HPK - IFK
ILV - PEL
JUK - SPO
JYP - KAL
KOO - SAI
ÄSS - KÄR
LUK - TPS
BUF - NYR 2.00
CAR - EDM 2.30
MIN - NJD 3.30
ANA - BOS 5.00
PHI - DET 20.00
PIT - CGY 20.00
COL - STL 22.00
Mielipide

KOK:n Venäjälle antama rangaistus on täysi vitsi

MAAJOUKKUE / Kolumni
KOK sulki Venäjän ulos vuoden 2018 olympialaisista rangaistuksena valtiojohtoisesta dopingohjelmasta. Mahtipontinen päätös, mutta yksi pieni asia siinä pääsi unohtumaan. Itse rangaistus.

Sanotaan se nyt ihan suoraan. Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätös rangaista Venäjää sen dopingohjelmasta on toteutettu aivan naurettavalla tavalla.

Julistus kuulosti mahtipontiselta: Venäjä on ulkona vuoden 2018 olympialaisista. Siihen se mahtipontisuus sitten jäikin. Puhtaaksi itsensä todistaville venäiläisurheilijoille luvatiin paikka kisoista.

Venäjä kuitenkin haluttiin nimellisesti pitää ulkona ja puhtaiden urheilijoiden edustus järjestettiin keinotekoiseksi osoittautuneen Venäjän olympiaurheilijat -nimikkeen alta.

Ai miten niin keinotekoiseksi?

Katsokaa vaikka kiekkokaukaloon. Siellä ne venäläispelaajat pelaavat Venäjän tutuissa punaisissa pelipaidoissa. Ja kun joukkueen uuteenkin nimeen on saatu ujutettua "Venäjä" mukaan, on sekametelisoppa valmis.

Paidan etumuksen pienellä präntätystä englanninkielisestä tekstipätkästäkin saa yhtä paljon selvää kuin normaalisti kyrillisistä kirjaimista.

Haastatteluissa muiden joukkueiden pelaajat ja valmentajat puhuvat valmistautuvansa otteluun Venäjää vastaan ja paikalliset ovat tulleet katsomaan, kun Venäjä pelaa.

Venäjän olympiaurheilijat -termi on jäänyt Etelä-Koreassa täysin kuolleeksi kirjaimeksi. Sitä ei käytä kukaan, mutta ei yleisö oikein tiedä millä muullakaan nimellä heitä tulisi kutsua.

Venäjä tulee tällöin luontevasti monen suusta.

Lisäksi hallissa kaikuu itänaapurin lippuun kääriytyneiden fanien venäjänkieliset huudot kuten aina ennenkin. Onpa joukkueella sama maalikappalekin kuin Venäjällä oli joulukuun koti-EHT-turnauksessaan.

Näkeeko joku tässä jonkin rangaistuksen?

On selvää, että valtiojohtoisesta dopingohjelmasta on rangaistava. Vaikuttaa kuitenkin, että KOK:n nyt antama rangaistus on vain hauisten pullistelua Venäjän suuntaan. Hauisten, joita sillä ei poliittisten yksimielisyyden puuttumisen johdosta ole.

KOK:n olisi pitänyt muistaa vanha kasvatusneuvo: älä anna merkityksettömiä rangaistuksia. Jos et voi tai halua rankaista kunnolla, älä tee mitään vaan odota oikeaa hetkeä.

Nyt "rangaistuksena" on käytännössä vain muutettu joukkueen nimi. Harva paikan päällä edes ymmärtää, miksi Venäjää on pitänyt rangaista. Venäläisille päätös on kultakaivos sympatioiden keräämiseen.

Miksei olympialaisten suhteen olisi voitu menetellä viime vuoden yleisurheilun MM-kisojen tavoin: venäläisurheilijoille olympialiikkeen valkoinen paita päälle ja joukkueen tittelistä maan nimi kauas pois.

Tällöin vähäisten muskeleiden esittelystä olisi saatu edes joitain seurauksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös