Mielipide

Ratkaiseva pommi

LIIGA / Kolumni
Ässien ja Tapparan pudotuspelitaistoista ei dramatiikkaa puutu. Sairaslistalle lisättiin tiistaina uusi nimi, kun Ässien Patrik Forsbacka taklasi Tapparan Janne Grönvallia. Grönvallin nilkka ilmeisesti murtui Forsbackan puhtaan taklauksen johdosta, ja Tapparan harvalukuinen puolustus kapeni entisestään. Taklauksen jälkeen Ässät latoi viidessä minuutissa kolme maalia ja ratkaisi ottelun.

Taklaukset kuuluvat jääkiekkoon. Ne ovat keino, jolla vastustajalta otetaan luulot ja ylimääräiset mehut pois. Ässät on varsinkin kotikentällään pyrkinyt horjuttamaan vastustajia kovalla taklauspelillään. Harvemmin yksittäinen taklaus kuitenkaan ratkaisee pelejä. Tiistai-iltana näin voidaan sanoa tapahtuneen.

Tiistai-illan ratkaisu nähtiin sikäli ikävällä tavalla, että tamperelaisten luottopuolustaja Janne Grönvall joutui poistumaan pukukoppiin jalkaansa aristaen. Taklauksilla ei haeta vastustajan vahingoittamista, eikä sitä varmasti hakenut myöskään Patrik Forsbacka. Loukkaantumiset ovat asia, jota ei pitäisi toivoa edes vastustajalle. Vahingoille ei kuitenkaan voi mitään.

Tapparalta olivat entuudestaan poissa kaksi puolustuksen tukipilaria. Tuukka Mäntylä kärsi pelikieltoaan, ja Pasi Puistola ei ollut pelikuntoinen maanantaina tapahtuneen loukkaantumisensa johdosta. Kun Grönvall jätti leikin kesken, joutui Tapparan puolustus operoimaan loppupelin pahasti vajaamiehisenä. Kolmen puolustajan poissaolo näkyi rankasti. Tamperelaispuolustus oli heti taklauksen jälkeen helisemässä uutta puhtia töppösiinsä saaneen kotijoukkueen kanssa. Porilaiset latoivat viidessä minuutissa kolme maalia, jotka ratkaisivat pelin.

Ottelun jälkeen nähtiin käytävillä harvinaislaatuinen jälkipyykki. Tamperelaiset kävivät pelin jälkeen odotetustikin kuumana, olihan heidän puolustajansa loukkaantunut. Tapparan leirissä viesti oli selvä: taklaus tapahtui vihellyksen jälkeen. Porilaisleirissä tyydyttiin hymyilemään väitteelle, sillä taklaus oli täysin puhdas. Lusikkansa soppaan laittoi myös otteluvalvojana toiminut Kari Ortio, joka lupasi tehdä tapauksesta raportin kurinpitäjä Jarmo Muukkoselle. Raportin syy jäi kuitenkin hieman hämärän peittoon, sillä sekavasti artikuloinut Ortio ei oikein itsekään tiennyt, oliko syynä laitataklaus vai vihellyksen jälkeen tapahtunut taklaus.

On ymmärrettävää, että Tapparan leirissä toivotaan Forsbackalle lisäsanktioita. Saihan Tuukka Mäntyläkin kahden ottelun pelikiellon oletetusti vahingossa tapahtuneesta törmäyksestä, josta Ässien Aki Uusikartano sai aivotärähdyksen. On mielenkiintoista nähdä, mikä Muukkosen linja tässä tapauksessa on. Laitetaanko pelitilanteessa loukkaantuminen puhtaasti pelanneen Forsbackan syyksi?

Tuomarina toiminut Timo Favorin ei antanut tilanteesta jäähyn jäähyä. Raitapaita oli täysin oikeassa. Grönvall ehti juuri sutaista kiekon kalaverkkoihin, kun Forsbacka rymäytti häntä päin. Kiekko pomppasi yli reunuksen tismalleen samaan aikaan, kun Forsbackan niitti osui. Valitettavasti Grönvall oli huonossa asennossa ja hänen nilkkansa vääntyi taklauksen johdosta. Huonoa tuuria vain.

Puhdas taklaus muodostui pelin kulminaatiopisteeksi. Se voi myös ratkaista omalta osaltaan koko ottelusarjan kulun. On kuitenkin varmaa, ettei puolustajapula voi olla vaikuttamatta Tapparan yleisilmeeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös