Mielipide

Nuorten maajoukkueringissä esiintyneet pelaajat

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jokerien puolustaja Sami Lepistö on yksi neljästä pelaajista, jotka ovat osallistuneet kaikkiin nuorten maajoukkueen harjoitusturnauksiin ja -leireihin tälla kaudella. Kuitenkaan hänen paikkansa varsinaisiin kisoihin ei näytä lainkaan varmalta.

Suomen nuorten maajoukkueen johtoryhmä on tällä kaudella toteuttanut Petri Matikaisen julkituomaa periaatetta. "Aina näissä ikäluokissa uusia kavereita putkahtaa yht’äkkiä esille ja minusta on hölmöä olla testaamatta heitä...". Tjumenin turnauksen jälkeen testattavana on ollut
peräti 18 puolustajaa ja 25 hyökkääjää.

Alla olevan taulukko on koottu Jääkiekkoliiton sivustoilla olevien pelaajalistojen mukaan ja mahdolliset virheet ovat pelkästään allekirjoittaneen ansiota. Taulukon perusteella ei voi tehdä mitään suoria johtopäätöksiä lopullisesta kisamiehistöstä, mutta jotakin viitettä se antaa.

Kiekkolehden artikkelissa Aravirta nosti Lake Pacidin joukkueesta esiin pakkiparit Janne Jalasvaara - Ville Varakas ja Mikko Kalteva - Oskari Korpikari. Kysyessäni muodostaako tämä nelikko tulevan kisapuolustuksen rungon, niin Aravirta ei halunnut kiirehtiä asioiden edelle.

- Ei tässä vaiheessa vielä ole mitään lyöty lukkoon, mutta näiltä pelaajilta tuli vahvimmat näytöt. Katsotaan nyt mitä syksyn aikana tapahtuu. Meillä on tämä turnaus, Mestis-pelejä ja vielä Mikkelin turnauskin. Kalteva ja Jalasvaara olivat jo viime vuoden kisoissa, joten heillä on MM-kisoista aikaisempaa kokemusta.

Aravirran esillenostaman nelikon lisäksi tulevan kisajoukkueen pakistoa on vaikeampi mennä veikkailemaan. Perinteisesti joukkueeseen on nostettu yksi tai kaksi "alaikäistä". Lake Placidissä kasiviitosia edustivat Lukon Otto Honkaheimo ja Tapparan Ville Mäntymaa. Tjumenissa näyttöpaikkansa saavat Jokerien Niko Vainio ja HPK:n Toni Vähämäki. Honkaheimoa ei nimetty Venäjän matkalle
edes varamieheksi, joten hän taitaa olla kasiviitosista vahvimmilla. Ehkä.

Arvaamatta on vielä kaksi-kolme paikkaa, siitä riippuen valitaanko lopputurnaukseen seitsemän vai kahdeksan puolustajaa. Näille lopuille paikoille on kovasti tunkua. Tapparalla näyttäisi pitkästä aikaa olevan tulossa lupaavia isokokoisia puolustajia, sillä Mäntymäen lisäksi kisajoukkueeseen on tyrkyllä Tjumeniin matkaava Mikko Jortikka. Kolmas kirvesrinta, Anssi Salmela, näyttää jo pudonneen leikistä. Pääkaupunkiseudulta riittää hyviä tarjokkaita - Bluesista liigakokemusta omaava Tommi Pelkonen ja Jokereista 18-vuotiaiden MM-kisoissa aikoinaan edukseen esiintynyt Kevin Kantee sekä maajoukkueen vakiokokoonpanoon koko alkukauden ajan kuulunut Sami Lepistö.

Lepistön jääaika liigassa tulee olemaan kortilla, joten Mestiksen U20-ryhmä muodostunee hänelle tutuksi joukkueeksi. Mustana hevosena ryhmään on pyrkimässä HPK:n Jarno Virkki ja Lukon Ilkka Heikkinen. Kokonaisuutena Suomen puolustus näyttää jopa yllättävän lupaavalta, vaikkei ryhmästä tällä kertaa löydykään Joni Pitkäsen tapaista supertähteä.

Hyökkäyksen tilanne ei ainakaan allekirjoittaneesta vaikuta yhtä lupaavalta. Esittäessäni Blues-Blues-ex-Blues -kolmikkon Töykkälä-Immonen-Lappalainen, MM-kisaveteraani Valtteri Filppulan, turkulaisten ainoan edustajan Tuukka Pulliaisen ja todennäköisesti Suomeen jäävän Sean Bergenheimin muodostavan puolet tulevan kisajoukkueen hyökkääjistöstä päävalmentaja Aravirta toppuutteli ennustuksia.

- En halua vielä tässä vaiheessa lukkiutua mihinkään, ei ole mitään kiirettä. Hyökkäyksessä on paljon tasaista materiaalia. Tässä ikäluokassa meiltä uupuu ykköskierroksen varaukset, sellaiset selvät supertähdet, joten siinä mielessä kilpailutilanne on erittäin avoin. Bergeinheimin tilanne Islandersin suuntaanhan on vielä avoin. Ei puolustajiakaan vielä ole yhtään nimetty kisoihin, mutta siellä on muutama nostanut päätään. Joten ehkä sillä puolella on tavallaan varmempia, selkeämpiä kortteja.

- En ole vielä yhtään suunnitellut kentällisiä, enkä laskenut että nämä ja nämä ovat mukana. Selvä juttuhan on että he, jotka olivat viime vuonna mukana MM-kisoissa ovat vahvoilla, jos kaikki menee hyvin. Marraskuiseen Mikkelin turnaukseen mennessä ollaan pelattu kahdeksan mestispeliä ja turnauksen jälkeen meillä on tarkoitus ensimmäisen kerran pyrkiä luomaan runkoa ja ehkä viestittämään jo pelaajillekin asiasta. Siis jos tuntuu että on varmoja tapauksia. Ja pyrkiä pelaamaan ne loput neljä mestispeliä sillä rungolla. Tietenkin jos pelaaja pelaa jatkuvasti liigassa, niin turha hänen on enää sunnuntaina lähteä pelaamaan meidän kanssa mestistä. Näin pyrimme välttämään pelaajakohtaista ylirasitusta, selvitteli päävalmentaja omaa valinta-aikatauluaan.



Lake Placidissä oli mukana kaksi kasivitosta hyökkääjää, IFK:n Pasi Salonen ja Tapparan Teemu Nurmi. Venäjälle matkaa Salosen ja Nurmen lisäksi kaksi uutta junioria, Kärppien Juha-Matti Aaltonen ja Pelicansien Tuomas Santavuori. Tjumenin jälkeen ollaan hieman viisaampia sen
suhteen kuka tai ketkä tästä nelikosta pääsee pelaamaan nuorten MM-kisoissa suomalaisyleisön eteen.

Kalpan hiukan päälle 170 senttinen Aki Keinänen on ollut kolmessa pelatussa harjoitusturneessa nuorten paras pistemies ja ylivoimaisesti paras maalintekijä. Keinäsen maali-syöttösuhde 7:1 on kiekkoilussa todella harvinainen lukema ja kertoo että Aki ei säästele laukaustaan. Selvää onkin, että jos Keinänen joukkueeseen valitaan, niin hän ei tule pelaamaan puolustavassa roolissa. Keinäsen lisäksi Placidissä käyneessä porukasta Tjumeniin matkaavat Bluesin Antti Pihlström, Tapparan Petri Kontiola ja Teemu Nurmi sekä Jypin Jaakko Viljasen tilalle tullut Jokerien Tommi Oksa.

Keinästä & kumppaneita paljon vähemmille näyttöpaikoille jäävät Kanadan juniorisarjoihin matkaavat Masi Marjamäki ja Joni Lindlöf. Molemmat toisivat joukkueeseen ainakin kokemusta pohjois-amerikkalaistyyppisestä kiekkoilusta ja kokoa. Hyökkäystehoista on vaikeampi sanoa mitään.

Maalivahtien tilanne on kenttäpelaajia selkeämpi. Jos Hannu Toivonen on terve ja pääsee kisoihin, niin hän on maalivahdeista ensimmäinen. Toinen on Mikael Vuorio. Jos Toivonen ei pääse kisoihin, niin Vuorion parina on Tommi Tervo.

U20:ten harjoitusleireille ja turnauksiin osallistuneet pelaajat

Ts = 5-maan turnaus Tsekki, helmikuu

Pi = Kv. turnaus Pietari, huhtikuu

VT = Testileiri Vierumäki, toukokuu

VH = Jääleiri Vierumäki, heinäkuu

LP = Harjoitusturnaus vs. USA U20, Lake Placid, elokuu

Tj = 4-maan turnaus Tjumen, syyskuu





xmlns:x="urn:schemas-microsoft-com:office:excel"
xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40">














Svuosi Sukunimi Etunimi Seura Ts Pi VT VH LP Tj
mv 84 VUORIO Mikael Lukko   x x x x x
mv 84 TOIVONEN Hannu Boston x x x x x  
mv 84 TERVO Tommi JYP x   x x   x
mv 85 KILPELÄINEN Eero Kalpa     x x    
           
p 84 ERKKILÄ Jussi K-Vantaa           x
p 84 HEIKKINEN Ilkka Lukko           x
p 85 HONKAHEIMO Otto Lukko     x x x  
p 84 JALASVAARA Janne Blues x x x x x  
p 84 JORTIKKA Mikko Tappara   x x x x x
p 84 KALTEVA Mikko Jokerit x x x x x  
p 84 KANTEE Kevin Jokerit x x x x   x
p 84 KORPIKARI Oskari Kärpät x   x x x  
p 85 KUUKKA Mikko Ilves       x    
p 84 LEPISTÖ Sami Jokerit x x x x x  
p 85 MÄNTYMAA Ville Tappara     x x x  
p 84 PELKONEN Tommi Blues     x x   x
p 84 SALMELA Anssi Tappara x   x      
p 85 VAINIO Niko Jokerit           x
p 84 VALLI Atte Ässät   x x      
p 84 VARAKAS Ville HIFK x x x x x  
p 84 VIRKKI Jarno HPK x x x x   x
p 85 VÄHÄMÄKI Toni HPK           x
           
Ts Pi VT VH LP Tj
h 85 AALTONEN Juha-Matti Kärpät           x
h 84 AKKANEN Karri Ilves x   x x x  
h 84 BERGENHEIM Sean Jokerit ?   x x    
h 84 FILPPULA Valtteri Jokerit x x x x x  
h 84 IMMONEN Jarkko Blues x   x      
h 84 JUNNILA Jyri Kärpät   x x x x  
h 84 KEINÄNEN Aki KalPa x x x x x x
h 84 KONTIOLA Petri Tappara x x x x x x
h 84 KOVANEN Ari Jyp           x
h 84 LAPPALAINEN Joni HPK x   x x x  
h 84 LAUKKANEN Tuomo JYP x x x x    
h 84 LINDLÖF Joni Kelowna       x x  
h 84 MARJAMÄKI Masi Red Deer       x x  
h 84 MUSTONEN Vili Jokerit   x x x x  
h 85 NURMI Teemu Tappara     x x x x
h 84 OKSA Tommi Jokerit   x x x x x
h 84 PIHLSTRÖM Antti Blues x x x x x x
h 85 PIISPANEN Arsi Jokerit     x      
h 84 PULLIAINEN Tuukka TPS x x x     x
h 85 SALONEN Pasi HIFK     x x x x
h 85 SANTAVUORI Tuomas Pelicans           x
h 84 SILVENNOINEN Mikko Jokerit x x x x   x
h 84 TENKANEN Valtteri Jyp     x     x
h 84 TÖYKKÄLÄ Joni Blues x x x x x  
h 84 VILJANEN Jaakko JYP   x x x x  

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös