Mielipide

Nuorten MM: Seuraa heitä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Nuorten MM-kisoissa esiintyy jälleen tukku tulevaisuuden supertähtiä. Laita nimet ja numerot muistiin, näistä kavereista kuullaan vielä!

Nuorten MM-kisat on ainoa jokavuotinen jääkiekkoturnaus, johon osallistuvat lähes kaikki ikäluokkansa parhaat pelaajat. Jotkut harvat alle 20-vuotiaat ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa NHL:ssä, mutta muut tulevaisuuden huiput edustavat maataan vuodenvaihteessa Albertassa.

Jatkoaika listasi kunkin joukkueen mielenkiintoisimmat pelaajat. Huippumaiden joukkueista mukaan kelpuutettiin jopa kaksi edustajaa.

A-lohko

Mihail Grigorenko, keskushyökkääjä, #17, Venäjä

Kesällä QMJHL:ään Québec Rempartsin joukkueeseen siirtynyt Grigorenko on isokokoinen ja taitava sentteri, jolla on myös maalien tekoa varten hyvä viimeistelykyky. Jopa Jevgeni Malkiniin verrattu 17-vuotias Grigorenko on aloittanut kautensa QMJHL:ssä pisteiden puolesta erittäin hyvin, vaikka joutuikin totuttelemaan pienemmän kaukalon haasteisiin alkukaudella. Ensi kesän varaustilauksen ennakoissa Grigorenkoa on kaavailtu jopa ykkösvaraukseksi.

Nail Jakupov, laitahyökkääjä, #10, Venäjä

Pitkään ensi kesän ykkösvaraukseksi kaavailtu Jakupov on kerännyt kovasti ylistyssanoja rapakon takana. Jakupov siirtyi kaudelle 2010–2011 OHL:ään Sarnia Stingin joukkueeseen, jossa teki heti 65 ottelussa peräti 101 (49+52) tehopistettä. Jopa uudeksi Aleksandr Ovetškiniksi hehkutettu Jakupov on kehittynyt tällä kaudella entistä monipuolisemmaksi pelaajaksi. Jakupovilla on kyky nousta pelin kriittisimmillä hetkillä astetta korkeammalle tasolle ja on erittäin hyvällä laukauksellaan vaarallinen tapaus jokaisella kerralla astuessaan kaukaloon.

Tomas Jurco, laitahyökkääjä, #13, Slovakia

Detroit Red Wingsin johtoporras voi hieroa tyytyväisenä käsiä yhteen Jurcon tämän kauden otteiden johdosta, sillä he nappasivat tämän listoilleen viime kesänä. Erittäin luova ja taitava laituri on tällä kaudella kiihdyttänyt tahtiaan ja hän onkin saavuttamassa jo tässä vaiheessa kautta piste-ennätyksensä QMJHL:ssä. Jurco kantaa toisen Detroit-lupauksen Marek Tvrdonin kanssa suurta roolia Slovakian hyökkäyksessä ja hyökkääjät pelaavatkin turnauksessa niin paljon kuin vain jaksavat.

Mika Zibanejad, keskushyökkääjä, #20, Ruotsi

Zibanejad aloitti kautensa NHL:n Ottawa Senatorsissa, mutta hänet lähettiin takaisin Ruotsiin Djurgårdenin riveihin loppukauden ajaksi. Zibanejad on pelaajana erittäin monipuolinen tapaus. Isokokoinen voimahyökkääjä on taitava käsistään, nopea kokoisekseen ja pystyy hoitamaan myös puolustusvelvoitteet hyvällä tasolla. Zibanejadista tuleekin jatkossa erittäin hyvä kahden suunnan keskushyökkääjä NHL:ään, mikäli vain kehitys jatkuu suotuisana.

Jonas Brodin, puolustaja, #25, Ruotsi

Brodin pelaa jo toista täyttä kautta Färjestadin riveissä, vaikka on vasta 18-vuotias. Viime kesän varaustilauksessa Minnesota Wild varasi Brodinin ensimmäisellä kierroksella, ja syksyllä tämä debytoi A-maajoukkueessa Helsingin EHT-turnauksessa. Brodin on hyvä kahden suunnan puolustaja, jonka pelaamisessa esille nousevat muun muassa hyvä liikkuvuus, rauhallisuus ja syöttötaito. Puolestaan laukauksesta ja fyysisestä pelistä löytyvät Brodinin kehityskohteet.


Jonas Brodin debytoi syksyllä Ruotsin A-maajoukkueessa.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Sven Bärtschi, laitahyökkääjä, #15, Sveitsi

Kun Nino Niederreiter on poissa, Bärtschi on Sveitsin suurin tähti. Laituri ei ole läheskään yhtä dynaaminen pelaaja kuin viimekautinen joukkuetoverinsa Niederreiter, mutta yhtä tehokas. Bärtschi on melko pienikokoinen, eikä silti kovinkaan nopea luistelija. Suunnanmuutokset ja teränkäytön hän kuitenkin hallitsee, samoin kuin laukomisen.

Zemgus Girgensons, keskushyökkääjä, #22, Latvia

Kun Latvia vuosi sitten nousi 1. divisioonasta alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin, oli 16-vuotias Girgensons joukkueensa toiseksi paras pistemies. Tänä vuonna häntä seurataan erityisen tarkasti, sillä kesällä on vuorossa NHL-varaus. Sentteristä saattaa hyvinkin tulla ensimmäinen latvialainen, joka pääsee salamavalojen välkkeeseen pitelemään pelipaitaa ensimmäisen kierroksen varauksena. Girgensons vertaa itseään tyylillisesti Ryan Kesleriin. Nuorten MM-kisoissa nähdään, pitääkö vertaus paikkaansa.

B-lohko

Jaden Schwartz, keskushyökkääjä, #8, Kanada

Schwartz on Kanadan vastine Suomen Mikael Granlundille. Suhteellisen pienikokoinen keskushyökkääjä on kiekon kanssa äärettömän taitava, mutta silmiinpistävintä hänen pelaamisessaan on silti kyky rytmittää peliä ja löytää joukkuetoverinsa erehtymättömällä tarkkuudella. Mikäli Schwartz ei olisi päättänyt seurata isoveljeään Colorado Collegen yliopistojoukkueeseen, saattaisi hän hyvinkin pelata viiden muun juniori-ikäisen kanadalaiskeskushyökkääjän tavoin NHL:ssä.

Devante Smith-Pelly, laitahyökkääjä, #22, Kanada

Smith-Pelly ei ole joukkueensa taitavimpia pelaajia, mutta kovimpia kylläkin. Laituri on pelannut tämän kauden NHL:ssä Anaheim Ducksin riveissä, mikä kertoo paljon hänen fyysisistä valmiuksistaan. Harjoitusottelussa Suomea vastaan Smith-Pelly kiinnitti huomiota myös kyseenalaisilla taklauksillaan, joten hänestä voi olla joukkueelleen myös haittaa, mikäli tuomarit ottavat tiukan linjan myös isäntämaan koiruuksiin.


Devante Smith-Pelly oli Anaheim Ducksin mukana myös Helsingissä.

Jack Campbell, maalivahti, #1, USA

Etukäteisarvioissa turnauksen kovimmaksi maalivahdiksi arvioitu Jack Campbell tulee turnaukseen vain mestaruus mielessä. Dallas Starsin varauksen kausi OHL:ssä ei ole ollut helpoin mahdollinen, sillä takana on siirto toiseen joukkueeseen ja joukko ailahtelevasti sujuneita pelejä. Kisoihin nuorukainen lähtee kuitenkin kahden vuoden takainen täysosuma uusittavana.

Jarred Tinordi, puolustaja, #24, USA

Kaksimetrinen ja satakiloinen Tinordi taklaa mielellään ja kovaa, aivan kuten isänsä Mark aikanaan. Puolustaja ei ole koskaan liiemmin juhlinut pisteillä, mutta hän tekee vastustajan hyökkääjien olon tukalaksi aina jäällä ollessaan. Montreal Canadiensin varaus pelaa OHL:ssä London Knightsissa Olli Määtän joukkuetoverina.

David Musil, puolustaja, #6, Tšekki

Frank Musil tuli omalla pelaajaurallaan tunnetuksi varmana peruspakkina, joka ei kaihtanut koviakaan otteita. Poika David on veistetty samasta puusta. Musil pelaa juniorikiekkoa Vancouverissa, mutta viime kesänä Edmonton Oilers varasi hänet toisen kierroksen ensimmäisenä pelaajana.

Petr Mrazek, maalivahti, #2, Tšekki

OHL:n Ottawa 67's:issa torjuva Petr Mrazek on turnauksen lupaavimpien maalivahtien kärkeä. Viime vuonna kisapaikkansa vanhaan siirtosummaan liittyvän epäselvyyden takia menettänyt nuorukainen jännitti samasta syystä osallistumistaan tälläkin kertaa. Pelilupa kuitenkin heltisi, ja Mrazek lähtee nyt nostamaan haastajana turnaukseen lähtevää joukkuettaan mitalipeleihin.

Nicolai Meyer, laitahyökkääjä, #15, Tanska

Tanskan nimekkäin pelaaja on eittämättä Nicklas Jensen, jonka Vancouver Canucks varasi viime kesänä ensimmäisen kierroksen lopulla. Meyer oli kuitenkin joukkueen tärkein pelaaja ja paras pistemies vuosi sitten, kun Tanska voitti sarjatasoa alempana oman lohkonsa ja nousi varsinaisiin MM-karkaloihin täksi vuodeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle