Mielipide

Raimo Jaakkola astuu isoihin saappaisiin

LIIGA / Kolumni
Tapparan maalivahtivalmentajana aloitti viime keväänä suurelle yleisölle suhteellisen tuntematon Raimo Jaakkola. Kyseisessä tehtävässä on nyt rima korkealla, sillä viime ajat samassa tehtävässä on toiminut Ilveksessä ja Tapparassa huimaa jälkeä tehnyt Jaakko Sirén. Seuraavassa asiaa Jaakkolasta ja hänen mietteitään kesäharjoituksista, maalivahtivalmennuksesta sekä tietenkin valmennettavistaan.

Vaikka Jaakkola ei ole juuri julkisuudessa paistatellut, on hän ollut 80-luvun puolivälistä asti Tapparan organisaatiossa - "haalariosaston miehenä", kuten hän itse sanoo. Jaakkola on tehnyt useissa eri ikäluokissa töitä lähinnä maalivahtien kanssa, ja välillä jonkin aikaa myös koko puolustuspään osalta ikäkausijoukkuetta auttamassa. Yhden kauden verran mies on ehtinyt olemaan Tapparan maalivahtivastaavanakin.

"Keskustelun ja kyseenalaistamisen kautta"

Valmennustyylistään mies sanoo, että keskustelun ja kyseenalaistamisen kautta asiat etenevät. Vanhan iskulauseen mukaisesti toki pyritään vahvistamaan erityisesti heikkouksia, mutta myös entisestään niitä jo vahvoja puolia.

Valmennuksen apuvälineistä erityisesti video on miehen mieleen.

- Oikein käytettynä erittäin hyvä väline. Jokaisella on oma mielikuvansa tilanteista ja maaleista, mutta videolla saa välittömän palautteen josta molemmat näkevät miten se tilanne meni. Ettei ainakaan siltä osin tule heti näkemyseroja.

Käytännössä yksittäisiä tilanteita läpi käytäessä suurimpana huomion kohteena on torjuntavalinta. Sitä kautta keskustelu ja kyseenalaistaminen lähtee liikkeelle.

- Joskus sitten vain todetaan tilanne, mutta usein siitä pääsee kehittämään jotain osa-aluetta, Jaakkola toteaa.

Nuorista maalivahdeista

Tällä hetkellä Jaakkolan vastuulla ovat SM-liigan ja A-juniorien maalivahdit eli Lehto, Hovi, Tuokkola, Mattanen ja Seppänen. A-juniorien kohdalla tehdään aika paljon yhteistyötä siten, että junnujoukkueen vastuuhenkilö tekee Jaakkolalle tapahtumakoosteita ja vie valmennusta hänen ohjaamanaan eteenpäin.

Jaakkola lienee se, jolla on paras kuva Tapparan maalivahtitulevaisuudesta tällä hetkellä. Miten on, löytyykö sieltä helmiä lähitulevaisuudessa?

- "Kyllä siellä paljon potentiaalisia kavereita on," mies toteaa ja jatkaa että maajoukkueringissäkin sieltä on käyty. Ennustajaksi on tietysti mahdoton ruveta.

- Ei voi luvata, että siitä ja siitä tulee huippumaalivahti, mutta kovasti töitä sen eteen tehdään.

Pelien aikana Tapparalla on vain kaksi valmentajaa aitiossa, eli pakkeja peluuttava Ari Haanpää ja päävalmentaja Mika Saarinen. Jaakkolan rooli pelien aikana on tilastoiminen ja tilanteiden taltioiminen. Se, mitä maalivahdin valmistamiseksi ja kannustamiseksi voidaan tehdä, on tehty jo ennen peliä, ja siinä mielessä molari on sen jälkeen omillaan kaukalossa.

Kesäharjoittelusta

Kesä on Jaakkolan mukaan mennyt hyvin. Tärkeimpänä asiana hän mainitsee, että kaikki ringissä mukana olleet ovat päässeet harjoittelemaan koko kesän täysin terveinä ilman mitään vammoja.

Fyysisten ominaisuuksien osalta kaikki maalivahdit ovat menneet selkeästi eteenpäin myös erilaisten testien mukaan. Maalivahtiharjoituksissa on ollut hyvä henki ja tehty paljon työtä, mutta Jaakkola kiittelee myös joukkueen muuta harjoittelua.

- Koko valmennustiimi eli Saariset, Haanpää ja Kailajärvi ovat vetäneet erinomaisia lajinomaisia, erikois- ja yleisharjoituksia ja se on osaltaan auttanut kyllä maalivahtipuoltakin todella paljon.

Syksyn tullen liigan puolella harjoittelevat Lehto, Hovi ja Tuokkola. Kaikkien kohdalla erikoisharjoittelu on Jaakkolan mukaan todella yksilöllistä - jokaiseen pyritään keskittymään erikseen.

Kun ajatellaan sitä, millaiseksi sankariksi Lehto viime kevään päätteeksi nousi, on pakko kysyä siitä kuuluisasta "mestaruuskrapulasta". Onko moinen näkynyt harjoittelumotivaatiossa?

- Ei missään tapauksessa. Kaikkien kavereiden harjoittelumotivaatio ja nälkä on ollut tosi korkealla. Kuvaavinta on ehkä Lehdon jossain palaverissa heittämä kommentti, että "siitä lähdetään mihin jäätiin", ja se oli ihan pelkästään positiivisessa ja kunnianhimoisessa mielessä sanottu.

Mies nimeltä Sasu Hovi

Hovin kohdalla nostetaan aina esille miehen pieni koko. Välillä kuulee sanottavan, ettei noin pienestä miehestä voi koskaan tulla huippuvahtia. Jaakkola ei ole samaa mieltä.

- Onhan se selvää, että pieni koko vaikuttaa jos orjallisesti torjuu jonkin tietyn trendin mukaan, mutta se toiminta pitääkin nimenomaan jalostaa sellaiseksi ettei se koko vaikuta.

Tämä vaatii erityisesti nopeita jalkoja ja käsiä sekä hyvää tasapainoa siinä, miten paljon pelataan jäissä ja miten paljon pystyssä. Jäihin ja sieltä ylös täytyy oppia pääsemään ripeästi.

Kysyttäessä Hovin valmiuksista ja potentiaalista Jaakkola vastaa, että kyllä siellä rahkeissa vielä paljon varaa on. Nälkää miehellä tuntuu valmentajan mielestä myös riittävän todella paljon,

- Kun on joutunut paljon pelejä sivusta seuraamaan, ja vielä tässä eri paikkakunnillakin. Peliin pitäisi vielä saada hieman lisää rauhallisuutta. Joka tapauksessa nämä ensimmäiset harjoituspelit ovat selvästi osoittaneet, että Hovissa on täysverinen haastaja. Ihan kenelle tahansa, valmentaja toteaa luottavaisena.

Takaisin Tapparan maalivahdeista kertovaan juttuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös