HIFK:n täytyy löytää uusi vaihde Tapparan kaatamiseen

LIIGA / Ennakko
HIFK kaipaa uusia juonia ottelussa Tapparaa vastaan.
Helsingin jäähallissa on lauantai-iltana revanssihenkeä ilmassa, kun Tappara saapuu HIFK:n vieraaksi. Joukkueet kuuluvat myös tällä kaudella sarjan ennakkosuosikkeihin, mutta kummankin pelissä on ollut kauden alussa omat sudenkuoppansa. Varsinkaan HIFK ei ole päässyt vielä lähellekään viime kauden pelillistä tasoaan.

HIFK:n aneemiset otteet siirtyivät torstaina lopullisesti myös tulostaululle, kun Jukurit kävi Helsingin jäähallissa aiheuttamassa helsinkiläisille kauden ensimmäisen varsinaisen peliajan tappion. Jo torstain kamppailuita edeltävissä otteluissa HIFK oli suurissa vaikeuksissa, mutta pystyi luovimaan pistesarakkeeseensa täytettä.

Hallitseva mestari Tappara puolestaan on ollut tuloksellisesti vakuuttava kauden alussa. Kuudesta ottelustaan se on hävinnyt vasta yhden varsinaisella peliajalla, kun JYP onnistui jättämään tamperelaiset nollille ja viemään täyden pistepotin kotikentällään kahden maalin turvin. 

Kaksikosta on muodostunut tiivis kilpailusuhde viime vuosien pudotuspelisarjojen myötä. Neljän viime kauden aikana joukkueet ovat kohdanneet pudotuspeleissä kolmesti. Kaikki sarjat ovat kääntyneet kirvesrintojen eduksi ja samalla ajanjaksolla Tappara on ollut kaksikosta vahvempi myös runkosarjassa. 

Ratkaisun paikat

Kumpikin joukkue menetti menestyksekkään viime kauden jälkeen useita kärkipelaajia, mutta vastaavasti valmennus sekä pelaajiston runko pysyi kasassa. Toistaiseksi Tapparan valmennusjohto Jussi Tapolan johdolla on onnistunut tehtävässään sopeuttaa uudet pelaajat vallitsevaan pelitapaan paremmin.

Tappara johtaa sarjaa, HIFK on kolmantena. Kiekonhallintaa mittaavien tilastojen perusteella voidaan puhua kahdesta selvästä ylisuorittajasta. 

Laukauksien valossa kumpikaan joukkueista ei pysty dominoimaan otteluita, mutta laukaustehokkuutta mitattaessa kumpikin kuuluu sarjan ehdottomaan kärkikastiin. Esimerkiksi perjantain ottelussa TPS:ää vastaan Tappara hävisi ensimmäisen erän laukaukset kohti maalia tylyin 12-1-lukemin, mutta johti silti erätauolle mentäessä ottelua 1-0. Suhteuttaessa hyökkäys- ja puolustusalueen aloituksia kirvesrinnat ovat sarjan toiseksi huonoin joukkue Sportin jälkeen.

HIFK:lla on ollut suuria vaikeuksia hyvin organisoituja keskialueen puolustuksia vastaan. Viime kaudella tutut nopeat käännöt sekä aggressiivinen karvaus ovat vain muistoja menneisyydestä punapaitojen hakatessa päätä keskialueen sumppuun. Tappara kuuluu sarjan ehdottomaan eliittiin keskialueen puolustamisessa sekä ohjauspelaamisessa, joten helsinkiläisille on vaikeuksia luvassa myös lauantain kamppailussa, ellei päävalmentaja Antti Törmänen revi kaniinia hatusta ohjeistaen joukkojaan aktiivisempaan painostukseen. 

Tilastopoiminta

Kuuden pelatun ottelun jälkeen HIFK:n ylivoimapelien aikana on nähty vasta kaksi maalia. Ensimmäisen iski Lukko kauden avausottelussa ja jälkimmäisen Mikkelin Jukurit torstain kamppailussa. Yhtäkään ylivoimamaalia punapaidat eivät siis ole tehneet, vaikka ovat päässeet pyörittämään myös kahden miehen ylivoimalla.

Joukkue saa paineen vastustajan päätyyn, mutta myös erikoistilannepelaamista vaivaa huonot ratkaisut kiekollisena. Kiekkoa siirrellään parhaan maalintekosektorin ulkopuolella pitkiäkin aikoja, mutta lopulta laukaus lähtee liian usein huonosta asennosta tai pienestä kulmasta.

Alivoimapelaaminen on ollut kuitenkin harvinaista herkkua sekä Tapparalle että HIFK:lle, sillä ottelumäärään suhteutettuna kaksikko on kuluttanut jäähypenkkiä vähiten. Alivoimapelaamisessa Tapparalla on selvä etu, sillä HIFK kuuluu tilastojen valossa sarjan alempaan keskikastiin, vastaavasti Tappara kärkiviisikkoon. 

Seuraa Heitä

Tommi Taimi #33 |

Puolustaja

Viime kauden tehopuolustaja ei ole vielä herännyt kesälomilta. Takalinjojen kiekolliseksi luottomieheksi kaavaillun Taimen pistetili on vielä avaamatta ja vastustajien osumia mies on päässyt todistamaan useammin kuin yksikään muu HIFK-pelaaja.

Henrik Haapala #25 | Genève-Servette

Laitahyökkääjä

Viime kaudella ratkaisevan finaalipelin voittomaalin iskenyt Haapala on ollut kelpo vireessä myös tällä kaudella. Kuuden ottelun jälkeen kasassa on kuusi pistettä ja samalla mies on lopullisesti lunastanut paikkansa hallitsevan mestarijoukkueen tulosyksikön vastuunkantajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Yksikin maali on puoli voittoa
Viime kauden finalistit ovat monella osa-alueella samalla viivalla, ja ottelusta voidaan odottaa vähämaalista, jatkoajalla ratkeavaa kamppailua. Etenkin HIFK:lla tuntuu olevan ongelmia maalinteossa, ja joukkueen voitot ovat olleet enemmän tai vähemmän puolustus- ja maalivahtipelin ansiota. Juurikin molempien joukkueiden tarkka puolustuspään pelaaminen tulee pitämään maalimäärän alhaisena.
1 2
2 3