Mielipide

MM-kisat: Kanada vailla vastusta B-lohkossa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Lohkon ylivoimainen suosikki Kanadaan lähtee Saksan MM-kisoihin nuorentuneella joukkueella. Puolestaan Italialle, Latvialle ja Sveitsille alkusarjan keskinäiset pelit voivat kääntyä miten päin vain.

B-lohko palvelee Kanadaa todella mainiosti tämän vuoden MM-kisoissa. Joukkue ei ole ehtinyt kovinkaan montaa yhteistä harjoitusta pitää ennen kisoja. Kuitenkin heidän tilannettaan helpottaa se, että ensimmäiset vastustajat ovat selvästi heikompia.

Sveitsi ja Latvia puolestaan kisaavat ennakkoon lohkon kakkospaikasta. Sveitsin ollessa hivenen ennakkosuosikki. Etukäteen ajatellen Italia tullee jäämään jumboksi.

Kanadan joukkue täynnä mielenkiintoisia nuoria

Alkulohkonsa ylivoimainen suosikki lähtee MM-kisoihin mielenkiintoisella joukkueella. Joukkueen tavaramerkki on nuoruus ja kokoonpanossa on monia tulevaisuuden tähtiä, jotka ovat juuri tekemässä läpimurtoa.

Esimerkiksi puolustajista nimet Tyler Myers ja Michael Del Zotto eivät varmastikaan ole suomalaiselle yleisöllä tuttuja nimiä. Parikymppinen Myers pelasi debyyttikautensa Buffalossa tehoin 11+37=48 jääden selvästi plussan puolelle tehotilastossa. Samoin 20-vuotias Del Zotto teki Rangersissa tehot 9+28=37 ollen koko kauden joukkueen runkopuolustajia.

Myös hyökkäyskalustossa löytyy mielenkiintoisia nimiä. Huomattavin näistä on Steven Stamkos, joka 20-vuotiaana teki Tampan riveissä päälle 50 maalia ja lähes 100 tehopistettä runkosarjassa. Tällä kaudella läpimurtonsa on tehnyt myös John Tavares merkkauttaen New York Islandersin riveissä reilut 50 tehopistettä.

Nuorten tähtien lisäksi Kanadalla on muutama kokeneempi pelaaja matkassa. Tällaisina voidaan mainita muun muassa Ray Whitney ja Ryan Smyth.

Suurin kysymysmerkki Kanadalla on maalivahtiosasto. Vaikka etukäteen Chris Masonia voidaan pitää kelpo NHL-vahtina, tällä osastolla voi Kanada olla haavoittuvimmillaan.

Latvialla yllätyssaumat

Latvia on viime vuosina leimautunut sympaattiseksi ja yllätys valmiiksi joukkueeksi. Sama tilanne jatkuu edelleen, sillä harjoitusottelut ovat menneet lupauksia antavasti. Joukkue nappasi niukat voitot Valko-Venäjästä kahdessa harjoitusottelussa. Lisäksi Slovakiaa vastaan latvialaiset kokivat ensin niukan 4-3-tappion, mutta pystyivät ottamaan heti seuraavassa harjoitusottelussa revanssin numeroin 0-2.

Joukkueen runko on pitkälti sama kuin olympialaisissa. Ykkösvahtina aloittanee Edgars Masalskis, joka on viime kisat ollut joukkueen kantavia voimia. Puolustajista Mikelis Redlihs on mukana vain kolme ensimmäistä peliä. Pohjois-Amerikasta odotetaan vielä lisäapua puolustukseen joko Oskars Bertulis tai Arturs Kulda muodossa. Tämä riippuu siitä, tippuuko NHL:n pudotuspeleissä Philadelphia vai Chicago ensin.

Hyökkäyskalusto koostuu pääosin KHL:ssä pelaavan Riian Dynamon pelaajista. Tutuimpia nimiä ovat Janis Sprukts ja Martin Cipulis.

Latvian virallinen tavoite on päästä puolivälieriin mukaan. Tavoite on aivan realistinen, sillä joukkue on hyvin hitsautunut yhteen.

Sveitsillä tutut miehet mukana

Sveitsin joukkue on pitkälti tuttuja nimiä täynnä. Jo useita kisoja läpikolunneet Marcel Jenni, Martin Plüss, Martin Gerber, Ivo Rüthemann ovat jälleen mukana keskeisissä rooleissa.

Sveitsi on joukkueena himpun verran edellä alkulohkossaan Italiaa ja Latviaa. Joten jatkosarjaan joukkueen pitäisi päästä suhteellisen helposti. Puolivälieriin joukkue päässeekin mukaan, mutta varsin todennäköisesti siihen loppuu Sveitsin taru näissä kisoissa.

Uusina miehinä joukkueelta löytyy pari todellista tulevaisuuden tähteä. Näistä hyökkääjä Nino Niederreiter on vasta 17-vuotias. Toinen tulevaisuuden sveitsiläistähti lienee Roman Josi, joka tullee olemaan 19-vuotiaana joukkueensa runkopuolustajia.

Italia suurimpia putoajaehdokkaita

Viime vuonna takaisin A-sarjaan noussut Italia joutuu taistelemaan kovasti paikastaan. Joukkue on saanut vahvistuksiksi kahden passin miehiä.

Tutuimmista italialaiskiekkoilijoista Mario Chittaroni ja Jason Cirone ovat jääneet eläkkeelle. Muuten joukkueen runko on pitkälti sama kuin vuonna 2008, jolloin joukkue putosi I divisioonaan.

Maalivahtiosasto ei nykypäivänä ole yhtä nimekäs kuin muutama vuosi takaperin. Nimet Mike Rosati ja Jason Muzzatti on varmasti monelle jääkiekkoseuraajalle tuttuja. Tilalle on nyt nousemassa nuorempaa kaartia, kuten Thomas Tragust, joka viime vuonna pelasi mainiot kisat I-divisioonassa.

Puolustus ei Italialla ole kovinkaan nimekäs. Suurimpina vastuunakantajina voitaneen arvioida Armin Helfer ja Michele Strazzabosco. Kuitenkin puolustus kokonaisuudessaan ei vakuuta ja oman maalin edessä joukkue tuleekin olemaan jatkuvasti vaikeuksissa.

Hyökkääjistä Kapteeni Roland Ramoserin takana ei kovinkaan suuria apuja ole. Kahden passin miehistä Mike Souza, Pat Iannone ja John Parco tulevat nousemaan suureen rooliin. Vuonna 2008 kisoissa joukkue teki vain 11 maalia ja nykyisellä kokoonpanolla ei odotettavissa ole juurikaan mitään tätä ihmeellisempää.

Italia on selvästi kisojen heikoimpia joukkueita, mutta aiempiin vuosiin verrattuna joukkue on hieman italialaistunut. Alkusarjassa joukkue jääneekin viimeiseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös