Mielipide

Ville Pokka, hiekka tiimalasissasi uhkaa valua kokonaan

NHL / Kolumni
Chicago Blackhawksissa vuosia pelipaikkaa NHL:ssä yrittänyt Ville Pokka kaupattiin Ottawa Senatorsiin, mutta suomalaisen aika NHL-unelman jahtaamiseen on kortilla.

Vuonna 2014 Kärpistä Pohjois-Amerikkaan siirtynyt Ville Pokka nousi kolmen ja puolen kauden aikana AHL-joukkue Rockford IceHogsin kautta aikain eniten otteluja pelanneeksi puolustajaksi. 266 ottelussa suomalainen teki 28 maalia, 99 syöttöpistettä ja yhteensä 127 tehopistettä. Pokka on IceHogsista lähtiessään organisaation historian kolmanneksi eniten pisteitä tehnyt puolustaja.

Nämä ovat hienoja saavutuksia, mutta NHL-unelmaa jahdatessa ne ovat toissijaisia. Vaikka vuodet Rockfordissa ovat olleet Pokalle varmasti antoisia, suomalaisen kohdalla on häilynyt jo pidemmän aikaa kysymys siitä, milloin ura NHL:ssä aukeaa.

Puheet Pokan ympärillä ovatkin ajan myötä vaihtaneet sävyään optimistisuudesta pettymykseen

Vaikka Pokalla on ikää vasta 23 vuotta, torniolainen on jo AHL-konkari. Se ei ole hänelle kovinkaan mairitteleva status, sillä Euroopasta Pohjois-Amerikkaan siirtyneellä nuorella pelaajalla tavoite siintää luonnollisesti bussiliigaa korkeammalla − siellä, missä peleihin lennetään lentokoneilla.

AHL-vuosiensa aikana Pokka ei saanut Chicago Blackhawkissa mahdollisuutta näyttää osaamistaan. Puheet Pokan ympärillä ovatkin ajan myötä vaihtaneet sävyään optimistisuudesta pettymykseen. Ei kysytty enää milloin vaan joko nyt.

Olihan Pokka keskeinen osa kaupassa, jossa Blackhawks lähetti lupaavan puolustajansa Nick Leddyn New York Islandersiin.

Torstaina Blackhawks kauppasi Pokan Ottawa Senatorsiin vaihdossa hyökkääjä Chris DiDomenicoon. Kyseessä on NHL:n mittapuulla pienen profiilin vaihtokauppa, mikä jo osaltaan kielii Pokan vuosi vuodelta laskeneesta markkina-arvosta.

Vaikka Senators kiinnitti Pokan heti AHL:ään, suomalaisen kohdalla todennäköisyys edes yhden NHL-ottelun pelaamiselle kasvoi organisaation vaihtumisen myötä. Chicagossa Pokasta tuli se pelaaja, joka on AHL:ssä hyvä, mutta ei riittävän hyvä pykälää parempaan seuraan.

Senators tuskin odottaa Pokalta ihmeitä, mutta Ottawassa vastaavaa mielleyhtymää ei ole. Eikä Senatorsin puolustuksessa paljoakaan kehuskella kiekollisella ja hyökkäyksiä tukevalla osaamisella. Pokan kannalta yksi mahdollinen este siirtyi tieltä aiemmin kuluneella viikolla, kun organisaatio myi Dion Phaneufin. Lisäksi Cody Ceci on pyörinyt kauppahuhuissa jo pidemmän aikaa. 

Pokan nykyinen sopimus päättyy tähän kauteen, joten suomalaisen aika NHL-unelman jahtaamiseen − saatika vakituisen NHL-paikan saamiseen − alkaa siltäkin osin olla kortilla.

Jos kaivattu NHL-debyytti Senatorsissa koittaa, on suomalaisen suoritettava tasollaan, mieluiten sen yli. Pokkaa ei voi syyttää yrittämättä jättämisestä, mutta mikäli hän ei halua palata Euroopan kaukaloihin AHL-pelaajan leima otsassaan, on hänen tehtävä kaikki erottuakseen edukseen harmaan massan joukosta. 

Itsessään selvää ei kuitenkaan ole, saako Pokka Senatorsissakaan mahdollisuutta. Pala organisaation tulevaisuutta hän tuskin on, joten kynnys tarjota suomalaiselle kaksisuuntaista sopimusta on varsin matala, jolloin Pokka olisi samassa tilanteessa kuin Blackhawksissa ollessaan. Kynnys jättää suomalainen sopimuksetta ei myöskään ole korkea.

Loppujen lopuksi Pokan pelaaminen NHL:ssä ei ole tällä hetkellä edes hänen omissa käsissään. Niinpä hiekka tiimalasissa valuu suomalaisen kurotellessa vielä viimeisiin oljenkorsiinsa − joita ei välttämättä tule edes tarjolle.

» Lähetä palautetta toimitukselle