Maagiset yksilöt KooKoon mahdollisuutena, mustat hetket suurena uhkana

LIIGA / Ennakko
Michael Keränen on ollut maagisessa iskussa.
Kuva © Jussi Puuri
Tositoimet liigakiekon muodossa jatkuvat tiistaina maajoukkuetauon jäljiltä. Jyväskylässä toisistaan mittaa ottavat JYP ja KooKoo, joiden suhdanteet ovat yllättävän päälaellaan.

JYPin edellisestä ottelusta on hieman vähemmän aikaa, sillä CHL jatkopaikka irtosi Tampereelta, vaikka Tappara voittikin jälkimmäisen ottelun maalein 3−2. JYP eteni jatkoon yhteismaalein 5−4. Edellinen liigaviikonloppu sen sijaan oli murheellinen, sillä sekä KalPa että HPK olivat JYPiä vahvempia. HPK:lta irtosi yksi piste, jonka turvin JYP on sarjataulukossa sijalla kuusi.

KooKoon maajoukkuetauko alkoi positiivisemmissa merkeissä, sillä Ässät kaatui Porissa 4−0-lukemin. Vuoristoratamaisista otteista huolimatta pisteitä on kertynyt melko tasaiseen tahtiin, minkä vuoksi kouvolalaiset ovat sarjataulukon yhdeksännellä sijalla. Suoraan pudotuspelipaikkaan matkaa on vain kolme pistettä.

Maajoukkueottelut eivät tuoneet suurta rasitusta kummallekaan joukkueelle, joten pelituntuman löytäminen tuo otteluun oman mausteensa. Kauden ensimmäisen keskinäisen kohtaamisen Kouvolassa vei KooKoo jatkoajalla lukemin 3−2.

Ratkaisukohdat

KooKoon hyvä pistetahti kulminoituu viime kautta tasaisempaan maalivahtipeluutukseen, kun Juha Järvenpää on pysynyt ehjänä. Kuvastavaa on myös se, että viidestä parhaasta pistemiehestä kukaan ei pelannut viime kaudella kouvolalaisten riveissä. Hyökkäyksen helminä ovat yli piste per peli-tahdilla pelanneet Michael Keränen sekä Malte Strömwall. Terävän kärjen takana on myös hyvin leveyttä esimerkiksi läpimurtoa suorittavan Miikka Pitkäsen muodossa.

Hyökkäyskalusto on kauttaaltaan hyvin roolitettu. Yksilötaitoa, laukaisu-uhkaa ja röyhkeyttä maalinedustalle on laajalti, mikä tietää JYPille haastavaa iltaa. Pitkä hyökkäyspelaaminen onkin varmasti yksi KooKoon aseista, joilla jyväskyläläisiltä lähdetään aktiivisesti nappaamaan luuloja pois.

JYPin aseet piilevät ripeässä KooKoon kiekollisen pelin rikkomisessa. Vieraiden suurin haavoittuvuus onkin ollut juuri omalla alueella pelin avaamisessa, missä puolustajille on sattunut pahoja virheitä. Jyväskylän pienempi kaukalo ottaakin kiekollisilta pelaajilta tilaa ja aikaa pois, mikä tulee luomaan oman tukkunsa harmaita hiuksia. Yksi KooKoon uhkakuvista onkin, että luotettava pelin avaaminen kasaantuu liikaa Jake Newtonin harteille.

Myös nopeat pelin käännöt kuuluvat avainsanoihin, sillä tasapaino on rakoillut pahasti KooKoon otteluissa. Tämä onkin johtanut useisiin pistemenetyksiin, vaikka ottelu olisikin vaikuttanut ratkenneelta.

Erikoista

Valmentajien kuullaan usein puhuvan "maalin peleistä", joissa joukkueilla on ollut havaittavissa selvä ero. Kun kymmenen ottelun otannasta otetaan pois tyhjään maaliin tehdyt maalit, molemmilla on kahdeksan maalin erolla päättynyttä ottelua. KooKoon pistepussi on näistä lihonnut 13 pisteen saaliilla, kun JYPille pisteitä on karttunut vain viisi.

Maalin tappiosta on tunnetusti pitkä matka maalin voittoon. Vaikuttaakin siis siltä, että KooKoo tekee tällä hetkellä enemmän voittavia asioita JYPiin verrattuna. Maajoukkuetauon tuoma irtiotto peleistä ja mahdollisuus harjoitella laadukkaasti heikentävät pelituntumaa, mikä kasvattaa mustien hetkien riskiä. Näitä puolestaan KooKoolla on ollut JYPiä enemmän.

Tämä nostaakin terävyyden aukeavissa paikoissa suureen rooliin. Molempien joukkueiden hyökkäyspeli on sillä mallilla, että maalipaikkoja pystytään luomaan kasapäin.

Seuraa Heitä

Miikka Pitkänen #61 | KalPa

Keskushyökkääjä

Suuremman roolin perässä Kouvolaan siirtynyt Pitkänen on lunastanut häneen kohdistuvat odotukset - ellei jopa ylittänyt niitä. 17 pistettä 22 otteluun on komea saldo, jolla nuorukainen on kantanut välillä myös joukkueensa kultaista kypärää.

Mikko Mäenpää #47 | JYP

Puolustaja

Pari viikkoa joukkueen vahvuudesta sivussa ollut Mäenpää palasi kokoonpanoon jälkimmäisessä CHL-ottelussa. Heikon alkukauden jälkeen odotetaan tasonnostoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

JYP osoittaa piristymisen merkkejä
Vaisusti ennen taukoa esiintyneet jyväskyläläiset saavat vieraakseen pirteän kouvolalaisryhmän. JYPin suurimmat vaikeudet ovat liittyneet maalinteon tehokkuuteen ja nöyrään puolustuspelaamiseen, joissa on nähty suurta ailahtelevuutta. Ottelu kulminoituukin siihen, kuinka hyvin JYP onnistuu tuhoamaan KooKoon hurmosta. Tässä jyväskyläläiset onnistuvat voiton arvoisesti.
3 4
2