Mielipide

Kilpajuoksu SM-liigaan

MESTIS / Kolumni
Jääkiekon SM-liigaa täydennettäneen uudella joukkueella jo kauden 2004-2005 päätteeksi. Mestisjoukkueiden nokkamiehet rakentelevat jo pilvilinnoja onnellisesta tulevaisuudesta korkeimmalla sarjatasolla. Ainoa ongelma on se, että kaikille ei ole liigapaikkaa luvassa. Osalle häviäjistä menetetty sarjanousu tietää nykymenolla pahoja taloudellisia vaikeuksia.

Keskustelu fanien välillä käy kuumana. Jatkoajan keskustelufoorumissa liigapaikkaa jaetaan milloin milläkin kriteereillä. Välillä nostetaan perinteet tärkeimmäksi perusteeksi, toisinaan juniorityö. Pääasia on, että näkökulman koetaan pönkittävän oman joukkueen nousuhaaveita.

Paikasta parrasvaloissa taistellaan kynsin hampain, satunnaisia poikittaisia mailoja vastustajalle unohtamatta. Ilmeisesti suurin osa faneista haaveilee Jääkiekkoliiton "rautakansleri" Kalervo Kummolan ammentavan apua päätöksentekoonsa keskustelupalstalta.

Fanien suhtautuminen liigapaikkaan antaa aavistuksen siitä mikä on tilanne seurojen johtoportaissa. Kulisseissa käy varmuudella kova kuhina. Takavuosien ennakkotapaus Pelicansin nostamisesta pääsarjaan kabinettipäätöksellä ei unohdu. Lobbausta harrastetaan suuntaan jos toiseenkin.

Varsin todennäköistä on, että tulevaa liigajoukkuetta ei ratkaista pelkästään urheilullisin perustein. Yksi yleisistä uskomuksista kuitenkin on, että nousuun vaaditaan ainakin Mestiksen mestaruus.

KalPa aloitti kilpavarustelun

Kevään kilpavarustelun kohti liigaa aloitti KalPa. Näyttävästi julkistetut paluumuuttajat kuten Pasi Kuivalainen ja täydellinen organisaatiouudistus viestittivät suurelle yleisölle kuopiolaisten olevan tosissaan. Uskottavuuden palautuksessa auttoi rapakon takaisen kummisedän, NHL-tähti Sami Kapasen rooli taustatoimijana.

Kovin kauaa ei tarvinnut odotella muiden vastauksia. Vaasan Sport julkisti lähes vastaavan organisaatiouudistuksensa ja liigatavoitteensa lähes päivälleen kuukautta myöhemmin. Sportin tavoitteena on olla KalPan tapaan liigaan valmis seura kaudella 2004-2005.

Oikeastaan ainoat suuremmat erot joukkueiden tavoiteohjelmista löytyvät talouspuolelta. KalPa tähtää tulevalla kaudella taloudellisesti nollatulokseen. Vaasalaisten suunnitelmissa sen sijaan on netota ensikaudesta reilu 150000 euron voitto.

Kolmantena Mestiksen suurista SM-liigaan ilmoitti haluavansa Jukurit. Mestistä suvereenisti viimevuosina hallinneet mikkeliläiset ovat rakentaneet organisaatiotaan vuosikausia pala palalta valmiimmaksi.

Joku voisi jopa väittää, että liigapaikka on siintänyt Jukureiden silmissä jo ensimmäisestä Mestisvoitosta lähtien. Ehkä ulospäin vuosien varrella annettu kuva vaatimattomasta tavoiteasettelusta on ollut vain Mikkelin kiekkoilun taustahahmojen taitavaa taktikointia.


Upporikasta ja rutiköyhää

Kuka seuraavaksi? Todennäköisesti liigapaikkaa mielii vielä ainakin Kouvolan KooKoo. Ehdokkaita on siis vähintään neljä.

Lopullinen yhtälö on yksinkertainen. Yksi vie paikan auringosta, muut jäävät rannalle. Nykyisen kehityskaavan mukaan osalle liigapaikkaa vaille jäävistä joukkueista edessä on väistämättömiä taloudellisia katastrofeja.

Mikäli ylisuurilla resursseilla operoivien joukkueiden romahdus toteutuu, se tulee olemaan varsin karua katsottavaa. Todennäköisesti suurin osa seurajohtajista tiedostaa tilanteen. Silti heiltä ei puutu rohkeutta laittaa viimeisiä pelimerkkejä likoon.

Epärealistiset tavoitteet on rakennettu yhdelle päämäärälle. Vaihtoehtoja ei budjetteihin ja suunnitelmiin ole juurikaan jätetty. Mestiksen mestaruudesta ja mahdollisesti sitä kautta tulevan SM-liigapaikan edestä ollaan valmiita pelaamaan upporikasta ja rutiköyhää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös