Kuntopuntarin piikkipaikka silmänlumetta − SaiPan kupla puhkeaa

LIIGA / Ennakko
Nyt pitää seisoa päällään, Frans Tuohimaa.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
Jyväskylässä pelataan tiistaina mielenkiintoinen ottelu, kun viiden ottelun voittoputkessa seilaava SaiPa ja pelillistä kasvojen pesua hakeva JYP kohtaavat.

Tiistain ottelussa kohtaavat sarjan kuumin joukkue, Lappeenrannan SaiPa ja pienimuotoisessa laskusuhdanteessa oleva JYP. Ei kuulosta aivan tavanomaiselta, mutta kyllä vain.

SaiPa on voittanut viimeisestä viidestä pelistään kaikki. SaiPalla on kaksi voittoa varsinaisella peliajalla ja kolme voittoa jatkoajan tai voittolaukauksien kautta. JYP taas on kärsinyt alkukauden liidon jälkeen pienimuotoisesta pelillisestä suvantovaiheesta.

Ensiksi tuli tappio Kärpille Oulussa, jonka jälkeen perjantaina Ässät tuli ja yllätti isännät housut kintuissa.

Perjantain ottelussa JYP oli harvinaisen pahasti ottavana osapuolena. Ässät tuli heti ottelun alusta aggressiivisella paineistuksellaan kovaa JYPin pakkeihin kiinni, ja jyväskyläläisten avauspelaaminen romuttui sitä kautta alkutekijöihinsä.

Tila ja aika olivat vähissä, porilaiset veivät kaksinkamppailut hurmoksessaan järjestäen. Tätä kautta JYPin viisikkopelaaminen meni sekaisin perusteellisesti.

JYP pyrkii ylittämään keskialueen nopeasti muutamalla syötöllä ja päästä sitä kautta joko laadukkaaseen suoraan hyökkäykseen, tai heittämään vastustajan selustaan laadukkaita päätykiekkoja johon viisikko pääsee iskemään kiinni hyvässä rytmissä.

Kun tila ja aika olivat vähissä, viisikon etäisyydet hajoilivat ja avaukset olivat pakotettuja. Syötöt olivat joko laadultaan huonoja tai tulivat seisovilla jaloilla odottelevalle hyökkääjälle.

Tätä kautta JYPin suurin ase, vahva hyökkäyspään riistopelaaminen syötiin Jyrki Ahon suojattien toimesta pois. Ässät pääsi laadukkaasti ehjänä viisikkona pois JYPin repaleisen paineistuksen alta, ja sitä kautta pelin virtaus oli porilaisten hallussa.

Idän ihmeen putki vain kupla?

Tilastoja katsottaessa SaiPa on tällä hetkellä sarjan kuumin joukkue yhdessä Kärppien kanssa. Lappeenrantalaisilla on viiteen peliin viisi voittoa, toisiksi eniten tehtyjä ja toisiksi vähiten päästettyjä maaleja.

Tero Lehterän suojatit päästivät alkukaudesta liikaa maaleja. Omiin kolisi yhdeksässä ottelussa peräti 34 osumaa. Nyt viimeisen viiden ottelun saldo on vain kymmenen takaiskua.

Lappeenrantalaiset ovat muuttaneet pelillisesti tekemistään kauden mittaan.

Alkukaudesta joukkue pyrki paineistamaan vastustajaa välillä jopa yltiöpäisen aggressiivisesti, mikä horjutti viisikon tasapainoa ja pakotti taitotasoltaan jo valmiiksi tasoitusta antavan joukkueen tekemään samaa myös pelillisesti.

Nättisellä on varmasti nälkää vanhaa seuraa vastaan.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu

Homma on kääntynyt viime aikoina päälaelleen. Karvauspelaamisessa typerä höntyily on vaihtunut keskialueen vahvaan ansapuolustamiseen. Yksi hyökkääjä korkeintaan ohjaa vastustajan viisikkoa, mutta muuten keskialue lyödään sumppuun.

Tämä on yksi suuri syy, miksi päästettyjen maalien määrä on pienentynyt. Enää keskialue ei ole vastustajalle moottoritien ohituskaista.

Paluu karuun arkeen

Lappeenrantalaisten olisi elintärkeää saada kiekkokontrolli itselleen mahdollisimman usein JYPiä vastaan ja päästä sitä kautta rytmittämään peliä. JYP tulee tiistaina vyöryttämään paljon pitkiä hyökkäyksiä SaiPan puolustusalueella.

SaiPa joutuu olemaan paljon vastaanottavana osapuolena, ja sen jälkeen kun peliä pyritään kääntämään nopeasti ylös, yleensä viisikko on jo niin väsynyt, että tilanne kuivuu kasaan.

Pelkkä puolustustaistelu ja vastustajan virheiden kyttäily ei tiistaina Jyväskylässä tule riittämään.

Puolustusalueen puolustuspelaamisen tulee olla riittävän laadukasta. JYPin puolustajat tykkäävät nousta viivalta paljon maalin edustalle. SaiPan laitahyökkäjien pitää olla hereillä ja valmiudessa seuraamaan nämä nousut tarkasti.

Erikoistilannepelaaminen on myös ollut lappeenrantalaisille tervanjuontia koko kauden. Ylivoima on liigan huonoin. Sen pitäisi parantua rutkasti, jos pisteistä SaiPa aikoo kamppailla. JYP tulee kotikaukaloonsa varmasti viimeisen päälle ladattuna ja ärsytettynä. Vaikka peli on takkuillutkin viime aikoina, ongelmat eivät ole mitään maata mullistavia.

Lappeenrantalaiset antavat taitotasollisesti kotijoukkueelle niin paljon takkiin, että JYPin päästessä rummuttamaan SaiPan puolustajia pitkän illan ajan, sarjan kuumin maalivahti Frans Tuohimaa saa pelata elämänsä pelin, jos pisteet aiotaan Lappeenrantaan napata.

SaiPan iskiessä keskialueen sumppuun JYP tulee varmasti heittämään paljon päätykiekkoja. Jos JYP saa viisikkopelinsä uomiin ja pääsee siirtymään hyvässä rytmissä riistopeliin, SaiPa on ongelmissa.

JYP on suvantovaihteestaan huolimatta niin laadukas ja tulivoimainen joukkue, että esimerkiksi Rauman ottelun kaltaiseen 1−0-torjuntavoittoon en jaksa SaiPan eduksi uskoa. Joukkueen pitäisi pystyä pelaamaan kiekolla, eikä vain odottaa ja luottaa vastustajan tekevän tarvittavan määrän virheitä.

Seuraa Heitä

Topi Nättinen #59 | SaiPa

Keskushyökkääjä

Jyväskylässä ei saanut vastuuta. Lappeenrannassa saa roolia niin paljon kuin jaksaa kantaa. On varmasti nälkäinen vanhan seuransa edessä.

Robert Rooba #88 | JYP

Laitahyökkääjä

Alkukauden JYP-komeetta. Tekee paljon töitä, duunaripelaajaksi miellettävälle yllättävän hyvät kädet, painava laukaus. Lopullinen läpimurto.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

SaiPa pistää JYPin suorittamaan
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
3 4
1 2