Mielipide

NHL on tarunhohtoisen tekopyhä urheilusarja

NHL / Kolumni
NHL:ssä ei saa tuulettaa maalia murskaavassa johtoasemassa, koska vastustajaa pitää kunnioittaa. Epäkunnioittavaa vastustajaa kuitenkin saa ja jopa pitää hakata nyrkillä päähän. NHL-kulttuuri on kaikessa tarunhohtoisuudessaan tekopyhää.

NHL on kiistatta maailman paras kiekkoliiga − parhaat pelaajat, perinteikkäät organisaatiot, isot hallit ja isot show’t.

Sarjaa kuvataan usein adjektiivilla tarunhohtoinen, jonka yksi synonyymi on maineikas. Maine voi kuitenkin olla joko hyvä tai huono, ja tekopyhillä periaatteillaan NHL on tahraamassa mainettaan.

Kuten millä tahansa 100-vuotiaalla organisaatiolla, myös NHL:llä on omat kirjoittamattomat sääntönsä ja ikivanhat periaatteensa. Tämän huomasi avauskierroksella Washington Capitalsin Lars Eller, joka tuuletti 7−0-maaliaan. NHL:n kirjoittamattomassa moraalisäännöstössä tämä tulkitaan vastustajan kunnioittamisen puutteeksi.

Tekopyhyys tiivistyy keskusteluun päävammoista.

Niinpä Brad Marchand ystävällisesti muistutti, mitä vastustajan kunnioitus tarkoittaa ja hyökkäsi tanskalaisen kimppuun. Esimerkiksi Boston Bruinsin päävalmentaja Bruce Cassidy olikin sitä mieltä, että nimenomaan Ellerin toiminta ei ollut hyväksyttävää.

Lyöminen on kunnioituksen taso, jolle voi yltää vain NHL-kiekkoilija.

Vastustajan kunnioittamiseen vedottiin myös silloin, kun Patrik Laine kuittaili Vancouver Canucksin päätöksestä kieltää videopelit vierasmatkoilla. Laineelle lupailtiin samankaltaista muistutusta kuin Ellerille, koska nuori maalitykki totesi ääneen, että Winnipeg Jets on parempi joukkue ja organisaatio kuin Canucks − vaikka saman huomaa kuka tahansa sanomattakin.

Myös Laineen totuudenmukainen lausunto tulkittiin kunnioituksen puutteeksi ja parikymppiseen taitopelaajaan kohdistetut uhkaukset elintärkeän NHL-kulttuurin ylläpitämiseksi.

Tekopyhyys tiivistyy keskusteluun päävammoista. Lukuisat ex-pelaajat ovat kertoneet julkisuudessa rajuista oireistaan, muutama päävamman saanut pelaaja on tehnyt itsemurhan, ja NHL-komissaari Gary Bettman edelleen kiistää CTE:n olemassaolon.

Missä oli vastustajan kunnioitus, kun Capitalsin Tom Wilson jyräsi tarpeettoman kovaa ja puskista St. Louis Bluesin Oskar Sundqvistin? Pelaajayhdistys joka tapauksessa hyppäsi apuun ja jätti vetoomuksen pelikiellon pienentämiseksi, vaikka ei ole kantanut omaa vastuutaan päävammojen suhteen.

Kaveria ei jätetä, vaikka hän olisi telonut toisen kaverin.

» Lähetä palautetta toimitukselle