HPK - KÄR
CAR - WSH 2.00
DAL - NSH 3.30
Mielipide

Lyhyessä sarjassa ei voi jakaa järjettömiä pelikieltoja - rötöstelyn on syytä tuntua omassa sarjassa

CHL / Kolumni
Sunnuntaina Jyväskylässä pelatussa CHL-ottelussa koettiin jälleen jääkiekon varjopuolta, kun Benjamin Marshall taklasi törkeästi Markus Jokista.

Benjamin Marshall sai lähteä taklauksensa jälkeen ansaitusti päätyovista ulos kaukalosta. Tuomiosta ei tarvinnut kiistellä, ja maanantaina Marshall sai lisätuomion myös CHL:n kurinpitoryhmältä: jenkkipuolustaja on sivussa kolmesta seuraavasta CHL-ottelusta.

Kolme ottelua saattaa kuulostaa lievältä tuomiolta, mutta on otettava huomioon CHL:n ottelumäärä. Marshallin edustamalla HC Banska Bystricalla on jäljellä kaksi alkulohkon ottelua. Pudotuspelipaikka on vielä mahdollinen, muttei todennäköinen. Mikäli slovakialaisjoukkueen kausi päättyy alkulohkossa, yksi ottelu pelikieltoa jää kärsittäväksi myöhempään ajankohtaan.

Tässä ajaudutaankin tuomioiden ongelmaan, kun pelikielto koskettaa vain sarjaa, jonka joukkueet ja sen myötä myös pelaajisto vaihtelee vuosittain varsin suuresti. Ei ole mitenkään varmaa, että HC Banska Bystrica juhlisi Slovakian mestaruutta myös tällä kaudella, saati sitten sitä, että Marshall pelaa joukkueessa myös ensi kaudella.

Moni saattaa muistaa viime kaudelta Adler Mannheimin Thomas Larkinin törkytaklauksen, jossa uhrina oli Daniel Paille. Ilveksessäkin NHL-työsulun aikana pelannut Paille ei ole vieläkään pelikunnossa, ja on todellinen vaara siitä, että hänen uransa on ohi. Larkin sai tapauksesta kolmen ottelun pelikiellon, ja sitä korotettiin neljään peliin hänen saatuaan kaksi pelirangaistusta ottelussa. Toinen rangaistuksista tuli tappelusta, johon Brynäs IF:n pelaaja haastoi hänet tapauksen jälkeen.

Larkin edustaa Adler Mannheimia myös tällä kaudella, mutta CHL-jäillä saksalaisjoukkuetta ei nähdä, kun viime kauden menestys omassa pääsarjassa ei ollut riittävän hyvä. Näin ollen Larkin pääsee ainakin toistaiseksi kuin koira veräjästä. On toki mahdollista, että tuomio astuu voimaan vielä myöhempinä kausina.

Sinällään CHL:n kurinpitoryhmä on kaikkein törkeimpien temppujen kanssa vaikeassa asemassa. Kotoisessa sarjassa voi hyvin räpsäyttää vaikka 20 ottelun pelikiellon, joka vastaa kolmasosaa kaudesta. CHL:ssä vastaavanpituisen pelikiellon kärsiminen kestäisi nopeimmillaankin puolitoista kautta, ja mikäli joukkue pelaisi vain alkulohkon otteluita, pelikiellon kärsiminen kestäisi yli kolme kautta. Omalta osaltaan tuossakaan ei olisi mitään järkeä, varsinkin kun omassa sarjassa pelit jatkuisivat todennäköisesti niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Pienempien rangaistusten kanssa ongelmaa ei ole. Silloin kuin teko on muutenkin yhden tai maksimissaan kahden ottelun arvoinen, pelikiellot CHL-peleihin toimivat. Vakavien tapausten yhteydessä pelikieltojen pitäisi kuitenkin merkitä myös pelaajan edustaman seuran kansallisessa sarjassa.

Esimerkiksi niin, että kun CHL:ssä pelikiellon pituudeksi määrätään vähintään kolme ottelua, tapaus ohjattaisiin automaattisesti myös kansallisen sarjan kurinpitoon, joka määrittelee pelaajalle sopivan jatkotuomion.

Näin Larkin ja Marshall ymmärtäisivät paremmin tekojensa seuraukset, ja muut pelaajat saisivat kenties parempaa työrauhaa kentällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle