Mielipide

Kenestä olisi Kekäläisen saappaiden täyttäjäksi?

LIIGA / Kolumni
Jarmo Kekäläisen NHL-sopimus jättää Jokerien liigaorganisaatioon valtavan aukon. Kekäläinen ehti vajaassa kolmessa vuodessa virittää seuran toiminnan hyvään tikkiin, mutta kestääkö koneisto, kun käyttöpäällikkö poistuu?

Kun Jarmo Kekäläinen toukokuussa 2010 nimitettiin Jokerien toimitusjohtajaksi, naulasi hän tavoitteet katonrajaan. Puheet Jokereista Euroopan johtavana organisaationa jäivät ehkä saavuttamatta, mutta paljon Kekäläinen ehti tehdä.

Jokerit oli Kekäläisen aikakaudella runkosarjapisteillä mitattuna vasta SM-liigan viidenneksi paras seura, eikä pudotuspeleistäkään jäänyt käteen kuin yksi pronssinen mitali. Tällä hetkellä joukkue tosin johtaa liigaa ja on myös vahvin mestarisuosikki.

Pelkkä liigajoukkueen menestys – tai sen puute – antaa kuitenkin Kekäläisen vaikutuksesta liian suppean kuvan. Hänen aikakautenaan Jokerien junioriorganisaatio otti valtavia harppauksia eteenpäin, nuorten sisäänajo liigaympyröihin järkevöityi ja koko seuran toiminta muuttui monta pykälää ammattimaisemmaksi.

Kekäläisen työn hedelmistä Jokereilla on mahdollisuus päästä nauttimaan tulevina vuosina. Toisaalta hänen poistumisensa jättää organisaation keskiöön valtavan tyhjiön.

Aiemmin Jokerien toimintaa leimasi lyhytjänteisyys. Kekäläinen toi mukanaan jatkuvuutta. Kun voimakas johtohahmo poistuu, on vaarana jälleen luisuminen tempoiluun.

Jokerit ei vielä keskiviikkona nimittänyt Kekäläiselle seuraajaa. Mitään akuuttia kiirettä seuralla ei ole, sillä kautta 2013–14 ajatellen palaset ovat valmiina. Tomi Lämsän valmennuspesti jatkuu, ja pelaajasopimuksia on kasassa yhteensä 25 kappaletta.

Kekäläisen alulle panema toimintakulttuurin muutos tuskin kuitenkaan etenee, ellei sille löydy yhtä intohimoista ylläpitäjää ja kehittäjää. Harry Harkimolla ja Keijo Säilynojalla on edessään jälleen tärkeä henkilövalinta. Viimeksi haaviin tarttui paras mahdollinen vaihtoehto. Kuka olisi seuraavaksi paras?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös