KÄR - ILV
TAP - LUK
FLA - ARI 1.00
NJD - BOS 1.00
CAR - TBL 1.00
MTL - NYI 1.30
STL - DET 2.00
NSH - PIT 2.00
CHI - PHI 2.30
DAL - COL 2.30
CGY - OTT 3.00
EDM - CBJ 3.00
VGK - WPG 4.00
LAK - SJS 4.30
Mielipide

Kolumni: Devanté Smith-Pelly nousi sopimushylkiöstä Stanley Cup -sankariksi ja loi yhden NHL-kauden hienoimmista tarinoista

NHL / Kolumni
Washington Capitals ei odottanut ihmetekoja, kun teki kesällä 2017 yhden vuoden sopimuksen Devanté Smith-Pellyn kanssa. Pudotuspeleissä voimahyökkääjä nousi kuitenkin yhdeksi joukkueensa sankareista ja pääsee uusiin sopimusneuvotteluihin paljon suotuisimmista asemista.

Viime kesänä Devanté Smith-Pellyllä oli takana uransa heikoin kausi tehopisteiden valossa. New Jersey Devils päättikin ostaa kanadalaishyökkääjän vuotta aiemmin tehdyn sopimuksen ulos. Muutamaa päivää myöhemmin Washington Capitals kuitenkin kiinnitti Smith-Pellyn yhden vuoden sopimuksella.

Positiivisesta käänteestä huolimatta Smith-Pellyn uran rahakkain sopimus oli hetkessä muuttunut jopa tulokassopimusta heikommaksi.

Vajaa vuosi sitten Smith-Pelly oli floppihyökkääjä, jonka sopimus oli ostettu ulos. Nyt hän on Stanley Cup -voittaja, jonka sopimus on päättymässä.

Capitals ei ollut samanlainen ennakkosuosikki kuin aiempina kausina, ja alempiin ketjuihin hankitun hyökkääjän vastuu ja tehot jäivät runkosarjassa vaatimattomiksi. Kaudella 2015-16 Smith-Pelly pelasi uransa tehokkainta peliään siirryttyään kesken kauden Montreal Canadiensista Devilsiin, mutta Capitals-siirrolla ei tuntunut olevan samanlaista vaikutusta.

Oman synkän sävynsä Smith-Pellyn kauteen toivat rasistiset kommentit, joita hyökkääjälle huudeltiin helmikuussa Chicago Blackhawksin kotiottelussa.

Pudotuspeleissä tilanne kuitenkin muuttui dramaattisesti.

Runkosarjan 75 pelissä Smith-Pelly teki seitsemän maalia. Saman verran syntyi pudotuspeleissä 24 ottelussa. Kirsikkana kakun päällä 25-vuotias voimahyökkääjä viimeisteli kolmessa peräkkäisessä Stanley Cup -finaalissa − yksi osumista oli ottelun voittomaali.

Finaalisarjan aikana nuori hyökkääjä säväytti peliesitysten lisäksi myös kommentillaan, ettei aio vierailla Valkoisessa talossa, jos Capitals voittaa Stanley Cupin. Smith-Pelly perusteli mielipidettään presidentti Donald Trumpin rasistisilla ja seksistisillä lausunnoilla.

Jossain toisessa todellisuudessa näin itsevarma kommentti olisi jinxannut Capitalsin mestaruushaaveet, mutta tänä keväänä joukkue ei ollut kaadettavissa. Siitä pitivät huolen Smith-Pelly ratkaisevan finaalin tasoitusmaalillaan ja toinen kevään sankari Lars Eller voitto-osumallaan.

Vajaa vuosi sitten Smith-Pelly oli floppihyökkääjä, jonka sopimus oli ostettu ulos. Nyt hän on Stanley Cup -voittaja, jonka sopimus on päättymässä.

Jossain toisessa todellisuudessa Smith-Pellyn itsevarma kommentti olisi jinxannut Capitalsin mestaruushaaveet, mutta tänä keväänä joukkue ei ollut kaadettavissa.

Capitals-johdolla riittää mietittävää puolustaja John Carlsonin sopimusneuvotteluissa. Myös kakkosmaalivahti Philipp Grubauerin, upeat pudotuspelit pelanneen puolustajan Michal Kempnyn ja monen runkohyökkääjän sopimukset ovat katkolla.

Smith-Pelly kuitenkin löi tiskiin vakuuttavat näytöt osaamisestaan alemmissa ketjuissa ja ennen kaikkea kyvystään nostaa tasoaan kauden tärkeimmissä peleissä. Pudotuspelitehojensa lisäksi Smith-Pelly oli Capitals-hyökkääjistä ahkerimpia taklaajia ja laukausten peittäjiä sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Vapaiden agenttien markkinat ovat tänä kesänä kovalaatuiset, eikä alempien ketjujen duunari kuulu Stanley Cup -voitosta huolimatta tavoitelluimpiin pelaajiin. Smith-Pelly on kuitenkin samanlaisessa tilanteessa kuin kaksi vuotta sitten – takana vahva kausi ja edessä sopimusneuvottelut.

Tähtipelaajaa tai pistemiestä Smith-Pellystä ei kannata odottaa, mutta oikeassa roolissa kanadalainen on joukkueelleen erittäin arvokas. Ja ansaitsee tuntuvan palkankorotuksen.

Muokattu 9.6. klo 18.38: Pääkuva vaihdettu. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös