Mielipide

Kun tuomari haistatti pelaajalle paskan

LIIGA / Kolumni
Jos ensireaktiosi otsikkoon on, että tuomari teki väärin ja hänen täytyisi saada liitolta puheistaan rangaistus, olet väärässä. Suomen urheiluväellä on peiliin katsomisen paikka siinä, millainen on oikeudenmukainen ja peliä kunnioittava tuomarin ja pelaajan suhde.

Jääkiekkokansa kohisi eilen siitä, että III divisioonan pelaaja oli saanut 11 kuukauden pelikiellon. En halua tai voi ottaa tilanteeseen kantaa, koska en ollut paikalla. Rangaistun pelaajan vastineessa oli kohta, joka kuitenkin vaatii koko urheilukansalta tutkiskelua. Mitä tuomari saa sanoa?

”Tuomari oli ottanut aiemmin pelissä suurta roolia naureskelemalla pelaajille ja huutamalla, että meidän pelimme on naurettavaa paskaa”, pelaaja sanoi. En tiedä, onko tuo kommentti tässä kontekstissa rangaistavaa – tai totta. Sen tiedän, että hyvin usein se ei ole rangaistavaa.

On ihmisiä, jotka eivät jää sanattomaksi missään tilanteessa. On ihmisiä, jotka hämmentyvät pienestäkin yllättävästä tilanteesta ja jäävät monttu auki ihmettelemään. Luonnollisesti myös tuomarit ovat eri asioissa taitavia, ja he analysoivat omaa toimintaansa siltä kannalta, kuinka paljon pelaajille kannattaa puhua. Oivaltavista kommenteista elävä tuomari puhuu pelin aikana paljon, joku johtaa peliä parhaiten liimaamalla huulet yhteen.

Valitettavan usein tuomari leimataan diktaattoriksi, joka on kentällä käyttämässä valtaa narsistinomaisella otteella

Ei ole tavatonta, että sarjatasosta riippumatta tuomari käskee pelaajaa pitämään turpansa kiinni. Ei ole myöskään tavatonta, että etenkin alemmilla sarjatasoilla pelaajan reaktio kommenttiin on hämmentynyt: ”Ei tuomari saa noin sanoa!”

En tarkoita pelkästään jääkiekkoa. Kaukaloissa, liikuntasaleissa ja nurmikentillä tuntuu olevan vallalla käsitys, että tuomarilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla paikkakunnan ainoa Jeesus, kykeneväinen ja velvollinen ottamaan kaiken vastaan ilman mitään inhimillistä reaktiota. Alasarjoissa tuo kaikki on välillä melkoinen määrä sontaa.

Tuomareille on jokaisessa lajissa annettu säännönmukaiset keinot vastata, mikäli pelaaja protestoi kohtuuttomasti tuomiota tai pahemmassa tapauksessa menee kommenteissaan henkilökohtaisuuksiin. Kuten mainittua, tuomarit johtavat peliä erilaisilla taidoilla, eli tuomarit käyttävät sääntökirjaan painettujen henkilökohtaisten rangaistusten ja kommunikoinnin tasapainoa eri suhteessa. Sitä eivät kaikki pelin osallistujat ymmärrä.

Mikäli tuomari päättää lyödä parin vastaanotetun kommentin jälkeen kädet lanteille tai kaivaa taskusta keltaisen kortin, on hänen ehdottomasti pidättäydyttävä vastaamasta pelaajien kommentteihin samalla mitalla. Silloin linja on vedetty. Jos häviöllä olevan joukkueen pelaaja arvioi tuomarin toiminnan luokattomaksi, saattaa puolestaan tuomari muistuttaa pelaajaa heidän pelinsä tasosta. Silloin tuomari vain nostaa henkilökohtaisen rangaistuksen riman korkealle. Sitä vaihtoehtoa tuomarilla ei ole, että hän sekä kettuilisi että antaisi käytösrangaistuksen yhtäläisestä kommentista.

Kumpikin keino on mahdollinen, ja mikäli osapuolet jättävät asian loppuvihellyksen jälkeen sikseen, on pelitilanne hoitunut kunnioittavasti ja urheilun kirjoittamattomien sääntöjen mukaan. Pelaaja on aloittanut protestoinnin, mutta tuomari on saanut vastineensa, jota hän ymmärrettävästi kaipaa. Valitettavan usein jälkimmäisessä tapauksessa tuomari leimataan diktaattoriksi, joka on kentällä käyttämässä valtaa narsistinomaisella otteella.

Tosiasiassa kyse on tuomareiden inhimillisistä eroista. Usein tilanne jopa näyttää kaksikon, tuomarin ja pelaajan, ulkopuolelle huomattavasti paremmalta, jos tuomari purkaa tuntonsa nasevaan kommenttiin. Tuomari on onnistunut, kun hän on näkymätön. Sitä hän ei totisesti ole, jos pelaaja passitetaan suihkuun lauseesta, jonka on kuullut kaksi henkilöä.

Se, että tuomari kettuilee pelaajalle, ei tietenkään saa koskaan olla arvo itsessään. Pelikieltoon tuomitun pelaajan mainitsema toiminta ei myöskään lähtökohtaisesti kuulosta läheskään asialliselta toiminnalta tuomarilta. Joskus, rajan täyttyessä, se vain on luonnollista.

Mitä nuorempien pelaajien pelistä on kyse, sitä erilaisempi tilanne on. Junioriotteluissa tuomarin ja pelaajan suhde ei ole tasapuolinen ja tuomarin täytyisikin aina pystyä pitämään itsensä huutelun yläpuolella. Lasten peleissä aikuisilla on aina myös kasvatuksellinen vastuu.

Keski-ikää lähestyvän divarijyrän pitää sen sijaan muistaa, että jos haistatat tuomarille paskan, voit rangaistuksen sijaan saada takaisin samalla mitalla. Ja ei, se ei ole lainkaan kohtuutonta.

» Lähetä palautetta toimitukselle