HIFK haluaa vaihtaa keskialueen shakin vauhtikiekkoon

LIIGA / Ennakko
Tappara on ollut piikkinä HIFK:n lihassa jo pitkään.
Kuva © Jarno Hietanen
HIFK saa lauantaina vieraita Tampereelta, kun Tappara saapuu Helsingin jäähalliin vierailulle. Joukkueet kohtasivat myös perjantai-iltana, jolloin Tappara vei täyden pistepotin. Perjantain ottelu ratkesi pitkälti kirvesrintojen paremmin organisoituun keskialueen peliin. Lauantain ottelussa menestyäkseen HIFK:n on pystyttävä löytämään lääkkeet omaan hyökkäyspeliinsä.

HIFK ja Tappara kohtaavat lauantaina toistamiseen peräkkäin, lauantaina kohtaamispaikka vain vaihtuu Helsingin jäähalliksi. Perjantain kamppailussa Tappara otti jälleen voiton helsinkiläisistä lukemin 5-3.

Tapparalle voitto oli toinen TPS:lle kärsityn tappion jälkeen. Kaikkiaan kirvesrinnat ovat hävinneet vain kolme ottelua marraskuun lopun jälkeen. HIFK on puolestaan hävinnyt edellisestä neljästä kamppailustaan kolme.

Punapaidat kaipaavat lauantain ottelusta pisteitä kipeästi päästäkseen runkosarjassa kuuden parhaan joukkoon, johon joukkueella on matkaa neljä pistettä. Tapparalla puolestaan on helpommat lähtökohdat, sillä se johtaa sarjaa kahdeksan pisteen erolla lähimpään haastajaan.

Taistelu keskialueesta

Joukkueiden suurin ero perjantain ottelussa oli keskialueen pelaamisessa. Tappara pystyi hyökkäämään tehokkaasti sekä nopeilla käännöillä että hitailla lähdöillä. Kokonaisuutena kirvesrinnat pystyivät luomaan jatkuvia ylivoimahyökkäyksiä ja vajaamiehisenä hyökkääminen oli ennemmin poikkeus kuin sääntö.

HIFK puolestaan pystyi horjuttamaan Tapparaa ainoastaan viime kaudelta tutuilla nopeilla ja pitkillä pystysyötöillä, joita se viljeli varsinkin perjantain ottelun ensimmäisessä erässä hanakasti. Heikosta itseluottamuksesta kärsivä joukkue ontui kuitenkin viimeistelyssään ja lopulta etsikkoaika tuotti vain Joonas Raskin osuman.

Mitä pidemmälle perjantain ottelu eteni, sitä paremmin tamperelaiset kykenivät reagoimaan pitkiin syöttöihin ja tukkimaan keskialueen tehden helsinkiläisten hyökkäykset tehottomiksi. Ilman pitkiä avaussyöttöjä HIFK joutui taistelemaan jo päätykiekkojen eteen, sillä keskiviivan ylittäminen tuntui olevan viimeinen askel. Myös päätykiekoissa Tappara oli paremman sijoittumisensa sekä ajoituksiensa ansiosta selvästi HIFK:ta edellä.

Lauantain ottelussa HIFK:n mahdollisuudet piilevätkin juuri keskialueella. Pelkästään huonosti ajoitettuihin päätykiekkoihin joukkue ei voi turvautua, varsinkaan ilman aktiivisempaa hyökkäysalueen paineistamista. Joukkue tarvitsee Juhamatti Aaltosen sekä Teemu Erosen rinnalle muitakin pelaajia, jotka pystyvät haastamaan vastustajan puolustuslinjaa.

Hermokontrolli HIFK:n uhka

Sama fraasi toistuu jatkuvasti jääkiekko-otteluiden yhteydessä, mutta lauantaina merkitys korostuu entisestään. Perjantain ottelussa HIFK tarjosi yhden ylivoimamahdollisuuden Tapparalle Arttu Luttisen otettua turhan keskialueen rangaistuksen, eivätkä kirvesrinnat kapellimestari Henrik Haapalan johdolla jättäneet tilannetta käyttämättä.

Myös tilastot tukevat erikoistilannepelaamisen merkitystä. Tappara on ylivoimaisesti Liigan paras ylivoimajoukkue, HIFK:n alivoimapeli on puolestaan heikoimpien joukossa.

Uhkaa lisää hermokontrolli. HIFK:n turhautumisesta nähtiin viitteitä jo perjantaina, eikä tappio ainakaan auta asiaa. Turhautuminen ei näkynyt perjantaina pöytäkirjoissa, mutta helsinkiläiset pelasivat useita tilanteita sääntöjen rajamailla. Tunteen päästessä valloilleen rajat saattavat ylittyä, eikä siihen ole Tapparan ylivoimatehokkuudella varaa.

Seuraa Heitä

Mikael Johansson #85 |

Keskushyökkääjä

Johansson on nostanut statustaan Corey Elkinsin loukkaantumisen jälkeen. Ruotsalaissentteri tuli HIFK:hon johtavaksi pelintekijäksi. Viime otteluissa onkin nähty viitteitä Johanssonin syöttötaidoista, etenkin yhteispeli Joonas Raskin kanssa on ollut lupaavaa.

Jani Lajunen #24 | Lugano

Laitahyökkääjä

Lajunen on malliesimerkki Tapparan pelaamisesta. Hoitaa pienet marginaalit aloituksista kaksinkamppailuihin kunnialla, pitää viisikkonsa tiivinä ja on riittävän tehokas pelaamaan Henrik Haapalan kanssa samassa ketjussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

HIFK kärsii tehottomuudesta
HIFK:lla on ollut suuria vaikeuksia kiekollisen pelinsä kanssa lähes koko kauden. Hyökkäyspelin heikko taso näkyy niin tehtyjen maalien sarakkeessa kuin saatujen ylivoimien määrässä. Tapparaa on puolestaan pienten marginaalien joukkue. Usein se tekee juuri riittävän vastustajiensa kaatamiseksi.
1 2
3 4