Tähdet loistavat poissaolollaan − Nopeat käännöt Jyväskylän teemana

LIIGA / Ennakko
Juhliiko Pelicans Jyväskylässä?
Kuva © Jussi Puuri
Viime kierroksilla maalijuhlissa aktivoitunut Pelicans saapuu vierailulle Jyväskylään. JYPin puolella kärkiyksilöt ovat viime kierroksilla kontanneet, kun taas Pelicansin kärki on sairastuvalla.

JYPin liito on hiipunut. Viiden ottelun kuntopuntarissa hurrikaaniryhmä on 13. sijalla vain yhdellä kolmen pisteen potilla. Perjantaina JYP menetti kahdesti johtonsa KalPaa vastaan kuopiolaisten vahvan päätöserän johdosta. 

Pelicans puolestaan suli KooKoota vastaan kotiluolassaan. Kissa ja hiiri-leikki päättyi lopulta kouvolalaisten maalin voittoon. Lahtelaisten puolella ottelussa liigadebyyttinsä teki Marko Jantusen poika Jonne, joka keräsi ottelussa kaksi syöttöpistettä.

Lahtelaisten suurena aseena on ollut hyökkäyspelaaminen, sillä neljässä peräkkäisessä ottelussa on syntynyt vähintään neljä tehtyä maalia. Tämä kertoo pussinokkien laajuudesta hyökkäyssuuntaan, sillä perjantaina joukkueen vahvuudesta olivat sivussa esimerkiksi Juha Leimu ja Iikka Kangasniemi.

Myös JYPin syksyn kärjen otteet ovat viime kierroksilla olleet vaisuja. Esimerkiksi syyskuussa liigan parhaaksi pelaajaksi valittu Juuso Puustinen ei ole lokakuun puolella iskenyt yhtään maalia.

Ratkaisukohdat

Molempien joukkueiden vahvuuksiin kuuluu pelin nopea kääntäminen, jolloin ylivoimahyökkäyksiin syntyy hyvä mahdollisuus. JYPin puolella tämä elementti on ollut hieman heikoissa kantimissa Mikko Kaltevan loukkaantumisten jälkeen, vaikka Anttoni Hongan otteet hänen kahdessa ensimmäisessä liigaottelussaan ovat olleet lupaavia.

Tämän elementin poissaollessa JYP pystyy luomaan paikkoja vielä päätypelaamisen kautta, mutta viime kierroksilla halukkuus maalintekosektoriin on ollut vajaavaista. Jyväskyläläiset ovat kuitenkin onnistuneet pitämään painetta hyökkäysalueella, joka on avannut mahdollisuuksia liigan eliittiin kuuluvalle ylivoimaosastolle.

Pelicansin vahvat otteet hyökkäyssuuntaan perustuvatkin juuri nopeisiin kääntöihin, sekä maalintekoon kovalla prosentilla vastustajan virheistä. Lahtelaisilla on poikkeuksellinen kyky kääntää vastustajan huolimattomat kiekolliset ratkaisut ylivoimahyökkäyksiksi, jotka tuottavat vähintään ylivoimia.

Vahva hyökkäyspeliin panostaminen muodostaakin oman uhkansa puolustussuuntaan, sillä puolustajien aktiivinen hyökkäyssuunnan tuki on ajoittain kostautunut alivoimaisena puolustamisena. Kun samaa elementtiä on nähty myös JYPin puolella, mahdollisuus maalipaikkojen juhlaan Jyväskylässä on todellinen.

Myös molempien joukkueiden hyökkäysalueen karvauspelaaminen on seuraamisen arvoinen asia. Petri Matikainen sotki viime kaudella jyväskyläläisten riistopelaamisella roikuttamalla pelaajia keskialueella, joka pakotti JYPin vetäytyvämpään riistopelaamiseen. Toisaalta JYPin onnistuessa sotkemaan lahtelaisten kiekollista pelaamista Pelicansin oman alueen puolustuspeli ei riitä pisteisiin Jyväskylässä.

Muuta

Jos molempien joukkueiden kärkiosaaminen on joko poissa tai suorittaa heikosti, katseet kiinnittyvät taustaosaamiseen. Pelicansin puolella hyökkäysvoimaa lisättiin esimerkiksi Jesse Saarisen hankinnalla, eikä Vadim Pereskokovin panosta sovi vähätellä.

JYPin puolella Honka metsästi Kuopiossa kaksi syöttöpistettä, kun rohkeus hyökkäysuuntaan löytyi. Myös Henri Kannisen pelikielto tuo kierrätyksen mahdollisuuden, jotta ilme kotiyleisön edessä olisi mahdollisimman raikas. 

Launtain otteluun lähdettäessä historia ei ole vierailijoiden puolella. Pelicansin edellinen voitto Hippokselta on lähes neljän vuoden takaa marraskuulta 2013.

Seuraa Heitä

Libor Sulak #88 | Detroit

Puolustaja

Sulak liittyi tällä viikolla joukkueen vahvuuteen ja on kuulunut heti joukkueensa parhaimmistoon. Puolustaja tuo lisää vaaraa ylivoimapuolelle.

Juha-Pekka Hytönen #15 | JYP

Keskushyökkääjä

JYPin kapteeni kuului joukkueen antisankareihin perjantaina Kuopiossa. Suuri rooli kahdessa takaiskumaalissa potkii Hytösen johtamaan jälleen joukkoja edestäpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Pelicansilla edellytykset yllätykseen
JYP on kasannut edellisestä viidestä pelistään kolme pistettä. Takana on tappiot esimerkiksi KalPalle sekä SaiPalle. Juuso Puustisen loistovire katkesi pieniin kolhuihin, eikä laajasta ringistä ole noussut yksilöitä ratkaisemaan pisteitä. Pelicans on puolestaan kiekonhallinnalla mitattuna Liigan parhaimmistoa ja viimeisessä kymmenessä ottelussaan lahtelaiset ovat jääneet pisteittä vain kahdesti. Lisäksi JYP on alkukauden meriiteillään huomattavasti pelatumpi, joten kertoimen hakeminen Pelicansin voitolla saattaa osoittautua kannattavaksi.
1 2
2 3