Mielipide

Tapparan lyötävä puolustus rohkeasti uusiksi − Bonsaksen katsomoon, Rouhiainen ykköseen

LIIGA / Kolumni
Viidessä edellisessä liigaottelussa Tappara on päästänyt kaikista joukkueista toiseksi eniten maaleja. Kolmeen viime otteluun Tappara taas on saanut kokoonpanoon loukkaantuneena olleet puolustajat. Tilastojen valossa Tapparan kannattaisi peluuttaa puolustajiaan eri tavalla, vaikka joukkue kahmiikin voittoja ja on mukana kärkikahinoissa.

Tapparan kärkipuolustaja Valtteri Kemiläinen oli loukkaantumisen vuoksi sivussa kuudesta ottelusta, syvyyspuolustaja Tapio Sammalkangas puolestaan seitsemästä. Puolustajavajetta nousi paikkaamaan 20-vuotias Tappara-kasvatti Jere Rouhiainen.

Rouhiainen pelasi yhteensä 11 ottelua, joista Tappara hävisi vain kaksi. Viimeksi nuori puolustaja pelasi Tappara-paidassa marraskussa TPS:ää vastaan. Rouhiaisen pelaamissa otteluissa Tappara päästi tasakentällisin 21 osumaa, mutta nuori puolustaja oli jäällä vain kolmesti vastustajan iskiessä maalin. 

Toisaalta Rouhiaisen keskimääräinen peliaika oli joukkueen alhaisin. Edistyneissä tilastoissa Rouhiainen on kuitenkin ollut Tapparan ehdotonta kärkeä yhdessä Kemiläisen kanssa, joka on pelannut lähes kymmenen minuuttia ottelua kohden enemmän kuin Rouhiainen.

Tappara on tuskaillut puolustuksensa kanssa jo niin monessa ottelussa, että nyt on konkreettisten tekojen aika.

Tapparan puolustuspelaaminen ei toimi tällä hetkellä, vaikka joukkue useimmiten saakin kaivettua esille voittoon tarvittavan apinanraivon. Esimerkiksi viime pelissä Jukurit kuitenkin horjutti Tapparaa erityisesti aggressiivisella karvauksella, minkä seurauksena Tapparalla oli vaikeuksia rakentaa hyökkäyksiä, eikä voittoakaan sillä kertaa herunut.

Kiekonhallintaa kuvaavan COR%-tilaston mukaan Rouhiainen on Tappara-puolustajista toiseksi paras ja parempi kuin esimerkiksi Helsingin EHT-turnaukseen valittu Lukko-puolustaja Jesse Virtanen.

Rouhiainen on nuoresta iästään ja vähäisestä liigakokemuksestaan huolimatta pelannut terävästi ja ennakkoluulottomasti. Parantamisen varaa 20-vuotiaan puolustajalupauksen pelissä toki on, mutta nykyinen suoritustaso enteilee valoisaa tulevaisuutta.

Rouhiainen kannattaisikin rohkeasti nostaa ykköspariin, jossa nuorukainen ehtikin jo kolmessa pelissä pelata yhdessä Aleksi Elorinteen kanssa. Kärkinelikon täydentäisi Rouhiaisen, Kemiläisen ja Elorinteen lisäksi Aleksi Salonen, joka on kiekollisesti rohkeana puolustajana pärjännyt hyvin kiekonhallintaa kuvaavissa tilastoissa.

Otso Rantakarin tilastot ovat tehopisteitä lukuun ottamatta murheellista luettavaa, mutta neljä ylivoimamaalia on sellainen tilastolukema, jonka perusteella puolustaja on helppo pitää kokoonpanossa ja jatkaa peluutusta kuten tähänkin asti.

Tasakentällisin Rantakari on pelannut Tappara-puolustajista kolmanneksi vähiten, mutta ylivoimaa viivapyssy on pelannut kirvesrinnoista eniten. Alivoimalla Rantakari ei ole pelannut ollenkaan.

Alkukauden perusteella Alexander Bonsaksen on Tappara-puolustuksen heikoin lenkki. Norjalaispuolustaja on COR%-tilastossa joukkueensa selvästi huonoin, vaikka saa peliaikaa Tappara-puolustajista kolmanneksi eniten.

Edistyneiden tilastojen mukaan myös Pekka Saravo on Tapparan heikoimmin suoriutuvia puolustajia, mutta seuralegendan merkitystä Tapparalle ei voi tilastoilla mitata − poislukien 668 liigaottelua, jotka kaikki on pelattu Tapparassa.

Aiemmilla liigakausillaan Bonsaksen on ollut merkittävästi nykyistä parempi puolustaja edistyneillä tilastoilla mitattuna. Toiveita paremmasta siis on olemassa. Nyt kannattaisi kiinnittää huomiota Bonsaksenin ongelmakohtiin ja jakaa peliaika paremmin pelanneille puolustajille. 

Tappara on tuskaillut puolustuksensa kanssa jo niin monessa ottelussa, että nyt on konkreettisten tekojen aika.

» Lähetä palautetta toimitukselle