Tuleeko kärkiottelusta formulakisa, vai vetäydytäänkö Jyväskylässä poteroihin?

LIIGA / Ennakko
Viime kerralla ei kaihdettu koviakaan otteita.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
JYP ja Kärpät kohtaavat tiistaina sarjan kärkiottelussa. Kärpät on olympialaisten ja loukkaantumisten takia haavoittuvainen, ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten kovavireinen JYP tähän reagoi.

Tiistaina Jyväskylässä nähdään erittäin mielenkiintoinen kamppailu, kun ylivoimaisesti sarjaa johtava Kärpät saapuu haastamaan JYPiä.

Kärpät on pelannut erittäin vahvasti koko kauden. Tämän vuoden puolella joukkue ei ole jäänyt kertaakaan ilman pisteitä, ja tappioitakin on tullut vain kaksi. Toinen niistä tuli reilu viikko sitten lauantaina, kun TPS kaatoi oululaiset rangaistuslaukauksilla.

Sen jälkeen Kärpät kaatoi kotonaan Sportin ja Jukurit rutiininomaisesti.

JYPillä on riittänyt kiirettä. Joukkue lähti pelaamaan CHL-finaalia viikko sitten Ruotsiin melkoisen otteluruuhkan keskellä, mutta onnistui kuitenkin tuomaan Euroopan seurajoukkueiden mestaruuden Jyväskylään.

Sen jälkeen jyväskyläläiset kohtasivat kahdesti Ilveksen. Tampereella tuli kuokkaan, mutta Jyväskylässä lauantaina tamperelaiset saivat kyytiä 5-1, tosin numerot eivät kerro koko totuutta pelistä, sillä ottelu oli loppujen lopuksi melko tasainen.

Kärpät heikentynyt

Kärpät on liidellyt tammikuussa ja helmikuussa Liigassa jopa rutiininomaisesti voitosta voittoon, mutta nyt testi on jo melkoisen kovaa luokkaa. Oulussa kokoonpano on kärjen osalta kaventunut, kun Julius Junttila, Lasse Kukkonen ja Miika Koivisto ovat olympialaisissa edustamassa Suomea, kuten myös päävalmentaja Mikko Manner.

Lisäksi puolustuksesta Teemu Kivihalme on ollut loukkaantuneiden kirjoissa jo pitempään, ja edellisessä ottelussa Jukureita vastaan Aleksi Mäkelä otti hieman iskua, joten pelikunto Jyväskylässä voi olla epävarma.

Se on pakottanut oululaiset antamaan omille nuorilleen Taneli Ronkaisesta ja Joona Huttulasta lähtien paljon vastuuta, ja Imatran Ketterässä tämän kauden pelannut Samuli Tanhua saapui vahvistamaan Kärppien alakertaa Jukurit-peliin.

Jyväskylässä loukkaantumistilanne näyttää hyvältä. Telakalla on ainoastaan pitkäaikaispotilas Miikka Lahti ja Alex Lindroos. 

CHL-voiton jälkeinen ottelu Ilvestä vastaan meni hieman juhlahumun piikkiin, mutta JYPin peli on näyttänyt kevättä kohti mennessä koko ajan valmiimmalta. Maalintekotehokkuus on kovaa luokkaa ja laajuutta löytyy monesta eri ketjusta.

Kokenut joukkue nautti selvästi CHL-otteluiden kovista panoksista, ja voitto lämmittää ja herättelee konkariosastoa varmasti alkavaan kevääseen.

JYPin laajuus vai Kärppien ohut kärki

Kärpät joutuu nojaamaan tällä hetkellä vahvasti kärkipelaajiinsa. Maalipörssin kärkinimi Charles Bertrand ja hänen sentteri Mikael Ruohomaa vetävät nyt ykkösketjua ilman Junttilaa, mutta oikeastaan johtava ketju joulun jälkeen on ollut Niclas Lasun johtama kakkosketju. 

Ville Leskinen ja Saku Mäenalanen ovat molemmat jo kivunneet pistepörssin kärkikymmenikköön, ja Jyväskylän illassa katseet kohdistuvat juuri tuohon ketjuun. Näiden kahden ketjun jälkeen taso hieman tippuu, mutta Rasmus Kuparin väläyttelyt ovat tuoneet valoa sillekin puolelle.

Shaun Heska ja Jani Hakanpää vetävät todella suurta kivirekeä perässään ilman Kukkosta ja Koivistoa kokoonpanossa. Se onkin yksi illan avainteemoista. Kantaako Kärppien kiekollisen pelaamisen taso omassa päässä myös näiden herrojen ulkopuolella. 

JYPiltä löytyy laajuutta kolmeen kiekolliseen ketjuun ja yhteen santapaperiosaston poikaporukkaan. Antti Suomelan tähdittämä "kolmosketju" on ollut joukkueen suurin syömähammas läpi kauden, mutta on kadonnut hieman kuvasta kovissa peleissä. 

Kiekollisen pelin laatu tulee nousemaan todella tärkeään rooliin Jyväskylässä tiistaina. Molemmat joukkueet iskevät hanakasti vastustajaan paikan tullessa kiinni vahvalla karvauspelaamisella, ja sitä kautta viisikkojen etäisyyksien säilyminen tiiviinä, ja kiekollisen pelaamisen laatu tulee nousemaan isoon arvoon molemmilla joukkueilla.

Odotusarvot tiistaina ovat vauhtihurjastelussa, mutta tietynlainen taktinen poterosota ei olisi mitenkään yllättävä veto, sillä myös sellaisia ollaan Jyväskylässä joukkueiden välillä nähty. JYP voi yrittää syödä vauhtia pelistä tiistain CHL-finaalin avauserän tapaan.

Seuraa Heitä

Rasmus Kupari #19 | Kärpät

Keskushyökkääjä

Junttilan ollessa poissa Kuparille on tarjolla roolia. On kehittynyt valtavin harppauksin kauden mittaan, ja väläyttelee vauhtiaan ja taitoaan illasta toiseen.

Jerry Turkulainen #32 | JYP

Hyökkääjä

On saanut juonesta kiinni helmikuun puolella, ja välillä pyörittelee kankeita puolustajia jäällä miten haluaa. Jos pelistä tulee formulakisa, Turkulainen on varmasti yksi pääarkkitehdeistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Kärpät ei voita vieläkään JYPiä
Tällä kaudella jo kahdesti JYPin voittamaksi tullut sarjajohtaja matkustaa tiistaiksi Jyväskylään. Pahoista poissaoloista olympialaisten takia kärsivä Kärpät on kerännyt kelvollisia paikkaajia, joiden vuoksi pelin taso ei pahasti ole romahtanut. Sarjajohtaja sytyttää JYPin, joka nappaa kymmenennen peräkkäisen kotivoiton tehokkaalla erikositilannepelaamisella.
3 4
1 2