Raksilan viikonlopussa pedot ovat irti − Kärpät ja HIFK taistelevat seiskapelissä

LIIGA / Ennakko
Lauantain seiskapelissä on taatusti luvassa tunnetta ja tilanteita.
Kuva © Emil Hansson www.Hanssonsphoto.net
Oulun Raksilassa nähdään Liiga-kauden tähänastinen huipentuma Kärppien ja Helsingin IFK:n välillä. Jo legendaariseksi muodostuneen seiskapelin voittaja pääsee pelaamaan Liigan mestaruudesta. Häviäjälle jää käteen pronssiottelu.

Kärppien ja HIFK:n välieräsarja eteni seitsemänteen peliin, kun HIFK otti kotonaan jatkoerävoiton maalein 4−3. Torstain pelissä HIFK menetti kahden maalin johdon ja päästi Kärpät jatkoerään. Lopulta HIFK:n Teemu Eronen räjäytti Nordiksen jatkoerämaalillaan ja siirsi ottelusarjan ratkaisun Ouluun.

Liigan pudotuspeleissä seitsemäs peli oli käytössä ensimmäisen kerran kevään 2003 puolivälierissä. Kaikkiin pudotuspelisarjoihin paras seitsemästä -järjestelmä otettiin viisi vuotta myöhemmin. Kärpät pelaa nyt seiskapelissä jo kahdeksatta kertaa. HIFK:lle peli on vasta kolmas seuran historiassa.

Kerran aiemmin joukkueet ovat kohdanneet Raksilassa välierien viimeisessä ja ratkaisevassa pelissä. Kevään 2004 välieräsarja ratkesi viidennessä pelissä Brett Lieversin jatkoerämaalilla. Kärpät jatkoi tuolloin finaaleihin TPS:ää vastaan ja otti ensimmäisen mestaruuden Liiga-nousun jälkeen.

HIFK:n tehokkuus on ilmennyt vain tasakentällisin

Sarjan kaksi ensimmäistä ottelua menivät vierasjoukkueelle, minkä jälkeen kotijoukkue on poistunut kaukalosta voittajana jokaisessa ottelussa. Jopa puolet otteluista on mennyt jatkoerään. Kärpät voitti niistä kaksi ensimmäistä ja HIFK viimeisimmän.

Todella tasaisesta sarjasta huolimatta ottelut ovat olleet melko suurimaalisia, sillä kuudesta ottelusta neljässä on tehty vähintään viisi maalia. Kahdessa ottelussa jäätiin kolmeen maaliin, näistä peleistä molemmat menivät Kärpille.

Ylivoimat ovat olleet molempien joukkueiden heikkouksia. Seitsemästätoista ylivoimakerrasta Kärpät on saanut aikaan kolme maalia ja HIFK kaksi. Varsinkin HIFK:n ylivoiman tehokkuus on ollut todella huonoa. Siitä kertoo ylivoimaprosentti 11,76.

Kahdessa viimeisimmässä pelissä Kärpät on laukonut huomattavasti HIFK:ta enemmän. Kevin Lankisen torjuntatilastot näyttävät lukuja 42 ja 37, kun Veini Vehviläisen vastaavat lukemat ovat 21 ja 17. HIFK on ollutkin viime peleissä Kärppiä tehokkaampi, ja samalla Kärpät on sortunut omassa päässään ajoittain aloittelijamaisiin virheisiin.

Täydessä hornankattilassa omat mausteensa

Kärpät on kärsinyt koko pudotuspelien ajan pienistä yleisömääristä. Raksilan areenaa ei ollut myyty koko pudotuspelien aikana täyteen ennen perjantaista Antti Tuiskun konserttia. Lauantaina on kuitenkin suurella todennäköisyydellä luvassa täysi halli myös jääkiekon merkeissä.

Lasse Kukkonen kertoi keskiviikkoisen pelin jälkeen Jatkoajalle fiiliksen olleen Raksilassa jo hyvä, mutta puolustaja toivoi täysiä katsomoita. Kärppien kotiyleisöllä onkin nyt aiempaa suurempi mahdollisuus vaikuttaa joukkueensa menestykseen. Kukkonen kertoi haastattelussa myös joukkueen haluavan nauttia pelaamisesta. Samaa mantraa on toistanut myös Kärppien päävalmentaja Mikko Manner.

− Jokaisen pelaajan unelma on päästä seiskapeliin. Itsekin sain apuvalmentajana olla neljä kertaa mukana seiskapelissä. Ne ovat hienoja tapahtumia, toivottavasti pelaajat nauttivat tilanteesta.

Saavuttaako Kärpät vihdoin runkosarjassa nähdyn flow-tilan kotiyleisön pauhussa, vai kääntääkö HIFK ottelun itselleen tutulla taistelutahdolla ja tehokkuudella? Vaikka Kärpät voi nopealla pelillä ja rohkeudellaan voittaa ottelun, enää ei ole varaa puolustuspään kardinaalivirheisiin. HIFK:n parhaita aseita ovatkin kärsivällisyys ja tiivis pelaaminen sekä tietysti huipputason maalivahti.

Seuraa Heitä

Jari Sailio #41 | Kärpät

Laitahyökkääjä

Sailiolla on ollut Kärppien nelosketjun kanssa hyvä tekemisen meininki. Myös maalipaikkoja miehelle on sadellut yllättävän paljon rooliin nähden. Välillä hukatut paikat ovat näkyneet jo pienenä turhautumisena. Teki Kärppien ensimmäisen maalin tässä sarjassa. Hukkasi myös tyhjän maalin viikko sitten, minkä jälkeen kertoi Jatkoajan haastattelussa säästelevänsä maalia tärkeämpiin peleihin. Olisiko nyt osuman paikka?

Lennart Petrell #32 | HIFK

Laitahyökkääjä

Kuuluu Sailion kanssa samaan kokeneiden ja fyysisten pelaajien sarjaan. Ottanut koko sarjan ajan mittaa Jani Hakanpäästä vaihtelevin tuloksin, mutta periksi mies ei ole antanut. Pystyy sytyttämään joukkueensa monella tavalla, ja pelkkä tahdonvoima riittää ratkomaan tasaisia pelejä. Teki Sailion tavoin maalin ensimmäisessä välierässä, mutta ei ole sen jälkeen pisteille päässyt. Ykkösketjun laiturille olisi nyt sankarin viitta tarjolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle