Mielipide

Vihdoinkin jatkuvuutta?

MESTIS / Kolumni
Kokkolassa ollaan totuttu siihen, että 75 % Hermeksen joukkueesta lähtee muille maisemille kauden jälkeen. Tähänkin kauteen Hermes lähtee 50 prosenttia vaihtuneella joukkueella, mutta toiminnassa on tällä kertaa havaittavissa jatkuvuutta, sillä vain Juho Luoma ja Juha Salmu ovat todellisia menetyksiä poislähteneistä.

Hermes hakee tosissaan hyvitystä pahasti epäonnistuneen viime kauden jälkeen. Mihinkään yltiöpäiseen satsaukseen ei Kokkolassa olla kuitenkaan lähdetty, sillä Hermes ei enää hae menestystä talouden kustannuksella, kuten ehkä joskus aikaisempina vuosina tehtiin.

Tulokkaiden listalta löytyy kuitenkin Mestis-tasolle kovia nimiä. Uusista hankinnoista varsinkin liigajäillä viime kaudella luistelleilta Ilveksen Jari-Pekka Pajulalta ja JYPin Jari Jääskeläiseltä odotetaan Kokkolassa paljon.

Viime kaudella Hermes haukuttiin yhden ketjun joukkueeksi. Jani Uskin ykköskenttä, laidoillaan Aku Joki-Erkkilä ja Juho Luoma, oli varsinkin syksyllä täysin pitelemätön muille Mestis-joukkueille. Tälläkin kaudella Hermeksellä näyttää olevan kasassa erittäin kova ykkösnyrkki, sillä Pajula, Uski ja Joki-Erkkilä ovat olleet ainakin Kokkolassa pelatuissa harjoituspeleissä pelottavan kovassa iskussa. Uski näyttää viihtyvän hyvin laitahyökkääjänä, kun ulottuva Pajula on toiminut kentällisen aivona.

Pajulan mahdollinen paha loukkaantuminen tietäisi kuitenkin Uskin siirtymistä takaisin keskushyökkääjäksi. (Pajulan käsi on murtunut, ja mies seuraa pelejä katsomosta vähintäin kuukauden ajan.)

Tällä kaudella ei kuitenkaan pitäisi olla pelkoa että Hermes olisi täysin yhden kentän varassa, sillä uusista tulokkaista koostuva Niko Papinaho – Tero Tourunen – Jari Jääskeläinen-ketju näyttää paperilla sekin erittäin vahvalta. Myös kolmonen Karo Koivunen – Mikko Kaukokari – Antti Räikkönen tulee olemaan paha pideltävä mille tahansa Mestis-joukkueelle.

Juha Tomusen johtamalle nelosvitjalle lienee siten odotettavissa puolustusvoittoisempi rooli, vaikka uusi valmentaja Pasi Arvonen odottaakin jokaiselta kentältä tehoja hyökkäyspäässä.

Heikko puolustus?

Ennakkoveikkauksissa Hermeksen puolustusta on haukuttu aivan liian heiveröiseksi hyökkäykseen verrattuna. Paperilla pakisto ei ehkä olekaan yhtä nimekäs kuin hyökkäyskalusto, mutta Hermeksen puolustus on kuitenkin mainettaan parempi, sillä takalinjoilta löytyy sekä kiekollista taitoa että kokoa.

Selkeästi pelaavia pakkeja ovat Ismo Siren, Sami Nummi ja Kimmo Salmela, kun taas Aapo Aro, Toni Salonen, Marko Kotajärvi ja Marc Gautschi viihtyvät paremmin puolustavissa rooleissa. Jo viime kaudella läpimurtonsa tehnyttä omaa kasvattia Ilkka Rantalaa pidetään myöskin tulevaisuuden lupauksena.

Tanskassa viimeksi pelanneelle Ismo Sirenille näyttää olevan tarjolla profiilipakin rooli. Kokkolassa ollaan vuosien varrella nähty kovia hyökkääviä pakkeja, sillä viime kausien pistepörssien kärkisijoilta on löytynyt nimiä kuten Teemu Aalto, Oleg Sorokins, Antti Rahkonen ja Jarno Kosonen. Harjoituspelien perusteella Siren saattaa olla seuraava nimi tuolla listalla.

Myös ruotsista tullut Sami Nummi on esiintynyt harjoituspeleissä edukseen. Kimmo Salmela tekee uutta tulemista epäonnistuneen viime kauden jälkeen. Pronssikaudella 2000-2001 Salmela oli joukkueen ehdottomia runkopelaajia, ja kaiken onnistuessa mies saattaa tällä kaudella tehdä lopullisen läpimurtonsa.

Jo viime kaudella joukkueessa pelannut Aapo Aaro oli Juha Salmun ohella joukkueen tärkein puolustaja. Kookas turkulaiskasvatti Toni Salonen voi myös olla yllättävän kova nimi ensi kesän pelaajamarkkinoilla. Sveitsiläinen Marc Gautschi hakee Mestis-visiitillään pelipaikkaa maansa pääsarjaan ensi kaudeksi.

Puolustus näyttää siis varsin monipuoliselta, ja kaiken onnistuessa Hermeksen puolustus saattaa osoittautua yllättävän kovaksi.

Kokemattomat maalivahdit

Hermeksen etukäteen heikoin lenkki on maalivahtiosasto. Sarjan alkaessa listoilla eivät ole kuin omat nuoret kasvatit Mikko Hankaniemi ja Vesa Lahtonen. Kolmas kokkolalaiskasvatti Ari Vapola päätti yllättäen muutama viikko ennen kauden alkua ripustaa hokkarit naulaan. Vapola oli kolmikosta kokenein, ja hänen lopetettua uransa Hermes joutui etsimään itselleen uuden maalivahdin.

Pesti oli tarjolla HIFK:n nuorelle Tommi Niemelälle, mutta tämä ei kahden viikon koesopimuksensa aikana onnistunut vakuuttamaan seurajohtoa tarpeeksi, ja sopimus jäi syntymättä.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että Hermes etsii edelleen veskaria. Toivelistalla lienee selkeä ykköstorjuja, sillä Hankaniemi ja Lahtonen pystyvät tuskin kantamaan kaksistaan vastuun pitkässä sarjassa.

Viime kaudella kokkolalaisyleisölle vanha totuus, että maalivahti on puolet joukkueesta, tuli selväksi. Tommi Hietala oli alkukaudesta sarjan parhaimmistoa, mutta joulun alla tapahtui käsittämätön romahdus, ja Hermekseltä puuttui loppukaudesta selkeä ykkösvahti tutuin seurauksin.

Hankaniemellä ja Lahtosella on muutama viikko aikaa todistaa kykynsä, muuten seurajohto kääntänee katseensa muualle.

Arvosella näytönpaikka

Viime kaudella Hermes epäonnistui valmentajan valinnassa pahemman kerran. Jari Grönstrandilla ei hyvästä alusta huolimatta missään vaiheessa saavuttanut vaativan kokkolalaisyleisön täydellistä luottamusta. Jo ennen joulutaukoa, kun Hermes oli vielä sarjassa toisena, lehtereillä vaadittiin uutta miestä penkin taakse.

Grönstrand saikin potkut kesken kauden, mutta vaihto tapahtui aivan liian myöhään eikä mitään ollut enää pelastettavissa.

Tällä kaudella Hermestä valmentaa Forssasta tullut hämeenlinnalainen Pasi Arvonen. Arvonen on sikäli turvallinen valinta, että hän tuntee Mestiksen kuin omat taskunsa, eikä näin ollen mitään yllättävää pitäisi olla luvassa. Ero viime kauteen on melkoinen, sillä Grönstrand ei urallaan ollut koskaan aikaisemmin valmentanut Suomessa, ja Mestis-tietämys oli erittäin rajallinen.

Arvoselle hyppy Forssasta Kokkolaan on sopivan iso askel. Hermes on kuitenkin FPS:ää isompi seura, ja näin ollen hyvä näytön paikka urallaan eteenpäin pyrkivälle valmentajalle. Hermeksen Mestis- ja divarivalmentajat ovat nimittäin päässeet Kokkolasta isoimpiin ympyröhin. Juha Pajuoja on nykyään Ilveksen kakkosvalmentaja, Ismo Lehkonen meni HPK:n ja HIFK:n kautta Rauman Lukkoon, ja Juha-Pekka Annalla valmentaa nuorisomaajoukkuetta. Jari Grönstrand on edennyt Australian maajoukkueen päävalmentajan paikalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle