Huomattava tappioasema Kärppiä vastaan saattaa olla TPS:n pelastus

LIIGA / Ennakko
Kärppien pelaaminen johtoasemassa on toisinaan jopa häkellyttävän huonoa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Liigan kärkikaksikko kohtaa lauantaina Oulussa. TPS:n viimeisimmät ottelut ovat olleet vaikeita, eikä vastus juuri tätä vaikeammaksi mene. Kärppien heikot otteet johtoasemassa saattavat kuitenkin avata hyvän mahdollisuuden iskeä takaisin.

Sarjataulukon kärkikaksikko Kärpät ja TPS ovat kohdanneet kuluvalla kaudella vasta yhden kerran. Yli kaksi kuukautta sitten Turussa pelattu ottelu päättyi TPS:n voittoon lukemin 4-2.

Joukkueiden kolme viimeisintä ottelua viittaavat siihen, että kotijoukkue on tällä hetkellä vierastaan paremmassa vireessä. TPS:lle pisteitä kertyi näistä otteluista vain kaksi, sillä se päihitti Ässät jatkoajalla mutta kärsi tappion JYPiä ja Sportia vastaan. Kärpät taas nappasi täyden pistepotin kolmesta edellisestä ottelustaan.

Myös maaliero tästä otannasta on selkeästi Kärppien puolella. Kärpät teki yhteensä 12 maalia ja päästi kolme, TPS taas teki seitsemän ja päästi 12.

Vaasasta lähdettiin paikat hajalla

Molemmat joukkueet pelasivat aiemmin tällä viikolla Vaasassa, ja molemmat poistuivat kaupungista uusien vammojen kanssa. Kyse tosin oli telomisen sijaan pikemminkin epäonnesta.

Perjantaina TPS:n tärkeimpiin puolustajiin lukeutuva Henrik Tallinder jätti ottelun kesken eikä ole kokoonpanossa Kärppiä vastaan. Myös Kärppien puolustus koki kovia Vaasasssa, sillä Lasse Kukkonen sai pelitilanteessa vaasalaisen luistimen naamaansa. Hurjalta kuulostavasta tilanteesta selvittiin kuitenkin vain pienin ruhjein, tosin myöskään Kukkonen ei ole lauantaina pelaavassa kokoonpanossa.

Osansa epäonnesta Vaasassa sai myös Kärppien Nicklas Lasu, joka törmäsi vaihtoaition luona ketjukaveri Ville Leskiseen. Lasu sai Leskisen kypärästä osuman päähänsä ja poistui verta vuotavana pukukoppiin palaamatta enää jäälle.

Lasu ja muu kärppäjoukkue selvisi tästäkin säikähdyksellä, sillä ruotsalaissentteri on pelikunnossa ja nähdään tutulla plus/miinus-tilastoja nostattavalla paikallaan kakkosketjun keskushyökkääjänä.

Edellisessä ottelussa Liiga-uransa avausmaalin iskenyt Radek Koblizek ei ole lauantaina mukana kokoonpanossa, mikä on sikäli harmillista, sillä maalin jälkeen Koblizek esitti parasta pelaamistaan edustusjoukkueen paidassa. Koblizekin paikalla pelaa lauantaina Tuomas Vartiainen, joka on Koblizekin tapaan väläytellyt alkukaudella.

Kyse on hyllytyksen sijaan todennäköisesti siinä, että Kärpät kierrättää muutaman nuoren pelaajan rinkiä pelaavassa kokoonpanossa. Tällaisen kierrätyksen myötä esimerkiksi tällä hetkellä sairastuvalla oleva Sami Anttila nappasi viime kaudella paikan vakiokokoonpanosta. Yksi kiertävä paikka on avoinna ainakin niin kauan, kun Anttila on poissa kuvioista. Anttilan paluun odotetaan tapahtuvan kuluvan kuukauden aikana.

Kukkosen pudottua puolustukseen saapuu ensimmäisestä Liiga-otteluaan pelaava Joona Huttula seitsemännen puolustajan roolissa.

TPS:n paikka iskeä

Vaikka kyse on Liigan kärkikaksikosta, on voimasuhteet tällä hetkellä selkeästi Kärppien puolella. TPS:n ottelu Sportia vastaan oli vaikea, eikä sitä edeltävä ottelu JYPiä vastaan ollut juuri sen helpompi. Tallinderin putoaminen puolustuksesta on Kukkosen loukkaantumiseen verrattuna paljon pahempi menetys.

Mikäli Kärpät äityy iskemään maaleja liukuhihnalta heti alkuun, on TPS:llä erikoinen sauma iskeä takaisin. Kärpät on nimittäin ollut viime aikoina hämmästyttävän huono pelaamaan selkeässä johtoasemassa. Tämä nähtiin viimeksi keskiviikkona, kun se päästi Sportin neljän maalin johtoasemassa vain maalin päähän ennen loppusummeria.

Samanlainen sulaminen nähtiin muutama viikko sitten Mikkelissä, kun Kärppien 1−5-johtoasema vaihtui tasatilanteeseen 5-5 ennen päätöserän loppumista.

TPS:n ei siis kannata lannistua mikäli maaliero vaikuttaa karkaavan käsistä, sillä samalla karkaa Kärppien pelaamisen intensiteetti.

Seuraa Heitä

Tuomas Vartiainen #20 | IPK

Hyökkääjä

Vartiaisen Liiga-uran avauspiste on vielä näkemättä. Samalta paikalta pelipaikkahierarkiassa vastaavalla tasolla oleva Radek Koblizek iski keskiviikkona Liiga-uransa avausmaalin, joten nyt on Vartiaisen vuoro näyttää.

Ilkka Pikkarainen #84 | TPS

Laitahyökkääjä

Kotiyleisön kestosuosikki oli perjantaina tehokkaana. Pikkarainen näkyy ja kuuluu kentällä ilman erillistä vinkkaustakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Kärpät ei taivu kotonaan
Kärppien ja TPS:n lähtökohdat kärkikamppailuun ovat hyvin erilaiset. Siinä missä Kärpät on takonut tasaisella tahdilla tulosta, on TPS:n kone viime kierroksilla yskähdellyt pahasti ja joukkue onkin hävinnyt kaksi edellistä kamppailuaan. Joukkue on päästänyt paljon maaleja ja Sportia vastaan joukkueen kärkipuolustajiin lukeutuva Henrik Tallinder jätti pelin kesken, mikä tekee ison loven turkulaispuolustukseen. Kärpät on kotikaukalossaan ollut kivenkova ja se vire on liikaa myös turkulaisvieraille, vaikka he hyökkäystehojensa ansiosta pelissä mukana ovatkin.
4 5
2 3