Mielipide

Leijona karisti apinan niskastaan viimeisellä mahdollisella hetkellä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen sunnuntainen pakkovoiton metsästys sai haastavimman mahdollisen alun. Kuilun partaalta lopulta voittoon asti noussut leijonalauma osoitti huikeaa henkistä kapasiteettia ottelussa, joka antoi aimo annoksen lupauksia kohti tulevaa.

Sveitsin kiekollinen hallinta, kaksi nopeaa maalia ja Joonas Korpisalon vaihtoon tulittaminen ajoivat Suomen ahdinkoon sunnuntai-iltana pelatussa kuuden pisteen ottelussa. Turhautumisesta kertoivat esimerkiksi muutamat poikkeuksellisen tunteikkaat torikokoukset maalien edessä ja Joonas Järvisen kova pommi sveitsiläispelaajaan.

Koska käytännössä vain voitolla oli merkitystä, oli kahden maalin takaa-ajoasemassa Suomi pakotettu pelaamaan aggressiivista ja hyökkäysvoittoista jääkiekkoa. Näin Leijonat myös teki.

Kun Leijonilla oli tosi kyseessä jatkopelien suhteen, Suomen piti olla tylsästi sanottuna hyvä, ja Suomi oli hyvä.

Päävalmentaja Lauri Marjamäen tekemä maalivahdin vaihto avauserän puolessa välissä oli Leijonien näkökulmasta valtavan fiksu veto. Muutaman huikean pelastuksen ottanut Harri Säteri sai punaisesta langasta kiinni heti luoden luottoa puolustajiin.

Nousujohteisen avauserän huipensi 1−2-tappiotilanteesta huolimatta Juuso Hietasen pukukoppimaali.

Puheiden mukaan Marjamäen lisäksi myös johtavat pelaajat pitivät erätauolla saarnaa. Se näkyi, sillä toinen ja kolmas erä olivat isossa kuvassa Leijonien hallintaa. Sveitsin maalivahti Leonardo Genoni piti maataan pystyssä, kun leijonalauma hakkasi päätään sveitsiläistorjujaan aina päätöserään asti.

Alakuloinen turnaus, pelillisesti ja numeroiden valossa vaikea ottelun alku, ajatus pakkovoitosta sekä Genonin jatkuvat torjunnat eivät Suomea lannistaneet. Liekki oli syttynyt ensimmäisellä erätauolla, kun valmentajat ja pelaajat puhalsivat yhteen hiileen.

Toisen erän alusta lähtien Suomi pelasi paineessa ja tappiotilanteessa paremmin kuin kertaakaan aiemmin. Lisäksi Säteri loi uskoa omiin haamupelastuksillaan läpi illan.

Kun Leijonilla oli ensimmäisen kerran lähestulkoon tosi kyseessä jatkopelien suhteen, Suomen piti olla tylsästi sanottuna hyvä, ja Suomi oli hyvä. Näin roima pelillinen parantaminen ja henkisen kapasiteetin löytäminen ainoastaan yhdessä ottelussa on huikean kova temppu, sillä alla oli viisi raastavaa peliä.

Näiden kaikkien kehujen jälkeen mieleen tulee, että "vastassa oli vain Sveitsi".

Niin oli. Maa, joka kaatoi lauantaina Kanadan numerollisesti täysin samanlaisen draamankaaren jälkeen.

Tiistaina vaahteralehtipaitoja vastaan nähdään vapautunut leijona, joka karisti kerrostalon kokoisen apinan niskastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös