Mielipide

Rangers siirsi julkisesti katseensa tulevaisuuteen

NHL / Kolumni
NY Rangers taistelee enää nimellisesti paikasta NHL:n pudotuspeleissä. Loukkaantuneiden pelaajien lista ei mahdu yhdelle sivulle, eikä valmentaja Alain Vigneault ole saanut joukkueensa pelaamiseen ryhtiä edes kokoonpanomuutoksilla. Nyky-NHL:ssä uudelleenrakennus ei ole kuitenkaan kovin helppoa ja Rangers GM:llä Jeff Gortonilla on edessään vaikeita päätöksiä.

New York Rangers on nyt virallisesti uudelleenrakennustilassa. Joukkueen GM Jeff Gorton ja presidentti Glen Sather pitivät 8.2. lyhyehkön tiedotustilaisuuden, jossa kaksikko avasi joukkueen tulevaisuuden näkymiä ja vastasi toimittajien kysymyksiin kahden viikon päässä odottavasta siirtoikkunasta.

Viesti tuli selväksi, Rangers tekee tämän kauden siirtonsa parantaakseen tulevaisuuden kokoonpanoaan − ei niinkään tämän kauden. Rangers on kuulunut edelliset kymmenen vuotta liigan ehdottomaan eliittiin ja joukkue on nähty pudotuspeleissä edellisen vuosikymmenen aikana yhteensä yhdeksän kertaa.

Ensin John Tortorellan ja sitten Alain Vigneaultin johtamana, Rangers pääsi hyvin lähelle Stanley Cupia − ilman täysosumaa. Broadwayn sinipaidat ollaan nähty myös kahtena edellisenä kautena pudotuspeleissä, mutta varsinainen mestarihaastaja joukkue ei enää ole ollut.

Gorton ja Sather tietävät, että New Yorkissa vain voittajilla on merkitystä. Tämä ajattelumalli on ehkä ollut sen takana, että joukkue on yrittänyt vahvistaa kokoonpanoaan tarkoilla täsmäiskuilla kevään siirtorajoilla. Martin St. Louis, Eric Staal ja Brendan Smith ovat kaikki pelaajia, joista Gorton maksoi kovan hinnan.

Julkinen kirje kannattajille on teko, joka herättää varmasti monenlaisia mielipiteitä. On hienoa, että NHL-joukkueen seurajohto on näinkin avoin varsin vaikeasta tilanteesta. Joku toinen näkee asian eri kantilta ja toteaa: "kirje pitää sisällään paljon puhetta, mutta vähän toimintaa."

Kuten Sather tiedotustilaisuudessa totesi, Gortonin tuleva työurakka ei ole helppo. Nyky-NHL:ssä lennosta uudelleenrakentaminen ei ole helppoa. Rangersin kohdalla tilannetta helpottaa se, että kokoonpanoa ei tarvitse tyhjentää aivan täydellisesti.

Henrik Lundqvist ilmoitti jo viikko sitten, että hänellä ei ole aikomustakaan lähteä New Yorkista − oli joukkueen tila mikä tahansa. 35-vuotias Lundqvist on nykyajan Mr. Ranger. Jos Gorton saa joukkueen nopeasti raiteille, Lundqvist saanee vielä yhden mahdollisuuden Stanley Cupin voittamiseen.

Koskemattomien pelaajien listaan voitaneen laskea vielä puolustaja Brady Skjei, hyökkääjä Pavel Butšnevitš ja KHL-maalivahti Igor Šestjorkin. Kaikkien muiden pelaajien nimien vieressä lienee "myynnissä-kyltti".

Gortonin ensimmäinen liike nähtiin tiistaiaamuna, kun GM kauppasi puolustaja Nick Holdenin Boston Bruinsiin. New Yorkin suuntaan kaupassa siirtyi puolustaja Rob OGara ja ensi kesän varaustilaisuuden kolmannen kierroksen varausvuoron. 

Holden siirtyi Rangersiin muutama vuosi sitten Colorado Avalanchesta, tuolloin hinta oli neljännen kierroksen varausvuoro.

Rick Nash ja Michael Grabner ovat pelaajia, jotka vaihtavat lähes varmasti maisemaa ennen helmikuun loppua. Nash on Canadiens-hyökkääjä Max Paciorettyn ja Sabres-hyökkääjä Evander Kanen ohella siirtorajan halutuimpia hyökkääjiä, ja ainakin kymmenellä joukkueella on raporttien mukaan ollut kiinnostusta Nashin hankkimiseen.

Grabnerin kauppaaminen on Rangersin kannalta helpoin ratkaisu. Itävaltalainen on iskenyt tällä kaudella 25 maalia ja tuo toiseen suuntaan melko todennäköisesti jopa ensimmäisen kierroksen varausvuoron.

Luotettava NHL-toimittaja Elliotte Friedman on jo useampaan kertaan todennut, että molemmat Nash ja Grabner ovat pohtineet mahdollisuutta palata Rangersiin ensi kesänä rajoittamattomina vapaina agentteina. Nashin kohdalla tämä tarkoittaisi varmasti palkkapussin ohenemista.

Koko Rangers-organisaatio on sekavassa tilassa. Sekavuutta lisää se, että joukkue on ennen maanantain kierrosta vain viisi pistettä pudotuspelipaikasta. Joukkueen viimeaikaiset otteet eivät viittaa pitkään kevääseen, mutta tältä joukkueelta on ennenkin nähty melkoisia ihmeitä.

Rangers ei pakota itseään menestymään tällä kaudella. Presidentti Sather päätti tiedotustilaisuuden näihin sanoihin.

− Meidän on katsottava omaa tilannettamme realistisesti, emme ole pelanneet hyvää jääkiekkoa. Edessä on paljon työtä, mutta luotan, että organisaatiossamme riittää ammattitaitoisia ihmisiä tähän haasteeseen − ja onhan meillä mahdollisuus päästä vielä pudotuspeleihinkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös