Mielipide

Viides Sputnik Cup

LIIGA / Kolumni
Perjantaina ja lauantaina (6. – 7.9.) pelataan Lappeenrannassa järjestyksessään viides Sputnik Cup. Aiempina vuosina on liigajoukkueiden lisäksi mukana ollut aina yksi ulkomaalainen joukkue, mutta tänä vuonna turnaukseen osallistuu ainoastaan SM-Liigan joukkueita. Mukana ovat kotijoukkue SaiPan lisäksi, liigan hallitseva mestari Jokerit, Espoon Blues sekä Tampereen Ilves.

Turnauksen asetelmat

SM-Liigan alkuun on aikaa vajaat kaksi viikkoa ja useimmilla joukkueilla ovat kokoonpanot jo siinä mallissa että pelaajia ei enää testata, vaan keskitytään jo viisikkopelin ja oman pelitavan hiomiseen. Tältä pohjalta kun ajattelee Sputnik Cupin pelejä, voi olettaa että nyt nähdään jo varsin valmista kiekkoilua ja upeita sommitelmia. Ikävä kyllä samaan aikaan osuva maajoukkueen turnaus on verottanut Bluesilta ja Jokereilta muutamia pelaajia, lisäksi Jokereilla on lukuisia loukkaantumisia. Lähimpänä parasta kokoonpanoaan ovat turnauksessa SaiPa, joka päässee itseasiassa parhaalla kokoonpanolla mukaan, sekä Ilves, jolta puuttuu ainoastaan muutama nuoremman kaartin pelaaja.

Avauspäivän pelit

Turnaus alkaa ottelulla Jokerit-Blues, joka pelataan perjantaina kello 16:00 alkaen. Pelissä kohtaavat siis turnauksen kaksi varamiehisintä joukkuetta. Jokereilta puuttuu muun muassa seuraavat pelaajat, Ville Peltonen, Petri Pakaslahti, Antti-Jussi Niemi, Jukka Hentunen, Arto Tukio, Mika Strömberg sekä koko joukko muita pelaajia. Täydellä kokoonpanollaan Jokerit olisi turnauksen selkeä voittajasuosikki, mutta pelaajavajauksen johdosta Jokerit saattaa ajautua jopa turnauksen jumboksi. Se on varmaa että narripaidassa viilettää useita nuoria ja nälkäisiä pelaajia jotka antavat näyttöjä tulevaisuutta ajatellen.

Avausottelun toinen osapuoli Blues lähtee turnaukseen ilman paria suurinta tähteään, poissa ovat NHL:stä palanneet Juha Ylönen ja Marko Tuomainen sekä Rami Alanko ja Miika Elomo. Kahden ensimmäiseksi mainitun puuttuminen espoolaisten vahvuudesta vähentää tuntuvasti joukkueen mielenkiintoisuusarvoa, mutta avauspelille se voi olla juuri sopivan tasoittava seikka.

Kello 19:00 kaukaloon astelevat idän ihme SaiPa sekä Tampereen Ilves. SaiPa saanee ensimmäistä kertaa tällä harjoituskaudella kaukaloon parhaan kokoonpanon, kun vammansa kuntoon saanut kapteeni Pekka Tirkkonenkin suorittanee syksyn ensi piirtonsa pelitilanteessa Kisapuiston jäähän. Niukasti kotijäällään esiintynyt SaiPa on Sputnikissa sellaisen tilanteen edessä, että katastrofaalisen viime kauden jälkeen olisi turnauksessa syytä esittää hyviä otteita että katsojien usko joukkueeseen palautuisi. SaiPa lähteneekin puolustamaan raivoisasti viime kauden turnausvoittoaan.

Iltaottelun vastustaja Ilves tulee antamaan SaiPalle kovan mittarin joukkueen kunnosta. Ilveksen hyökkäyspäästä löytyvät tutut nimet Raimo Helminen ja Vesa Viitakoski. Tukea konkarit saavat kevään huippuhankinta David Nemirovskylta sekä kahdelta nuorelta tsekiltä, Lubomir Korhonilta ja Petr Valalta, mukana joukkueessa on jälleen myös Timo Peltomaa. Illan peliä voi tavallaan pitää turnauksen pääotteluna, sillä siinä kohtaavat joukkueet joiden kokoonpano on lähinnä parasta mahdollista tai paras mahdollinen.

Muutama mielenkiintoinen seurattava

Kari Lehtonen, Jokerit: Eräs maailman lupaavimmista maalivahdeista, joka on nuoresta iästään huolimatta osoittanut pystyvänsä urotekoihin myös miesten peleissä. Viime kesän NHL:n varaustilaisuuden toisena varattu.

Jan Caloun, Blues: Taitava Tsekki joka muistetaan HIFK ajoiltaan jäätyään kolmannen erän ajaksi palvaveeraamaan valmentajan kanssa. Ollut Kisapuistossa yleensä hyvässä iskussa, nähdäänkö nyt tehoja?

Jarmo Myllys, Blues: Jo ikämiesikään ehtinyt maalivahti, joka on tuttu jokaiselle kiekkoa seuraavalle henkilölle.

Vladimir Machulda, SaiPa: Vahvassa roolissa Jokereiden mestarijoukkueessa keväällä, nyt taas keltapaidassa. Aiempien harjoituspelien perusteella mies on oma itsensä, pisteitä on tullut tasaiseen tahtiin.

Matti Hana, SaiPa: Nuori puolustaja on ollut puolustuksen vahvoja onnistujia syksyn aikana. Tarjolla iso rooli oman pään siivoamisessa. Jos kehitys jatkuu, on tässä miehessä ainesta vaikka mihin.

David Nemirovsky, Ilves: Kevätkaudella runkosarjassa lähes pitelemätön, äärimmäisen taitava ja hyvän liikkeen omaava hyökkääjä.

Vesa Viitakoski, Ilves: SaiPan kasvatti, joka voitti maalintekijäkuninkuuden viime kaudella. Muodostanut Helmisen kanssa toimivan kaksikon jo useamman kauden ajan.

Otteluohjelma

Perjantai 6.9.

16:00 Jokerit-Blues

19:00 SaiPa-Ilves

Lauantai 7.9.

14:00 Pronssiottelu

17:00 Finaali

Aiemmat turnausvoittajat

2001 SaiPa

2000 HIFK

1999 Djurgården

1998 HIFK

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös