Mielipide

JYP on liigakartan yhteinen hyväntekijä

LIIGA / Kolumni
Junioripolku ja imu nuorille pelaajille ovat perinteisesti olleet Jyväskylässä vahvuuksia. Lupausten jalostamisen kriittisessä vaiheessa on mennyt kuitenkin pahasti JYPiltä pieleen.

JYPin ja JYP-Akatemian yhteistyötä pidettiin ainutlaatuisena hautomona suomalaisessa jääkiekkoilussa. Mutta nyt kun Akatemia-toiminta on kuopattu, asiaan tulee väistämättä muutos.

Muutos ei välttämättä tarkoita katastrofia jyväskyläläisessä kiekkoilussa. Yhteistyökuvio palveli huomattavasti paremmin JYPiä kuin Akatemiaa, juniorijoukkueista puhumattakaan. Pelaajaliikenne jäi liian yksisuuntaiseksi, kun kaikki käyttökelpoiset pelaajat imaistiin viimeistään pudotuspelien korvalla emoseuran käyttöön poppariosastolle.

Liigan puolelta esille voidaan nostaa esimerkiksi Valtteri Kemiläinen, Markus Nenonen sekä Oula Palve, ja Mestiksen puolelta muurin lailla kiekkoja SaPKossa napsinut Juhana Aho. Seuraavana vuorossa näyttäisivät olevan Topi Nättinen ja Veini Vehviläinen, hieman eri asetelmin myös Urho Vaakanainen.

Kaikkia pelaajia yhdistää JYP-tausta, jonka aikana menestymisen vaateet ovat iskostuneet pelaajien dna:han. Kaikki sujuu hyvin siihen pisteeseen asti, kun pelaajan olisi aika nousta liigarinkiin.

Mutta sen jälkeen tapahtuu emämunaus.

Nuoren pelaajan viimeisen askeleen ottaminen JYPissä näyttää tällä hetkellä tuskaiselta. Voimakkaat huhut naurettavista palkkatarjouksista, roolin vähättelystä sekä eripurista valmennuksen kanssa eivät ole vielä näkyneet pahasti imuvoimassa, mutta sekin hetki lähestyy vääjäämättä.

Jukka Ahvenjärven johdolla tehdyn valtavan työmäärän nilkoille lirahtaa jatkuvalla syötöllä enemmän ja enemmän keltaista nestettä.

JYPin organisaatiossa tämän ongelman korjaaminen tulisi olla prioriteettilistan kärjessä. Liigan yksi kestomenestyjistä ei voi olla hyväntekijänä, joka kasvattaa ratkaisupelaajat mestaruustaistoon muiden seurojen käyttöön.

» Lähetä palautetta toimitukselle