Mielipide

Justin Abdelkader - suomalaisten saalistaja

NHL / Kolumni
Yksi viimeisen viikon puhutuimpia aiheita suomalaisten NHL:n seuraajien keskuudessa oli Detroit Red Wingsin Justin Abdelkaderin taklaus Aleksander Barkoviin. NHL:n kurinpito ei nähnyt tilanteen vaativan jatkotoimenpiteitä, mutta Suomi-neidon rajojen sisällä moni tulkitsi jenkkihyökkääjän teon silkkana teurastusyrityksenä.

Provosoitumista tilanteen myötä ei ainakaan vähentänyt Justin Abdelkaderin historia, tai lähinnä yksi ylilyönti sieltä. Toukokuussa 2013 hyökkääjä kolasi Ducks-puolustaja Toni Lydmanin kahden ottelun pelikiellon arvoisesti. Tilanne jäi Lydmanin uran viimeiseksi. Myös kevään 2014 MM-kisoja seuranneilla saattaa olla muistissa Abdelkaderin huima tälli Tšekin Vladimir Sobotkaan.

Mikä 28-vuotias jenkkihyökkääjä sitten on miehiään, jos ei michiganilaisversio Raffi Torresista? Heitetään vaihtoehdoiksi michiganilaisversiot parhaiden päivien Tuomo Ruudusta tai maaleja tahkoavasta Antti Pihlströmistä.

Red Wingsin kärkikentissä pelaava Abdelkader on taklannut 451 ottelun NHL-urallaan yli 1000 kertaa, ja toistaiseksi Lydmanin tapaus on ainut pelikieltoon johtanut. En ihmettele, että Red Wingsin toimistolla pyydettiin marraskuussa tämän fyysisen maalintekijän allekirjoitus seitsenvuotiseen lähes 30 miljoonan dollarin arvoiseen jatkosopimukseen.

Palataan vielä hetkeksi tapaus Aleksander Barkoviin. En sano, että kyseessä olisi ollut oppikirjojen mukainen täysin puhdas taklaus, mutta mikään suoranainen päänmetsästys se ei ollut. Osuma tulee suoraan edestä. Kädet ovat kiinni kehossa. Jalat nousevat vasta kontaktin jälkeen. Olkapää toki kolahtaa ensimmäisenä Barkovia päähän, mutta Panthers-tähti myös itse edesauttaa tätä kyyristymällä. Tällaisia oikean ja väärän rajamaille sijoittuvia pommeja nähdään kapeassa kaukalossa lähes päivittäin.

Peli on nopeaa ja virheitä tulee taklaajille, mutta myös taklattaville. Abdelkaderilta pitää peräänkuuluttaa huolellisuutta jatkossa, mut loukkaantumishistoriansa vuoksi toivon myös Barkovin oppivan näistä tilanteista. Pää pystyyn silloinkin, kun kiekko käy lavassa vain sekunnin kymmenyksen.

» Lähetä palautetta toimitukselle