Mielipide

Tyly, tylympi, Liiga

LIIGA / Kolumni
SM-liiga näytti nimenvaihdoksellaan pienemmilleen tylysti hauista. Vaan mihin Liiga-nimellä oikein pyritään?

SM-liigan tuore brändiuudistus ulottuu uuteen Liiga-nimeen ja logoon. Vaikka taustayhtiö jatkaakin tutusti muodossa Jääkiekon SM-liiga Oy, puhutaan jatkossa nimenomaan Liigasta.

Ja sekös kiekkokansaa nauratti.

Uusi nimi herätti välittömästi hörähtelyä ja hihittelyä. Varsinkin kun hassutteluspekuloinnit nimisponsoreiden osalta ryöpsähtivät valloilleen.

Todellisuudessa SM-liigan nimenvaihdos Liigaksi on parasta, mitä tässä tilanteessa Suomen ykkössarja olisi voinut tehdä.

Nimenvaihdos on monella tapaa nerokas. Se on sopivan ylimielinen.

Vaimeat puheet brändiuudistuksesta ovat jääneet erityisesti muuan Jokerit-kohun varjoon. Todellisuudessa Liiga on hanakasti pyrkimässä eteenpäin. Ensimmäinen muutos paljastui nyt.

Nimenvaihdos on monella tapaa nerokas. Se on sopivan ylimielinen, kuin paisuneen hauiksen osoitus muita SM-tason kilpailijoita kohtaan. Ainoana raskaan luokan ammattilaisten ryhmittymänä SM-liiga jatkaa nyt siis nimellisesti tylysti muita ylempänä – Liigana.

Tyly-Liiga.

Koko pyörittely johtaa lopulta siihen, että jokin suuryritys nappaa itselleen nimisponsorin paikan. Liiga-nimen uudelleenmyyminen on huomattavasti perinteikästä SM-liigaa parempi. Uusi logo ja ilme takaavat tuotteen ostajalle puhtaamman lähtöpaikan yhteistyöhön.

Ensireaktiot, ihmettely ja päälle nauraminen, ovat tuoreelle Liigalle vain voittoa. Nimi jysähtää kiekkoihmisten mieliin ja huulille välittömästi. Kysehän on lopulta vain brändäyksen, siis rummutuksen tehosta, kuinka nopeasti uusi nimi syöpyy mieleen ymmärrettävästi.

Huoltakin on silti kannettava. Onko kyseessä lopulta pitkään harkittu muutos vai osoitus siitä, että aiemmat myyntiyritykset ovat epäonnistuneet? Vai lykätäänkö prosessia nimisponsorin löytymiseen asti? Varmaa on se, että henkilöstövaihdokset ja narrikohut ovat vauhdittaneet sekä vaikeuttaneet työtä toimistolla. 

Kuitenkin on muistettava, että puolen miljoonan arvoinen nimimyynti ei ole SM-liigan mittapuulla ollut se suurin ja tärkein kokonaisuus - vaikka näkyvin ja pauhatuin onkin ollut. Uusi nimi takaa vahvan pohjan matkalla kohti todellisen uuden nimen aikaa.

Pöytä on juuri nyt putsattu niin tylysti, että pudotuspelisarjan kolmas kiinnitys on jo Liigan haarukassa. Viimeistä voittoa odotellessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle