Pelataanko shakkia vai? − JYP saa haasteen liigan kuumimmalta joukkueelta

LIIGA / Ennakko
KalPa juhli viimeksi Jyväskylässä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Lauantai-ilta Jyväskylässä. JYP hävisi kirvelevästi Ilvekselle perjantaina, kun taas KalPa ei ole jäänyt pisteittä kertaakaan kymmenessä ottelussa. Sami Kapasen ja Marko Virtasen shakkiottelu voi alkaa.

Jyväskylän lauantai-iltaan lähdetään kutkuttavista asetelmista. JYP ja KalPa kohtasivat viimeksi lähes kuukausi takaperin. Silloin JYP oli nousukiidossa, kun taas kuopiolaisten pelillinen käyrä osoitti alaspäin.

Nyt otteluun lähdetään käytännössä päinvastaisista asetelmista. JYP on pelannut ihan kohtuullisesti, mutta pelin taso on ailahdellut jaksoittain. KalPa taas on tällä hetkellä sarjan kuumin joukkue.

Kuopiolaiset eivät ole jääneet kymmenessä edellisessä ottelussaan kertaakaan pisteittä. Oikeastaan nousukiitoa avitti juuri aikaisempi JYP-ottelu, sillä silloin joukkue nappasi kauden toisen vierasvoittonsa ja henkiset padot ovat sitä mukaa poksahdelleet auki.

Molemmat joukkueet pelasivat perjantaina. JYP hävisi hieman yllättäen Ilvekselle Tampereella, kun taas KalPa kaatoi Ässät kotonaan.

KalPan aktiivisuus

Kuopiossa toitotettiin ennen kautta, että Sami Kapanen haluaa joukkueensa pelaavan mahdollisimman aktiivista jääkiekkoa.

Alkukauden rämpiminen johtui pitkälti siitä, että silloin joukkue puski alivoimaisena vastustajan organisoitua viisikkoa vastaan, eikä kiekollinen pelaaminen ollut muutenkaan riittävän laadukasta.

Nyt tahti on täysin erilainen. Henkistä puolta ei voi vähätellä. Vieraskammosta on päästy eroon, ja myös tiukkojen maalin otteluiden kääntäminen tappioiden sijaan voitoiksi näkyy suoraan tilastoista.

Yksi iso tekijä on myös kiekollisen pelaamisen laadun parantuminen. KalPa haluaa toki edelleen kääntää peliä mahdollisimman nopeasti ylös, mutta se tekee sitä nyt monien eri rytmien kautta. Jos vastustajan viisikko on kerennyt organisoitua, kiekkoa ei enää pelätä palautella alas, jossa joukkue kerää viisikon kasaan ja lähtee omasta päästä kontrollilähdön kautta.

Joukkue ei myöskään paineista väkisin vastustajaa rikkinäisellä viisikolla, vaan ottaa vastustajalta vauhdin pois pelaamalla hyvin liikkuvaa keskialueen ansapuolustusta.

Tästä voidaankin nähdä selvä johdanne siihen, miksi KalPa puolustaa tilastollisesti nyt niin hyvin. Omissa ei enää kolise, kun viisikon etäisyydet pysyvät järkevinä. Alkukaudesta KalPa yritti väenvängällä nopeuttaa peliä, mutta se edellä mainituista syistä vain hidasti sitä.

Pelikirjasto auki, mutta miltä sivulta?

JYPin tilanne on varsin mielenkiintoinen. Joukkue on pelannut syksyn aikana paikoitellen erittäin laadukasta jääkiekkoa, mutta otteiden taso on ailahdellut.

Välillä on ollut ongelmia otteluiden alkujen kanssa, välillä on tuskailtu viimeisten erien passivoitumisien kanssa, ja ties minkä.

JYP pyrkii luomaan mahdollisimman pitkiä hyökkäysjaksoja vastustajan puolustusalueella. Joukkueen raskasjalkainen puolustus on ollut ongelmissa puolustusalueen puolustuspelissä, ja pitkät paineistusjaksot keventävät alakerran kuormaa. Ilvestä vastaan JYP oli ongelmissa juuri puolustusalueen puolustuspelinsä kanssa.

Lauantai-illan ottelu on taktisistakin asetelmista mielenkiintoinen. Viime kohtaamisessa KalPa mässäili jo avauserässä lähes kourallisella läpiajoja. Perjantaina Ilves aiheutti JYPille ongelmia kääntämällä vastaan laadukkaita suoria hyökkäyksiä.

Nyt KalPa on saanut pelinsä loksahtamaan vielä paremmin kohdalleen. JYP pyrkii horjuuttamaan KalPan puolustuspään kiekollista pelaamista paineistuksellaan, ja avainasia onkin se, miten hyvin KalPa pystyy pelaamaan kiekolla paineen alla.

KalPa karvaa tällä hetkellä alkukautta järkevämmin. Jos paikkaa ei ole iskeä, keskialue lyödään sumppuun. JYP pyrkii usein avaamaan peliä pitkillä syötöillä, ja sitä kautta repimään vastustajan keskialueen puolustusta rikki.

On mielenkiintoista nähdä, miten KalPa on ottanut tämän huomioon pelisuunnitelmassaan. Marko Virtasen ja Kapasen taktinen taistelu lauantaina on varmasti viihdyttävää seurattavaa.

Edellisessä kohtaamisessa KalPa hallitsi pelin virtausta ajoittain mallikkaasti kiekottelemalla JYPin karvauspelaamisen pihalle. Vaikka JYP sai omat mahdollisuutensa pitkien rummutusten kautta, KalPa puolusti tuolloin keskustaa esimerkillisesti.

Michel Miklík, on aika herätä

Pelitavallisten asioiden ulkopuolelta on aika nostaa lauantaille muutama pelaajanosto.

JYPin konkariosastolta Jani Tuppurainen on ollut ilmiliekeissä viime aikoina, mutta Juha-Pekka Hytösen ketju on ollut pahasti kuutamolla omassa päässään.

Entä missä ovat slovakki Michel Miklikin tehot? Antti Suomela ja Juuso Puustinen ovat tällä hetkellä tappava tutkapari.

KalPa on saanut onnistumisia nyt laajalta rintamalta. Perjantaina myös Joni Ikonen sai maalihanansa auki.

Juuso Riikolan onnistumiset olivat myös iso asia KalPan alakerralle. Nyt tehot ovat paljon laajemmilla hartioilla.

Seuraa Heitä

Ossi Louhivaara #23 | JYP

Laitahyökkääjä

Pitkän loukkaantumisen jälkeen ensimmäinen peli kotihallissa. Ilvestä vastaan meni vielä tunnustellessa. Syttyy varmasti.

Juuso Riikola #50 | AHL

Puolustaja

Tunnetusti osuu JYPiä vastaan. Kuritti Ässiä perjantaina kahdella kaapilla. Olisiko nyt JYPin vuoro?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Kuntopuntarin kärki haastaa ailahtelevan JYPin
JYP on pelannut ailahtelevasti. Edellisessä pelissä Ilves karkasi 4-0-johtoon jo avauserässä. Pari ottelua taaksepäin Jukurit iski kolmannessa erässä kolme maalia kirien rinnalle ja ohi. KalPa puolestaan marssii kuntopuntarin kärjessä voitettuaan seitsemän edellistä otteluaan. KalPan peli on parantunut niin monella osa-alueella, että voittputken jatkuminen ei olisi ihme.
1 2
2 3