaa virettään Pelicansia vastaan voittamalla tutuin asein, tiukalla puolustamisella ja riittävän tehokkaalla viimeistelyllä. Ilveksen esitykset ovat olleet melkoista vuoristorataa, sillä voittoja ja tappioita on tullut lähes vuorotahtiin. SaiPa on onnistunut tällä kaudella hyydyttämään sarjan kärkijoukkueidenkin hyökkäystehot, joten vaihtelevalla teholla viimeistelleelle Ilveksellekin on vaikeuksia tiedossa. Ilves pelasi myös perjantaina SaiPan huilatessa ja lauantain kamppailun aikaisempi aloitusaika vähentää tupsukorvien palautumisaikaa entisestään. Lappeenrantalaisryhmä korjanneekin ottelusta kahdeksannen peräkkäisen kotivoittonsa maalin erolla.
2 3
1 2