Aika vastata huutoon, JYPin johtavat pelaajat - kärsivällisyys illan avainsana

LIIGA / Ennakko
Aika vastata huutoon, JYPin kokeneet pelaajat.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com
Kaikessa hiljaisuudessa kohti kärkikolmikkoa hiipinyt Tappara saapuu JYPin vieraaksi Jyväskylään. JYPillä on ollut vaikeuksia, kun taas Tappara on saanut hiljalleen juonen päästä kiinni.

On vielä ennenaikaista puhua JYPin kohdalla mistään kriisistä, mutta viime kausiltakin tuttu vaikea jakso syksyllä on iskenyt Jyväskylään.

JYP on hävinnyt seitsemästä edellisestä ottelustaan peräti kuusi. Edellinen tappio tuli tiistaina Lukkoa vastaan Raumalla.

Tappara taas on hiljalleen hiipinyt ylös sarjataulukossa. Tamperelaiset seilaavat tällä hetkellä neljän ottelun voittoputkessa, eivätkä ole jääneet pisteittä kertaakaan edellisen kahdeksan ottelun aikana. Tiistaina Tapparan hampaisiin joutui syksyn sensaatiojoukkue SaiPa.

Tapparan ongelmat eivät alkukaudesta ole olleet missään nimessä omassa päässä, vaan hyökkäyskaluston tehoissa. Nyt tehoja on alkanut tulla sieltäkin suunnilta, sillä joukkue on tehnyt edellisessä kolmessa ottelussa 17 maalia. Toki Ilveksen murskaaminen lukemin 8-1 hieman vääristää sitä lukemaa.

JYP taas on kärsinyt kärkipelaajiensa alisuorittamisesta ja maalinteon vaikeudesta. Kun kiekko ei ole osunut verkkoon, joukkue on sortunut yliyrittämiseen ja viisikko on hajoillut karulla tavalla.

Perjantaihin tuokin lisäjännitystä se, että kaksi liigan suurimmista kohtaavat, mutta joukkueiden käyrät ovat menossa aivan eri suuntiin.

Ratkaisukohdat

JYP kaipaa tehoja kärkihyökkääjiltään. Esimerkiksi Juuso Puustinen on ollut huikean syyskuun jälkeen tehollisesti yössä, eikä tulitukea Juha-Pekka Hytösen ja kumppaneiden toimesta ole löytynyt tältä osastolta.

Nyt haaste on entistä kovempi, kun vastassa on ehkäpä sarjan kovin alakerta, jonka takana on viimeisenä lukkona Dominik Hrachovina.

JYPin jänteen pitää pysyä kasassa täydet 60 minuuttia. Jos joukkue saa pidettyä homman raiteillaan ja malttaa rummuttaa hyökkäyksiä viisikko kasassa, eikä lähteä vaikeuksien iskiessä roiskimaan kiekon kanssa, omat saumat tulevat varmasti.

JYPin pelitapa luo pitkiä paineistusjaksoja vastustajan puolustusalueella, mutta joukkue ei ole yksinkertaisesti ollut riittävän halukas maksamaan hintaa ja taistelemaan itseään ykkössektorin maalipaikoille. Tämän takia peli on ollut pitkälti kulmissa pyörimistä ja viivalta roiskimista ilman maskia.

Jan-Mikael Järvinen on tuonut hyökkäykseen yhden sylinterin lisää.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Lukko-ottelussa oli jo merkkejä paremmasta, JYP pelasi parhaimman pelinsä sillä osa-alueella pitkään aikaan, mutta kun ketsuppipullo ei auennut, joukkueen kärsivällisyys petti ja Lukko rokotti karusti.

Tappara on tunnetusti Jukka Rautakorven alaisuudessa itse Kärsivällisyys. Joukkue jaksaa jauhaa omaa pelitapaansa aivan viimeiseen asti.

Jos ja kun tamperelaiset jaksavat puolustaa tiiviisti keskustaa ja vastata JYPin heittämään kaksinkamppailuhaasteeseen, joukkue tulee saamaan varmasti omat saumansa.

JYP sortui myös Lukkoa vastaan siihen, että kun maaleja ei syntynyt, joukkue ylipaineisti ja hätäili itsensä tilanteista ulos ja Lukolle syntyi vaarallisia ylivoimahyökkäyksiä. Tiiviin puolustuspelaamisen kautta Tapparalle aukeaa varmasti riittävä määrä maalipaikkoja.

Nyt, kun Jan-Mikael Järvisen palasi, ja osittain sitä kautta hyökkäyspelin lukot ovat auenneet, Tappara lähtee Jyväskylään parhaista asetelmista vierasryöstöön vuosikausiin.

Muuta

Vaikka Tapparan hyökkäyspelaamisen lukot ovat auenneet hiljalleen, ulosmittaamaton potentiaali on edelleen hurja.

Porin kaksikon, Niko Ojamäen ja Jarno Kärjen, on aika herätä tähän kauteen. Herroilla on yhteensä neljä pistettä kasassa tähän mennessä, vaikka miehet hankittiin Tapparaan kärkirooleihin.

JYP sai Mikko Kaltevan takaisin Raumalle, ja mies onkin tärkeä palanen JYPin alakerran kiekollista peliä. Vaikka peli luonnollisesti tauon jälkeen oli hapuilevaa, hän on isossa roolissa perjantaina.

Mielenkiintoista on muuten myös se, että JYP ilmoitti torstaina julkaisevansa perjantain ottelun toisella erätauolla uuden pelaajasopimuksen.

Onko se Michel Miklik, vai joku aivan muu jokerikortti?

Seuraa Heitä

Juha-Pekka Hytönen #15 |

Keskushyökkääjä

JYP kaipaa kokeneilta pelaajiltaan nyt tason nostoa. Kapteeni on siinä roolissa luonnollisesti etunenässä.

Jukka Peltola #81 |

Laitahyökkääjä

Ikitaistelija, johtaja, täydellinen paketti. Peltolan puolustustaidot tiedetään, mutta on kannatellut Tapparaa tehollisesti alkukauden. Perjantaina on iso peli, silloin myös Peltola on parhaimmillaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Tappara jatkaa voittoputkeaan
Tapparan esitykset ovat viime kierroksilla osoittaneet, että vahvan mestarikanditaatin peli alkaa löytää oikean raiteen, sillä se on voittanut viimeisistä kuudesta ottelustaan viisi. JYP puolestaan on pelillisessä sekä tuloksellisessa suvantovaiheessa, kun kuudesta edellisestä kamppailusta tappioita on tullut viisi. Nimimiehiä vilisevien joukkueiden kohtaamisesta on odotettavissa tasainen kamppailu, mutta Tapparan positiivinen vire johdattaa joukkueen lopulta voittoon peliään hakevasta jyväskyläläisryhmästä.
1 2
3 4