Mielipide

Kommentti: Sopimussoppa muurasi lähitulevaisuuden

LIIGA / Kolumni
JYP viittoi tuoreilla sopimusuutisillaan odotetun kuvan tulevastaan. Hurrikaaniorganisaatio jatkaa omalla polullaan. Menestysreseptiä ei lähdetty sorkkimaan, vaikka nuorta höystöä keitokseen lisättiinkin.

JYP-padassa kihisi torstaina oikein kunnolla. Porisevan tuotoksen sisältö oli mureaa katsottavaa. Harri Laurilan pestaus valmennusportaaseen jäi omalta osaltaan uusien jatkosopimusten alle.

Mikko Viitanen, Mikko Kalteva, Jari Jääskeläinen ja Antti Jaatinen pitävät huolen, että hurrikaanirunko pysyy kasassa, etenkin kun sopimus tulevasta kaudesta on jo muun muassa Eric Perrinillä, Ramzi Abidilla, Miika Lahdella ja Petr Hubacekilla, unohtamatta Ossi Louhivaaraa ja Max Wärniä.

Ai niin, mainitsisinko vielä yhden nimen? Tuomas Tarkilla JYP nimittäin muurasi myös sen tärkeimmän eli maalivahtitilanteensa kohdilleen.

Tiivistettynä, Jyväskylässä mennään totutulla linjalla. Täksi kaudeksi uudistetun joukkueen annetaan nyt kasvaa yhteen ja tiiviimmäksi. Hyvin JYPin näköistä toimintaa siis, mutta puhtaasti katsomalla viime vuosien menestysmittariin niin myös todella kannattavaa. 

Palataan kuitenkin valmentajavalintaan. Laurilan pestaamisella JYP otti nimittäin yhden merkittävän askeleen eteenpäin. Marko Virtasen ja Ari-Pekka Siekkisen muodostama valmennuskatras sai yhden kokeneen entisen liigapelaajan rinnalleen. 

Siinä mitä tämä kolmikko valmennuskokemuksessa menettää, tulee moninkertaisena takaisin pelattujen liigapelien määrässä. Trion yhteispelien määrä on yli 1800 kamppailua ja tämä jos mikä alleviivaa kokemusta. JYP haluaa profiloitua pelaajalähtöisyyteen ja sitä Laurilankin valinta osoittaa. 

Toinen puoli nuorten maajoukkueen mukana yli kuusi vuotta toimineen valmentajan pestaamisessa oli JYP-Akatemian nuorten esiinmarssi. Tuoreet liigasopimukset allekirjoittivat vahvasti JYPin sisälle marssineet Markus Nenonen ja Mikko Salmio. Lisäksi oivan kauden Mestiksessä pelanneet maalivahti Sami Rajaniemi, puolustaja Valtteri Hietanen ja nuorten MM-kisoissakin esiintynyt Henri Auvinen tekevät seuraa jo aiemmin sopimuksen tehneiden Oula Palveen, Miika Roineen, Topi Nätisen ja Samu Markkulan joukkoon. 

Vaikka Laurilan vastuu JYP-valmennuksessa tulee olemaan puolustuspään hoidossa, on hänen ja tulevan päävalmentaja Virtasen kokemus nuorten pelaajien kanssa toimimisesta äärimmäisen arvokasta. Akatemian toiminta on nyt lyömässä leiville ja pelureiden sopeuttaminen kohti liigaympyröitä on varmasti kirkkaana osana tulevien kausien suunnitelmaa. 

JYP ei ole aiemmin profiloiutunut omien kasvattien syytäjäksi, mutta tulevaisuudessa tämä linjaus nousee vahvemmin esiin. Kokeneen rungon luominen ryyditettynä nuorilla pelaajilla vaikuttaa lähes idioottivarmalta polulta. 

Hurrikaaniorganisaatio löi siis jatkosopimuksilla lukkoon lähitulevaisuutensa. Jyväskylässä ei suurta myllerystä ole luvassa. JYP-kannattajat saavat ainakin huokaista helpotuksesta, mikäli rauhoittavasta tulevaisuudenkuvasta sattuu pitämään.

Paitsi, että sopimussoppa ennakoi vahvasti myös yhden tarinan päättymistä. Traktorikaupungin ikoniksi noussut Jonne Virtanen nimittäin tuskin jatkaa hurrikaanipaidassa tulevalla kaudella. Tämän päätöksen odottaminen riittää aiheuttamaan riittävästi sydämentykytyksiä jännityksen nälkäisille.

Ja kuka tietää milloin ja mitä herkkuja juna rajan takaa on Keski-Suomeen tuomassa? 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös