Mielipide

Tre Kronorilla yksi suuri heikkous

MAAJOUKKUE / Kolumni
Ruotsilla on kasassa kenties kovatasoisin MM-joukkue modernin jääkiekon aikana. Vaikka puolitoista tusinaa pelaajaa onkin saapunut NHL-jäiltä edustamaan Ruotsia, on heillä kuitenkin parannettavaa puhtaassa pelaamisessa.

Ruotsin suurin heikkous on tällä hetkellä puhdas pelaaminen, sillä sitä ei nimittäin ole.

Tre Kronor otti alkulohkossa 52 minuuttia rangaistuksia, mikä on sen tasoiselle joukkueelle aivan liikaa. Alkulohkon otteluihin jaettuna keskiarvo on 7,43 minuuttia ottelua kohden. Keskiarvona se ei ole paljon, mutta kertoo myös negatiivisesta kierteestä.

Avausottelussa Venäjää vastaan Ruotsi rikkoi vain kahdesti ja Yhdysvaltoja vastaan vain kolmesti. Pienempiä maita vastaan jäähyaitio aukesikin sitten kunnolla.

Latvia-ottelussa Ruotsilla oli kaksi kertaa kahden miehen alivoima, ja joukkue otti tasaiseen tahtiin rangaistuksia päätöserän ensimmäisellä puoliskolla. Ruotsi kuitenkin onnistui selviämään alivoimista kunnialla.

Viimeisessä lohko-ottelussa Slovakiaa vastaan Ruotsi sekoili vaihdon kanssa kahdesti ensimmäisessä erässä, ja toisen erän alkuun päävalmentaja Rikard Grönborg onnistui hankkimaan joukkuerangaistuksen pelin viivyttämisestä.

Ruotsin varakapteeni Gabriel Landeskog oli täysin eri mieltä tuomioista, mutta ei kiistänyt faktaa, etteikö joukkue ottaisi liikaa rangaistuksia.

− Totta kai puolivälierissä ja välierissä meidän täytyy pysyä jäähyaitiosta poissa, tiedämme sen. Olemme kaikki ammattilaisia ja osaamme käsitellä asian, Landeskog kommentoi Slovakia-ottelun jälkeen.

Kaikista rangaistuksista pakolliset ja pahalta tilanteelta pelastaneet rikkeet ovat yhdellä kädellä laskettavissa. 

Ruotsi on alkulohkon rangaistuksistaan saanut kolme liian monesta pelaajasta jäällä ja noin puolet huitomisesta tai kampituksesta. Grönborgin täytyykin painottaa suojateilleen huolellisuutta mailankäytön kanssa, sillä vahingossakin kamppaaminen tai kädelle huitaisu on rike.

Osa rangaistuksista on myös tullut turhista pelikatkon jälkeisistä tilanteista, kun on ollut "pakko" näyttää, kuka on tunkion suurin kukko.

Puolivälieriin joukkueen täytyy petrata rangaistusaition välttämistä toden teolla, sillä tuleva vastustaja ei hukkaa tilaisuuksiaan. Vastaan luistelee myös tehokkaampi ja materiaalillisesti laadukkaampi joukkue kuin Latvia, Tanska tai Slovakia.

Jos rikkeitä tulee lähellekään samaa tahtia, Tre Kronorille tulee nopeasti käteen ainoastaan yhden suunnan lentolippu.

» Lähetä palautetta toimitukselle