Kamppailu suorasta pudotuspelipaikasta kiihtyy – Pysähtyykö SaiPan ykkösketju Pelicansin tiiviiseen viisikkoon?

LIIGA / Ennakko
Jatkuuko Cody Kunykin hyvä vire joulukuun loppuun saakka?
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Lahden perjantai-illassa on panoksena nousu sarjataulukon kuuden parhaan joukkoon, kun Pelicans ja SaiPa pelaavat kauden neljännen keskinäisen ottelunsa. Lahtelaiset ovat voittaneet kaksi kauden aiemmista kohtaamisista.

Alkukaudesta Pelicans oli pitkään kuuden parhaan joukossa ja sitä myötä kiinni suorassa pudotuspelipaikassa, mutta marraskuun kuuden ottelun mittainen tappioputki pudotti lahtelaiset viivan alapuolelle. Joulukuu on sujunut paremmin, siitä osoituksena edelliskierrosten voitot HIFK:sta ja Kärpistä. Viikonlopun pelit SaiPaa ja lauantaina KalPaa vastaan ovat äärimmäisen tärkeitä pudotuspelikamppailun kannalta, sillä molemmat vastustajat ovat tiiviissä viiden joukkueen nipussa, josta vain yksi on tällä hetkellä suoran pudotuspelipaikan takaavan viivan yläpuolella.

Tiistaina tauolta palannut lahtelaisjoukkue voitti vakuuttavasti vieraskaukalossa HIFK:n peräti 6-1. Erityisen ilahduttavaa lahtelaisten kannalta oli tehopisteiden jakaantuminen usean pelaajan kesken, sillä kaikki maalit merkittiin eri pelaajille ja vain neljä pelaajaa saalisti useamman kuin yhden tehopisteen. Viisikkopelaaminen vieraskaukalossa oli tiistaina kurinalaista ja Pelicans teki kaikki maalinsa tasaviisikoin.

Parannettavaakin jäi, sillä lahtelaisten ylivoimapelaaminen oli tehotonta, toisaalta myös HIFK jäi ilman erikoistilannemaalia. Ylivoimapelin tehottomuus näkyy hyvin esimerkiksi Iikka Kangasniemen tehopisteissä: joulukuun seitsemän ottelua ovat kartuttaneet pistepussia vain kolmella tehopisteellä.

Alkukaudesta paikoin jopa kakkosmaalivahdin asemaan pudonnut Janne Juvonen on viime kierroksilla pelannut erinomaisesti ollen viimeisenä esteenä lahtelaisviisikon takana. Joona Voutilainen saanee kuitenkin näyttöpaikan joko tänään tai viimeistään huomenna Kuopiossa.

Seuraamisen arvoista on myös ykköspakkipari Mikko Kousan ja Casimir Jürgensin pelaaminen. Tiistaina molemmat pelasivat yli 26 minuuttia, kun seuraavaksi eniten lahtelaisista pelannut Libor Sulak joutui tyytymään alle 19 minuutin peliaikaan.

Kunyk ja Nättinen yrittävät jatkaa pisteputkiaan

Kuten Pelicanskin, taistelee myös SaiPa tiukasti paikasta kuuden joukossa. SaiPa palasi joulutauolta voittamalla KooKoon jatkoajalla ja samalla katkaisten kolmen ottelun tappioputkensa. Tuo voitto paitsi katkaisi SaiPan viiden ottelun kotitappioputken, kasvatti etumatkaa kymmenentenä olevaan KooKoohon.

Lappeenrantalaisittain ilahduttavinta lienee se, että loukkaantuneina ei pitäisi olla ketään, ja kaikki pelaajat ovat käytettävissä. Näin ollen ketjukoostumusten jatkuvaan muokkaamiseen ei ole ollut tarvetta. Erityisesti ykkösketju Topi Nättinen-Cody Konyk-Jonatan Tanus on ollut hyvässä vireessä. Nättisen pisteputki on seitsemän ottelun mittainen ja myös Kunyk on pelannut joulukuussa pisteiden valossa erinomaisesti, sillä jokaisessa pelaamassaan pelissä kanadalaispelaaja on päässyt tehopisteille. Kunykilta jäi väliin muutama peli henkilökohtaisten syiden vuoksi, mutta takaisin palattuaan on pistetahti jatkunut hyvänä. Tiistain kierroksella Kunyk ratkaisi voiton lappeenrantalaisille ylivoimamaalillaan.

Jussi Markkasen loukkaannuttua syksyllä, on Frans Tuohimaa saanut vastuuta SaiPan maalilla ja on esiintynyt erinomaisesti syyskaudella. Joulukuussa kaukaloon palannut Markkanen on saanut joutunut katselemaan kahta edellistä peliä luukkuvahdin roolissa. Viikonlopun peräkkäispelit kuitenkin antanevat mahdollisuuden molemmille maalivahdeille osoittaa kykynsä aloittavana maalivahtina.

Äärimmäisen tasaisessa Liigan keskikastissa jokainen piste on tällä hetkellä elintärkeä ja se saattaa näkyä tänään pelissä molempien joukkueiden vältellessä virheitä. Viikonlopun peleissä kahteen peräkkäiseen tappioon tuskin kummallakaan on varaa, joten pelin venyminen jatkoajalle ei olisi suuri yllätys.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Tasaisesti ailahtelevat
Eri mittaisissa kuntopuntareissa joukkueet kulkevat tasaista tahtia. Sekä SaiPa että Pelicans ovat ailahdelleet kauden aikana. Pelicans on kaksikosta selvästi enemmän kiekkoa hallitseva ja tehtyjä maaleja lahtelaisilla onkin enemmän kuin SaiPalla. Lisäksi kotietu kääntää etua Pelicansin puolelle, mutta SaiPa ei tunnetusti luovuta pisteitä ilman taistelua
2 3
1 2