JYPin tandemissa jälleen uusi polkija − HPK tuo pelinopeuden tappiin

LIIGA / Ennakko
Immonen iski helpottavan osuman edellisessä ottelussa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Jyväskylässä lauantai-illan kiekkokiimaa tarjoilevat JYP ja vierailulle tuleva HPK. Jyväskyläläisten alkukausi on kulkenut raiteillaan kuin juna. HPK:n pelaaminen taas on hieman yskähdellyt. Parempaa tason mittaria ei ainakaan hämeenlinnalaisille voi tarjota.

JYP palasi takaisin voittokantaan TPS:lle kärsityn kauden ensimmäisen täyden pistemenetyksen jälkeen, kun joukkue kaatoi torstaina kotonaan Ilveksen tiukan taistelun jälkeen.

Jyväskyläläiset karkasivat ottelussa avauserässä 3-0-johtoon, ja vaikka Ilves onnistui päätöserässä kirimään maalin päähän, pisteet jäivät Jyväskylään.

Alkukauden trendinä olleista heikoista ottelun aluista ei torstaina ollut puhettakaan, mutta ottelussa nähtiin kuitenkin selviä viitteitä siitä, mihin HPK:n ja Antti Pennasen on pyrittävä iskemään, jos JYPin aikoo kotonaan kaataa.

Pennasen HPK säväytti jo viime kaudella sillä, miten nopeasti joukkue pyrki paikan tullen kääntämään pelinsä paineen alta muutamalla nopealla syötöllä teräviksi suoriksi hyökkäyksiksi, joissa koko viisikko osallistui hyökkäämiseen vahvasti.

JYP pyrkii paineistamaan vastustajaansa vahvasti tiiviinä viisikkona ja vaikeuttamaan vastustajan kiekollista pelaamista siten, että joukkue pääsee hyödyntämään paineesta syntyvät riistot ja luomaan pitkiä hyökkäyksiä vastustajan hyökkäysalueelle.

Tuossa on se asia, mikä voi kääntyä jyväskyläläisiä vastaan. Ilvestä vastaan joukkue onnistui luomaan huonossa rytmissäkin pelatuilla päätykiekoilla riistoja, koska tamperelaisten oman alueen kiekollinen pelaaminen oli järkyttävällä tasolla.

JYPin viisikon tasapaino on kuitenkin kauden alun otteluissa rakoillut, ja esimerkiksi Ilves pystyi heikosta avauspelaamisestaan huolimatta iskemään useaan otteeseen vaarallisesti JYPin puolustuksen tyhjiin rakoihin.

HPK:n kohdalla kaiken avain on laadukas kiekollinen pelaaminen. Jos syöttöjen laatu on vähänkään heikkoa ja viisikon ajoitukset eivät pelaa, JYPiä vastaan käy nopeasti kylmät.

Hämeenlinnalaisten puolustuspelaaminen on toiminut mallikkaasti ja joukkue onkin päästänyt Lukon ja TPS:n ohella vähiten maaleja koko sarjassa. Emil Larmi tarjoaa joukkueelleen myös viimeisenä lukkona mahdollisuuden voittoon joka ilta.

Myös aloitukset voivat nousta lauantaina arvoon arvaamattomaan. JYPin sentteriosasto on liigan mittapuulla varmasti yksi parhaimmista sillä osastolla, mutta HPK:n aloittajista esimerkiksi Otto Paajanen ja Oula Palve ovat aloittaneet alkukauden yli 60 prosentin voittomarginaalilla.

Liigan vaarallisin joukkue

Jyväskyläläisillä löytyy tulivoimaa jokaisesta ketjusta, ja heti tilaisuuden tullessa verkko kyllä heiluu jos joukkueelle annetaan vähänkään siimaa.

Juuso Puustisen löytäessä maalijyvänsä Jyväskylässä on löydetty Michel Miklikin saappaiden täyttäjä. Antti Suomelan ja Jerry Turkulaisen täydentämä ketju on ollut illasta toiseen JYPin vaarallisin syömähammas.

Nyt kun Jarkko Immosen ja Jani Tuppuraisen ketju nosti tasoaan tuloksellisesti, joukkueessa on kolme tulosyksikköä ja loistavasti pelannut nelosketju, joka hoitaa oman leiviskänsä illasta toiseen laadukkaasti.

Vaikka allekirjoittanut onkin moittinut JYPin oman alueen kiekollisen pelaamisen virhealttiutta läpi kauden, on Juuso Vainion paluu ja Jaakko Jokisen hyvät otteet tuoneet kuitenkin valoa sinne päähän.

Silti puolustusosaston kiekollinen suorittaminen on JYPin kannalta tärkeimmässä osassa, kun tullaan lauantai-iltaan. JYP päästi Ilveksen torstaina peliin mukaan huolimattomalla kiekollisella pelaamisellaan omalla alueella, ja alkukaudesta helppoja virheitä on siellä nähty liiankin kanssa.

Vaikka HPK on takkuillut maalintekonsa kanssa, materiaalin puolesta sieltä löytyy paljon ulosmittaamatta jääneitä tehoja. Jos ketsuppipullo aukeaa ja JYP ei saa kiekollista huolellisuuttaan vaadittavalle tasolle, voidaan Jyväskylän illassa nähdä melkoiset maalikarkelot.

Seuraa Heitä

Jarkko Immonen #26 | JYP

Keskushyökkääjä

Immonen sai maalihanansa auki Ilvestä vastaan, ja nautti torstaina kolmen tehopisteen iltaa. Konkari alkaa löytää virettään.

Oula Palve #11 | TPS

Keskushyökkääjä

Jyväskylästä Mikkelin kautta Hämeenlinnaan pari kautta takaperin siirtynyt hyökkääjä on iskenyt jo 4 maalia HPK:n muuten takkuilleessa hyökkäyspelissä. Näytönhaluja vanhaa seuraa vastaan varmasti riittää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Jyväskylässä tukku maaleja
JYP lähtee illan otteluun liigassa eniten maaleja iskeneenä joukkueena sarjataulukon toiselta sijalta. HPK:n kauden alku on ollut tahmeampi, mutta potentiaalia riittää huomattavasti parempaan. Molempia joukkueita on leimannut alkukaudella virhealttius. JYPin tehokkaan hyökkäyspelaamisen ansiosta tämä ei ole koitunut pahasti kohtaloksi, mikä kääntää myös tämän ottelun isäntien voitoksi.
4 5
2 3