Jyväskylässä tahtojen taisto - Tahdittaako Nättisen taikatahtipuikko SaiPan pisteille?

LIIGA / Ennakko
Topi Nättinen pelaa elämänsä kautta.
Kuva © Topi Lainio
JYPin ja SaiPan kiireiset viikonloput saavat jatkoa, kun joukkeet kohtaavat lauantaina Jyväskylässä. Onko JYPin katseet jo ensi tiistaissa? Vieläkö SaiPan bensa riittää?

JYP ja SaiPa tarjoilevat lauantaina tammikuista kiekkoviihdettä Jyväskylässä. 

Molemmat joukkueet olivat pelivuorossa perjantaina. Silloin JYP otti rumasti käkättimeen Kuopiossa, kun KalPa myllytti jyväskyläläiset Järvi-Suomen derbyssä lukemin 5−0. 

SaiPa taas kävi tiukan väännön HIFK:ta vastaan kotiluolassaan, sillä kaksi pistettä irtosivat vasta voittomaalikilpailun jälkeen loppulukemin 2−1.

Viimeksi kun SaiPa vieraili Jyväskylässä, lappeenrantalaisten liito oli jo alkanut, mutta kovinkaan moni ei varmasti odottanut, että se kantaa pitkälle tammikuuhun. Sputnikit ovat sarjassa yhdeksäntenä, mutta edelleen tiukasti kamppailussa jopa suorasta pudotuspelipaikasta.

Nättinen ja Suomela johtohahmoina

Lappeenrantalaisten selkäranka on kovaa tekoa. SaiPalla on koko sarjasta eniten jatkoajalle tai voittolaukauksille edenneitä kamppailuja. 14 ottelua on päättynyt varsinaisen peliajan jälkeen tasan ja peräti kymmenen niistä on ratkennut lappeenrantalaisten eduksi.

Lennon takana olevista yksittäisistä nimistä on pakko nostaa esille SaiPan Topi Nättinen. Nättinen pelaa elämänsä kautta, sillä jo tässä vaiheessa kautta piste-ennätys on mennyt uusiksi ja Nättinen kolkuttelee jo pistepörssin kärkikymmenikköä.

Hyökkäyspään kapellimestari on tuttu kasvo JYPistä. Hänellä on varmasti lauantaina nälkää näyttää vanhalle seuralleen myös tehojen muodossa, sillä onnistumisia ei ole tullut Jyväskylässä vielä liikoja.

JYP taas on pelannut joulukuun puolivälin jälkeen erinomaisesti. Jyväskyläläiset viilettivät ennen perjantain KalPa-tappiota peräti seitsemän ottelun voittoputkessa. 

Puolustuspeli on löytänyt uomiaan paremmin ja paremmin. Hyökkäyspuolelta on myös löytynyt kaivattuja isoja harteita esimerkiksi Jarkko Immosen ketjun muodossa. Toki niitä on kaivattu, koska Antti Suomelan johtamasta tehoketjusta Jerry Turkulainen on ollut mukana vaihtelevasti, ja myös Juuso Puustinen on joutunut seuraamaan pelejä hetken sivusta.

Yksi ottelun avainkysymyksiä onkin se, kummanko energiavarastot ja henkinen lataus riittää paremmin.

Olisi erittäin virkistävää nähdä esimerkiksi JYPin A-nuorten Samuli Ratinen kokeilemassa siipiään liigatasolla, kun tärkeä CHL-matsi kolkuttelee ovella.

Pelaajistosta lauantaina kannattaakin kohdistaa katseensa Suomelaan. Vaikka Immonen ja Juha-Pekka Hytönen ovat numerollisesti ykkös- ja kakkossentterit, Suomela on ollut JYPin tärkein yksittäinen pelaaja tälläkin kaudella.

Henkinen kovuus 

Väännön voimasuhteita on vaikea ennustaa, koska molemmat joukkueet ovat pelanneet viikon aikana peräti neljä ottelua, ja lauantain ottelu on molemmille viides kahdeksaan päivään.

Lauantaina ottelu ratkaistaan pitkälti henkisellä puolella. JYP pelaa tiistaina CHL:n välierissä tärkeän kamppailun Trineciä vastaan, ja koska sen sarjan tärkeys on huokunut kokeneesta joukkueesta läpi koko kauden, on mielenkiintoista nähdä millaisella latauksella joukkue tulee lauantaina kotiluolaan.

SaiPan ja Lehterän henkistä puolta en edes lähde epäilemään, sillä joukkue on osoittanut jo läpi harmaan syksyn, että siltä osastolta se tuskin jää kiinni.

Pelillisiin asioihinkin peilattuna henkisen puolen merkitys lauantaina korostuu. SaiPa toteuttaa varmasti omaa pelisuunnitelmaansa mukisematta, mutta riittääkö jalka ja kiekollinen huolellisuus JYPin paineen alla? 

On myös mielenkiintoista nähdä, riittääkö JYPin kärsivällisyys puskea SaiPan tiiviin puolustusrintaman läpi vai repeileekö viisikko väsymyksen johdosta.

Seuraa Heitä

Topi Nättinen #59 | SaiPa

Keskushyökkääjä

Hiljalleen koko suomalaisen kiekkoyleisön tietoisuuteen nouseva Nättinen on huimassa vireessä.

Antti Suomela #14 | San Jose

Hyökkääjä

JYPin orkesterin pelillinen johtaja joka tekee jäällä asiat molempiin suuntiin oikein. Ottanut isoja askeleita kahden kauden aikana eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

JYPin viimeistely nihkeää
JYPillä on ollut kahdessa edellisessä ottelussa yllättäviä vaikeuksia viimeistelyssä. Vielä Tapparaa vastaan jyväskyläläiset pystyivät luomaan maalipaikkoja, mutta KalPaa vastaan myös maalipaikat olivat tiukassa. SaiPa on tällä kaudella pelannut yksittäisiä romahduksia lukuun ottamatta vahvaa peliä omalla alueella ja Frans Tuohimaa on tuonut turvallisuuden tuntua koko joukkueelle. JYP on kaksikosta ennakkosuosikki kotonaan, mutta murskavoittoa ei kannata odotella.
2 3
1 2