Mielipide

Saksa yhä isompien kiusaajan roolissa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Pitkään MM-kisoissa lähinnä heittopussina pelannut Saksa on viime vuosina nostanut tasoaan kovasti ylöspäin, mistä selvimpänä osoituksena on alati kasvanut saksalaisten NHL-varausten määrä. Eniten saksalaisia pelaajia on varannut San Jose Sharks, jonka riveistä löytyy Saksan kenties kovin nimi, hyökkääjä Marco Sturm.

Muita World Cupissa pelaavia Sharksin varauksia ovat puolustaja Christian Ehrhoff sekä NHL:n pudotuspeleissä vakuuttanut nuori hyökkääjä Marcel Goc. Saksan joukkueen ulkopuolelle jäi vielä kourallinen piilaakson joukkueen varauksia, kuten maalivahtilupauskaksikko Patrick Ehelechner sekä Dimitri Pätzöld. Saksan riveissä on NHL-ammattilaisia myös Buffalosta (hyökkääjä Jochen Hecht), Philadelphiasta (puolustaja Dennis Seidenberg) sekä Washingtonista (maalivahti Olaf Kölzig).

Saksan vahvuutena tiukka viisikkopuolustus ja nopeat hyökkääjät

Saksalla on kasassa joukkue, joka pystyy hyvänä päivänään yllättämään kisoissa kenet tahansa. Joukkue pelasi harjoitusottelussa Venäjän kanssa tasan 3-3. Sharks-pelaajat tekivät Saksan kaikki maalit, kun Marcel Goc maalasi kahdesti ja Christian Ehrhoff kerran. Joukkueesta löytyy riittävästi kiekollista taitoa ja äärimmäisen nopeita hyökkääjiä. Hyökkääjille petaavat paikkoja siniviivan kiekolliset puolustajat Ehrhoff sekä Saksassa pelaava Mirko Lüdemann. Ykkösketjuna Venäjää vastaan nähtiin kokonaisuus jossa pelasivat Sturm, Goc sekä Hecht.

Saksalaiset pelaajat ovat tunnollisia ja lähtevät pelaamaan oman pään kautta. Tämä onkin viisasta, kun yleisessä taitotasossa annetaan melko paljon eteen turnauksen huippumaille. Hyökkääjät osallistuvat aktiivisesti puolustustehtäviin ja tukevat pakistoa minkä viimeisenä lukkona häärii NHL-veteraani Kölzig. Maalivahtipeliin Saksa tuskin kaatuu, ja jos turnauksen taso huomioon ottaen melko heikko puolustusryhmitys saa riittävästi tukea hyökkääjiltä, pystyy Saksa tarjoamaan tiukan vastuksen maalle kuin maalle.

Joukkueen heikkous on selvästi muita maita heikompi taitotaso. Myös NHL-pelaajien puute tuo esille kysymyksen fyysisten ominaisuuksien riittävyydestä. Harvat eurooppalaiset liigat ovat kuitenkaan niin lähellä NHL:ää fyysisen pelin osalta kuin Saksan liiga, joten hyvänä päivänä etenkin turnauksen alussa saksalaisilla on mahdollisuutensa.

Veljekset kisoissa, osa kaksi

Saksan joukkueesta löytyy myös veljespari, kuten Suomen Koivut. Jämäkkä puolustaja Sascha Goc pelasi muutaman vuoden verran Pohjois-Amerikassa, jopa NHL:ssä asti, mutta kun ei seitsemännen puolustajan paikkaa parempaa ollut tiedossa, palasi mies Saksaan kiekkoilemaan. Sasha Goc on nyt Mannheimin kapteeni.

Pikkuveli Marcel puolestaan siirtyi viime kaudeksi pelaamaan Sharksin organisaatioon, jossa pääsi avaamaan NHL-uransa pudotuspeleissä St. Louis Bluesia vastaan. Goc olikin heti syöttäjänä sarjan katkaisseen ottelun voittomaalissa. Seuraavan kerran nuori hyökkääjä pääsi kentälle kuudennessa ottelussa Coloradoa vastaan, jossa hän ohjasi kiekon maaliin. Jälleen maali oli sarjan katkaisseen ottelun voittomaali. Konferenssifinaaleissa Calgaryä vastaan taika katkesi, mutta Sharksin muutaman vuoden takainen ensimmäisen kierroksen varaus on jo nyt ollut mukana tekemässä joukkueen historiaa.

Veljeksiä on vielä jäljellä. Kolmas Goc, Nikolai, ei ole kuitenkaan Saksan joukkueen mukana. Hän oli ensimmäistä kertaa varauskelpoinen viime kesän varaustilaisuudessa, mutta mikään joukkue ei pienikokoista puolustajaa valinnut. Nikolai on kuitenkin veljesten puheiden mukaan katraan lahjakkain, joten viimeistä kertaa hänestä ei vielä pakosti ole kuultu. Suomalaisille hän saattaa ainakin tulla tutuksi vielä monista MM-kisoista.

Saksan kohtalona aikainen putoaminen

Koska Euroopan lohkossakin on tässä kahdeksan joukkueen turnauksessa neljä kovaa kiekkomaata, putoaa näistä neljästä heikoin eli Saksa viimeiseksi. Täten Saksa saa vastaansa lohkon voittajan neljännesvälierissä. Jollei joukkue aivan ihmeen kaupalla löydä jostain ennennäkemätöntä nostetta jonka avulla matka voisi jatkua pidemmälle, joutuu jääkiekon pieni suurmaa toteamaan kekkerit vielä tässä vaiheessa hieman liian kovatasoisiksi.

Pelaajaluettelo

Maalivahdit

Oliver Jonas,
Olaf Kölzig,
Robert Müller.

Puolustajat

Christian Ehrhoff,
Sascha Goc,
Lasse Kopitz,
Robert Leask,
Mirko Lüdemann,
Andreas Renz,
Christoph Schubert,
Dennis Seidenberg.

Hyökkääjät

Tobias Abstreiter,
Tino Boos,
Marcel Goc,
Petr Fical,
Jochen Hecht,
Klaus Kathan,
Daniel Kreutzer,
Eduard Lewandowski,
Tomas Martinec,
Andreas Morczinietz,
Martin Reichel,
Stephan Retzer,
Marco Sturm,
Christoph Ullman,
Stefan Ustorf.

» Lähetä palautetta toimitukselle