HIFK ikävöi Heiskasta, JYP toivoo avoimia ovia

LIIGA / Ennakko
HIFK:n avauspelaaminen kaipaa kärkipuolustajaansa.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Hippoksen viimeisestä kiekkojännäristä kuluvan vuoden puitteissa vastaavat JYP ja HIFK. Sarjataulukossa ylöspäin mielivillä joukkueilla on kuitenkin ratkaistavia ongelmia, eikä sieltä aivan pienimmästä päästä.

JYP palasi tiistaina tauolta kohtaamalla Jukurit kotikaukalossaan. JYP hallitsi kenttätapahtumia lähes koko ottelun, mutta Jukurien terävä viimeistely venytti ottelun jatkoajalle. Lopulta sankariksi nousi Mikko Kalteva, joka viimeisteli kahden maalin iltansa jatkoaikaosumallaan.

HIFK:n leirissä paluu joulutauolta tapahtui murheellisemmissa merkeissä, kun Pelicans oli tyly vieras. Lämminhenkisen ottelun päätteeksi lahtelaiset nappasivat pisteet peräti 6−1-voitolla.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti liigan avauskierroksilla. Molemmat ottelut päättyivät jyväskyläläisten voittoon. Jälkimmäinen voitto Helsingissä tuli vasta jatkoajan jälkeen HIFK:n johdettua ottelua jo 3−0.

Huolellisuus avainteemana

JYPille Jukurit-ottelusta ongelmallisen teki päänhakkaaminen keskialueen muuriin. Vähäinen keskikaistan hyödyntäminen tekee hyökkäyspelin rakenteesta melko staattisen, eikä väyliä suoriin hyökkäyksiin tahdo aueta. Tällä saralla parannusta tapahtui päätöserässä, kun puolustajat alkoivat tukea hyökkäyksiä aktiivisemmin.

HIFK:n trap-pelaaminen onkin ollut pääosin toimivaa, jos se on onnistunut pysymään liikkuvana. Varsinkin seisahtaneissa tilanteissa vastustajat ovat onnistuneet hyödyntämään erityisesti laidoille auenneita tiloja.

Vaikka helsinkiläiset onnistuisivat tuhoamaan JYPin suorat hyökkäykset laadukkaalla kesialueen puolustamisella, ilta ei vielä ole aseteltuna vierasvoitolle. Jos JYP saa viisikkonsa yhtenäisempään rytmiin, pystyy se riistopelaamisellaan aiheuttamaan runsaasti harmaita hiuksia paineen alla vaikeroineelle vieraiden pakkikalustolle.

Ongelmat avauspelaamisessa ovat korostuneet uudelleen, kun Miro Heiskanen poistui kiekollisen liiderin paikalta nuorten MM-joukkueeseen. Esimerkiksi Oliwer Kaski pystyy stunttaamaan kiekollisen pelin osalla, mutta Heiskasen saappaat ovat hänelle liian suuret.

Jos hyökkääjät eivät tarjoa riittävästi tukea peliä avaaville puolustajille, HIFK:n puolustuspelaaminen ei saa riittävää happea. JYPin hyökkäyskaluston päästessä jatkuvaan pyörittämiseen tulos syntyy ennemmin tai myöhemmin. 

Tilastojen valossa molemmat joukkueet haluavat olla aloitteellisia hyökkäyspelin suhteen. Tämän vuoksi kiekollinen huolellisuus onkin avainteemoja perjantain kamppailussa. Kiekollisen pelin saralla toinen mielenkiintoinen nimi on Jerry Turkulainen, joka hieman yllättäen jäi ulos nuorten MM-kisoista. Näyttöhaluja nuorukaisella riittää ja tuloksenteko olisi tärkeää.

Seuraa Heitä

Juuso Puustinen #17 | Neftehimik

Laitahyökkääjä

HIFK:sta täksi kaudeksi JYPiin siirtynyt Puustinen kohtaa vanhan kaverinsa. Maalipörssin voitosta taistelevalla Puustisella näyttöhaluja riittää.

Elias Ulander #44 | HIFK

Puolustaja

Yksi taustatukija varmaan avauspelaamiseen voi olla 20-vuotias Elias Ulander. Perusvarmasti esiintynyt nuorukainen on hoitanut pienehkön ruutunsa loistavasti ollen joukkueen tehotilaston neljännellä sijalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

HIFK:n puolustus ei kestä
JYPillä on yksi Liigan leveimmistä hyökkäysmateriaaleista. Samaan aikaan HIFK:n puolustuksen suunnitellusta vakiomiehistöstä suurin osa on joko loukkaantuneena, nuorten MM-kisoissa tai jo ehtinyt jo poistua joukkueesta. Jo Pelicansia vastaan HIFK:lla oli ongelmia pelin jokaisella osa-alueella, syynä pitkälti pakiston tarjoama heikko tuki. Kyyti on kylmää myös JYPiä vastaan.
5 6
1 2