Mielipide

Valko-Venäjä tasaisesta suorittamisesta kohti täysfarssia − uusi sukupolvi sentään tulossa

MAAJOUKKUE / Kolumni
MM-kilpailuissa keväästä toiseen tasaisen varmaksi suorittajaksi tiedetyn Valko-Venäjän vaikeudet kesken olevissa arvokisoissa kummastuttavat. Paketti on pahasti sekaisin, mikä ihmetyttää erityisen kummasti. Mutta miksi se ihmetyttää?

Valko-Venäjän hyökkäyspeli on mielikuvituksetonta, sillä neljässä ottelussa vastustajan reppu on soinut vain kolmesti. Samalla puolustus vuotaa, kun omissa on kolissut peräti 18 kertaa. Muutenkin peli on sekavaa, kiekko ja vastustajan pelaajat karkailevat illasta toiseen.

Tänä keväänä joukkueessa on KHL:stä 17 pelaajaa, ja näistä peräti 15 edustaa sarjan keskikastiin kuuluvaa Dinamo Minskiä.

On pakko ihmetellä, miten käytännössä koko kauden yhdessä pelannut rypäs ei saa MM-kisoissa mitään aikaiseksi. Dinamo Minskin sotureille vieläpä pystyttiin asettamaan sarjakauden näyttöjen perusteella suurta roolia.

Maalivahti Kevin Lalanden piti olla joukkueen tukijalka ja konkari Sergei Kostitsinin liideri hyökkäyspäässä samalla, kun Jevgeni Lisovets johtaa alakertaa.

Kaksi ja kolme vuotta sitten MM-kisoissa puolivälieriin asti edenneellä maalla ei kuitenkaan nyt ole minkäänlaista johtajaa, ylivoima on toiminut onnettomasti — prosentti on nolla — ja alivoima oli tilastollisesti vasta 11:nneksi parasta, kun maa oli pelannut keskiviikkona neljännen kamppailunsa.

Yhtenäisellä ja kovatasoisesta KHL:stä kasatulla joukkueella pitäisi pystyä taistelemaan vähintään puolivälieräpaikasta. Nyt sitä ei tapahdu, vaan putoaminen eli täysfarssi on lähempänä kuin pudotuspelit.

Kun Valko-Venäjän ennakkokaavailuissa johtohahmoiksi oletetut pelaajat ovat täysin kujalla, voi jopa Robert Sabolicin tähdittämä Slovenia olla lähellä voittoa ottelussa, jossa todennäköisesti ratkeaa putoaminen B-sarjaan.

Edellisen kerran vuonna 2004 muualla kuin pääsarjassa pelanneen Valko-Venäjän täytyy odottaa uusien pelimiehien puhkeavan kukkaan. Pariisin kisoissa sellaisia voisivat olla oikealta ampuva puolustaja Pavel Vorobei ja hyökkääjät Jegor Šarangovitš ja Danila Karaban.

Maan jääkiekossa on menossa jonkinlainen murrosaika, ja se näkyy aina juniori-ikäluokkiin asti. Maajoukkue on ainakin lievässä syöksykierteessä, mutta toisaalta alle 20-vuotiaat nousivat joulun aikaan pääsarjaan ja alle 18-vuotiaat säilyttivät huhtikuun kisoissa paikkansa vastaavalla tasolla pistepörssissä kahdeksanneksi sijoittuneen Igor Martinovin johdolla.

Murrosaika on kesken, timanttia on tulossa. Kuten sanotaan, nuorissa on tulevaisuus.

» Lähetä palautetta toimitukselle