Mielipide

Memorial Cup huipentuu viikonloppuna - Lindlöfin Kelowna semifinaaleihin

Muut Sarjat / Kolumni
WHL:n tämän kauden mestari Kelowna Rockets, mukanaan suomalaislaituri Joni Lindlöf, jatkaa Kanadan juniorimestaruusturnauksessa urakkaansa semifinaaliottelulla lauantaina.

Vuosittain eri paikkakunnalla järjestettävässä Kanadan juniorimestaruusturnauksessa eli Memorial Cupissa pelaa neljä joukkuetta, joista kolme ovat kuluneen kauden mestarijoukkueet eri liigoista ja neljäs joukkue puolestaan turnauksen järjestävä joukkue. Järjestävä joukkue valitaan vuorotellen CHL:n kolmesta liigasta eli WHL:stä. OHL:stä ja QMJHL:stä. Tänä vuonna järjestävänä seurana toimii QMJHL:n Quebec Remparts, jonka yksi omistajista on Coloradon maalivahti Patrick Roy. Kuluneen kauden mestareina turnaukseen osallistuvat Joni Lindlöfin Kelowna Rockets (WHL), OHL:n mestari Kitchener Rangers sekä QMJHL:n mestari Hull Olympiques.

Turnauksen pelisysteemi on seuraavanlainen: Alkusarjassa jokainen joukkue pelaa jokaista vastaan, jonka jälkeen alkusarjan voittaja pääsee suoraan sunnuntain loppuotteluun. Alkusarjan kakkonen ja kolmonen puolestaan pelaavat semifinaaliottelun, jonka voittaja jatkaa turnausta finaaliottelussa. Mikäli alkusarjan jälkeen kolmonen ja nelonen ovat tasapisteissä pelaavat he ”tie-breaker” –ottelun, siitä kuka pääsee semifinaaliotteluun.

Turnauksen arvostuksesta ja mielenkiinnosta Kanadassa antanee jotain kuvaa jo pelkästään katsojamäärät. Alkusarjan kuutta ottelua on käynyt katsomassa yhteensä lähes kuusikymmentä tuhatta katsojaa eli n. 10000 katsojaa per peli. Lisäksi otteluita on mahdollista katsoa myös televisiosta. SM-liigaseurojen johtoportaat olisivat varmasti iloisia, jos moisia lukemia nähtäisiin myös Suomessa maan ykkösliigan pudotuspeleissä.

Kitchener suoraan loppuotteluun

Viime yönä päättyneen alkusarjan jälkeen selvisi lopputurnauksen otteluohjelma. OHL:n mestarijoukkue Kitchener voitti kaikki kolme alkusarjan otteluaan ja varmisti näin suoran finaalipaikan sekä kolmen päivän levon ennen sunnuntain finaaliottelua. Kahden semifinalistin paikka oli vielä auki ennen viime yön Quebecin ja Hullin välistä ottelua. Mikäli isäntäjoukkue Quebec olisi pystynyt voittamaan Hullin, olisivat kaikki kolme joukkuetta olleet tasapisteissä alkusarjan jälkeen pelien mentyä ristiin.

Quebec johtikin ottelua jo 3-1, mutta onnistui hukkaamaan johtonsa häviten Hullille lopulta 5-3. Tämän häviön myötä Quebecistä tuli nykymuodossaan järjestetyn Memorial Cup-turnauksen ensimmäinen isäntäjoukkue, joka ei voittanut yhtään ottelua turnauksessa. Kotijoukkuetta ei auttanut edes turnaushistorian alkusarjaotteluiden toiseksi suurimman yleisömäärän (12166) kannustus.

Alkusarjan jälkeen toiseksi sijoittui Hull, joka voitti siis Quebecin viime yönä 5-3 ja turnauksen avausottelussaan Lindlöfin Kelownan 4-1. Kelowna puolestaan varmisti jatkopaikkansa voittamalla jumboksi jääneen Quebecin lukemin 3-2.

Kelowna hakee revanssia

Tänään perjantaina turnauksessa on välipäivä, koska semifinalistit selvisivät suoraan alkusarjan perusteella. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 2 Suomen aikaa kohtaavat semifinaaliottelussa Kelowna ja Hull. Kelowna hakee ottelussa finaalipaikkaa ja samalla hyvitystä alkusarjan 4-1 –tappiolleen. Tuossa ottelussa Hull teki suuria vaikeuksia Kelownalle kovan karvauksen ja liukkaan luistelun avulla.

Kelowna lähti turnaukseen Kitchenerin kanssa ennakkosuosikkina, mutta alkusarjan pelit eivät luistaneet aivan parhaimmalla mahdollisella tavalla. Joukkueen ylivoima- ja alivoimapeli on kumpikin ollut turnauksen heikointa, joka on sinällään yllättävää, koska Rockets oli oman liigansa pudotuspeleissä vahva kummallakin osa-alueella.

Myös maalinteko on ollut Kelownalla vaikeaa. Turnauksen pistepörssikakkosen Jesse Schultzin (1+4) ja kolmosen Kiel McLeodin (2+2) jälkeen vain Tyler Mosienko (1+2), Simon Ferguson (maali) ja Troy Bodie (syöttö) ovat päässeet pisteille. WHL:n pudotuspeleissä hyvin ykkösketjua tukenut trio Lindlöf-Paddock-Gelech on edelleen pisteittä kuten myös joukkueen kapteeni Ryan Cuthbert. Lindlöfin ainoat tilastomerkinnät turnauksessa tähän asti ovat 4 taklausta, 2 laukausta ja plusmiinussaldo –1. Mikäli Kelowna haluaa taistella Memorial Cupin mestaruudesta tosissaan, tulee näiden taustajoukkojen pystyä tuomaan syvyyttä joukkueen maalintekoon.

Turnaustilastoja

Quebec - Kitchener 3-4

Kelowna – Hull 1-4

Kelowna – Quebec 3-2

Kitchener – Hull 4-1

Kitchener – Kelowna 4-2

Hull – Quebec 5-3

Kitchener 3 3 0 0 12-6 6

Hull 3 2 0 1 10-8 4

Kelowna 3 1 0 2 6-10 2

Québec 3 0 0 3 8-12 0

» Lähetä palautetta toimitukselle