Kärpät hamuaa Helsingissä puuttuvaa vaihdetta silmään

LIIGA / Ennakko
HIFK on toistaiseksi saanut välierissä maalihanat Kärppiä paremmin auki.
Kärppien ja HIFK:n välieräsarja saa torstai-iltana jatkoa Helsingissä. Sarjan toisessa kohtaamisessa Kärpillä on edessään kelpo haaste yrittää ryöstää kotietu takaisin. HIFK:lla on talla pohjassa ja eväät kasvattaa etumatkaa, jos vain maltti riittää ja työnjälki on kohdallaan.

HIFK otti ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan lyömällä Kärpät tiistaina Oulussa lukemin 1-4. Vaikka maalipaikkoja tarjoutui molemmille joukkueille, vain HIFK hyödynsi omansa. Kärpät onnistui hallitsemaan peliä toisessa erässä, mutta maalinteko ei ottanut sujuakseen. Kolmannessa erässä vierasjoukkue karkasi jo neljän maalin johtoon. Vasta ottelun viimeisellä minuutilla oululaiset vuolivat kavennusosuman, mutta lohtu oli laiha.

Yrityksen puutteesta ei Kärppien tappio varsinaisesti ollut kiinni. Oululaisjoukkue paineisti korkealta, riisti kiekkoja ja pääsi maalille, mutta viiltävimmän terän saivat helsinkiläiset hiottua pois vastustajansa pelistä. Suurta roolia tässä näytteli HIFK:n maalivahti Kevin Lankinen, joka ehti kärppäpelaajien kiekkojen tielle liki erehtymättömällä varmuudella.

Nyt pohjoisesta lähdetään metsästämään revanssia vieraskaukaloon.

HIFK:lla draivi päällä, Kärpät odottaa sytykettä

Runkosarjan voittaja Kärpät pelasi puolivälierissä hieman ponnettomasti kauden aiempiin esityksiinsä verrattuna, eikä ottelusarjavoitto Ässistä tullut aivan tuskitta. Välieristä joukkue lähti hakemaan pelihenkeään takaisin, mutta ainakaan ensimmäisessä ottelussa se ei vielä liekkeihin leimahtanut. Kaikki ainekset ovat kattilassa, mutta soppa pitäisi laittaa jälleen kiehumaan.

HIFK sen sijaan on pelannut nousujohteista kautta ja sai huiman nosteen itseluottamukselleen pudottamalla puolivälierissä CHL-mestari JYPin, jonka harteille oli Liigassakin aseteltu jo ennakkosuosikin viittaa. Helsinkiläisryhmä on kyennyt kehittämään peliään ja tilkitsemään ongelma-alueita yltäen kovan suorituksen työvoittoihin. Kärpillä voi kuitenkin olla tilaisuutensa iskeä, jos se onnistuu paikallistamaan vastustajassa heikkoja kohtia.

Joukkueiden voimannäytöt ovat monessa suhteessa olleet tasaisia, mutta HIFK vei ensimmäisen voiton pelaamalla viisaasti. Se onnistui torppaamaan Kärppien vahvuuksia lujalla puolustuspelaamisella ja paineen alta murtautumisella. Kun keskialueen trap saatiin toimimaan, oli se monessa kohdin omiaan laittamaan kiviä kärppärattaisiin. Myös maalivahtipeli on helsinkiläisten ehdoton valtti.

Kärpät on haka suorissa hyökkäyksissä ja nopeissa vastaiskuissa. Sen kiekollisen pelin ketteryys kykenee parhaimmillaan jättämään vastustajan kuin vastustajan jalkoihinsa. Kontrollin saadessaan Kärpät pystyy haastamaan HIFK:n potentiaalisesti hyvinkin ahtaalle.

Jos Kärpät moukaroikin joukkueiden kauden ensimmäisistä neljästä kohtaamisesta neljä voittoa, näyttää juuri nyt siltä, että suhdanteet ovat kääntyneet. HIFK on vienyt nimiinsä runkosarjan kaksi viimeistä ja pudotuspelien ensimmäisen mittelön. Kärppien on löydettävä keinot ottaa niskalenkki takaisin, jos se mielii kääntää sarjan itselleen.

Kun Kärppien kotietukin on murrettu, on oululaisilla näytön paikka vastata samalla mitalla Helsingissä. Jos taistelutahto syttyy ja myös pelin laatu vastaa siihen, on torstain vierasjoukkueella auki mahdollisuus saattaa sarja tasoihin. Sitä varten Kärppien täytyisi palauttaa vahva ote kiekonhallintaan ja saada aseet puhkoa helsinkiläisten puolustus – sekä tietysti löytää reikiä ohi maalivahdin.

HIFK:n haaste on taasen pitää pää kylmänä: sekä puolustaa että rakentaa omaa hyökkäyspeliä järkevästi ja maltilla ja nojata omiin vahvuuksiin, joilla vastataan vastustajan siirtoihin. Itseluottamus antaa vauhtia niin kauan kuin se ei kostaudu huolimattomuutena.

Seuraa Heitä

Juha-Pekka Haataja #72 |

Laitahyökkääjä

Oulun Kärppien kasvatti viimeisteli voiton entisestä seurastaan iskiessään edellisen ottelun neljännen maalin Kärppien verkkoon. Haataja on voittanut suomenmestaruuden kummankin joukkueen paidassa.

Jari Sailio #41 | Kärpät

Laitahyökkääjä

HIFK:ssa aiemmin pelannut Sailio onnistui edellisessä kohtaamisessa tekemään Kärppien ainoan maalin vain puoli minuuttia ennen ottelun loppua.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

HIFK pitää Kärpät aisoissa Helsingissäkin
HIFK oli avauskohtaamisessa todella vahva ja tylsytti Kärppien hyökkäyspelin lähes täysin. Helsinkiläisryhmän paineistaminen puri tiistaina oululaisjoukkueeseen ja kapeammassa kotikaukalossa se pystynee hyödyntämään tuota asetta vielä paremmin. Kärpillä varmasti avaustappion jäljiltä nälkää riittää, mutta HIFK:n tiivis viisikkopelaaminen ja huippuvireinen maalivahti Kevin Lankinen osoittautuvat jälleen liian suureksi esteeksi.
2 3
0 1