Mielipide

A-junioreiden finaalit: HIFK - Jokerit 10-2

LIIGA / Kolumni
Ensimmäinen finaaliottelu ei tarjonnut jännitystä edes yhden erän vertaa. HIFK hallitsi tapahtumia mielensä mukaan.

A-nuorten ensimmäisessä finaaliottelussa ottelun voittaja oli selvillä jo varttitunnin pelaamisen jälkeen.

1.erä

Ottelun alku näytti heti, kumpi joukkue halusi voittoa enemmän. Ensimmäinen pelikatko tuli vasta ajassa 03:26, jota ennen HIFK oli vyöryttänyt jo useamman hyökkäyksen jokerimaalille. Ensimmäinen maali nähtiinkin heti aloituksen jälkeisessä hässäkässä, kun kiekko ajautui siniviivalle Pasi Saloselle jonka lyöntilaukaus upposi maalivahti Tommi Niemelän jalkojenvälistä maaliin.

Jokereille annettiin mahdollisuus päästä peliin mukaan, kun Antti-Pekka Lamberg otti jäähyn kiinnipitämisestä. Kolmesti saivat narripaidat kiekon IFK:n alueelle, mutta laukaukset jäivät puuttumaan. Ylivoimaa oli kulunut yli minuutti, kun siniviivalla tapahtunut kömmähdys oli tuottaa alivoimamaalin kissapedoille. Heikki Laineen läpiajo päättyi kuitenkin tuloksettomasti kiekon suuntauduttua suoraan maalivahti Niemelän syliin.

Tutkapari Arttu Luttinen - Eetu Holma oli sitten asialla ratkaisemassa pelin. Luttinen sai kiekon b-pisteen kaarelle, ja veti ruuhkan takaa kiekon aivan etuylänurkkaan. Maalivahti Niemelä ei joko nähnyt kiekkoa tai sitten aavisti liian aikaisin, sillä mies oli jäissä polvillaan aivan liian aikaisin jättäen tilaa ylös.

Valtteri Filppulan jäähyn aikana Luttinen kuittasi toistamiseen Holman syötöstä ja tilanne oli 3-0 ajassa 14:41. IFK hyödynsi näin ollen ensimmäisessä erässä molemmat ylivoimansa.

Läpi ottelun antoi päätuomari Sebastien Auger lähes siunauksen kahvaamiselle ja pienelle roikkumiselle.
Ainakaan vierasjoukkuetta se ei auttanut, päinvastoin. Neljän miehen lävitse jaksoi Kim Hramoff taistella itsensä laukaussektorille, ennenkuin kiekko saatiin häneltä pois.

Hannu Pikkarainen kaunisteli erän päätöslukemiksi 4-0, kun hän pääsi aivan vapaasti nousemaan maalinkulmalle ja pistämään napakon laukauksen sisään. Jokereiden viisikko hajoitettiin kerta toisensa jälkeen jo keskialueella ja järkyttävät merkkausvirheet aiheuttivat jatkuvia ylivoimahyökkäyksiä. Ensimmäisessä erässä Jokereiden sentterit eivät voittaneet yhtään aloitustakaan.

2. erä

Toiseen erään luisteli Nestori Kaksonen vartioimaan Jokereiden veräjää. Erän aikana Kaksonen ei joutunut suureen sarjatuleen, sillä HIFK sai vain seitsemän laukausta toisessa erässä Jokereiden maalia kohti. Siltikin kiekko löysi tiensä verkkoon kahdesti.

Arto Jokisen ottama huitomisjäähy ajassa 26:40 ei kostautunut, mutta HIFK:n joukkuerangaistuksen aikana tapahtui. Antti Nyrhisen laukaus siniviivalta osui suoraan Heikki Laineen polvisuojuksiin ja kieko kimposi keskialueelle. Kuin tervassa luistellut Nyrhinen ei edes yrittänyt pidellä Lainetta, joka luisteli itsensä yksin läpi ja laittoi hallitusti kiekon verkkoon jokerivahdin jalkojen välistä.

Seuraava tilastomerkintä oli Eetu Holman saama 2+10 minuutin rangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Mikko Kalteva katsoi kiekkoa puolustusalueensa kulmassa pää alhaalla eikä huomannut Holmaa lainkaan.

"Taklasin ihan olkapäälläni, ilmeisesti kaveri ei ollut aivan hereillä. Turhaan tuli kymppi siihen päälle", kommentoi Holma itse tilannetta ottelun jälkeen. "Onneksi ei käynyt pahemmin, kun pää osui pleksiin".

Seuraava maali oli illan komeinta antia. Rami Hovinen laittoi kiekon siniviivalta b-pisteen kaarelle Lauri Penttiselle, joka ei ensin saanut kiekkoa haltuunsa. Rauhoitettuaan kiekon, Penttinen käänsi selän takaa kiekon keskelle aivan vapaaksi jääneelle Kim Hramoffille joka sijoitti kiekon Kaksosen räpylän yli verkon perukoille.

3.erä

Heti kolmannen erän alussa saivat Jokerit tehtyä kavennusmaalin. Selkeästä paitsiosta huolimatta peli jatkui ja Sami Lepistön laukauksesta seuranneen reboundin tulitti Vili Mustonen ohi Aku Limnellin aivan vasempaan takakulmaan. Kuuluisat digitaalit näyttivät aikaa 40.54.

Kuittaus tuli alle minuutti tästä, kun puolustaja Ville Varakas antoi lyöntilaukauksensa puhua siniviivalta.
Paljon huomiota saanut HIFK:n Samuli Kaikkonen pelasi ottelun ensimmäisen vaihtonsa ajassa 52.18. Heti aloituksesta hän yritti maineensa mukaisesti taklata vastustajan jäihin, siinä onnistumatta. Mennessään vaihtoon Kaikkonen kuitenkin taklasi oman joukkuetoverinsa Rami Hovisen ja pojat lähtivät yhdessä vaihtopenkille naureskellen.

Jokereien toinen maali tuli, kun Sami Lepistö laukoi jälleen ja Aku Limnell epäonnistui hanskatorjunnassaan. Kiekko kimposi yläriman kautta maalin viereen, josta Arto Koivisto toimitti kiekon verkkoon.

HIFK iski vielä kolmesti, maalintekijöinä Eetu Holma, Paavo Torkkola sekä Jermu Porthen.

Peliä katsoessa ei voinut uskoa, että kyseessä olisi finaalisarja. IFK hallitsi kaikkea, liikettä oli enemmän, laukaukset saatiin suoritettua maalintekosektorilta sekä useat syötönkatkot toivat ylivoimahyökkäyksiä.
"Kovalla tsempillä lähdemme kyllä lauantainakin pelaamaan, jotta saisimme sarjan poikki jo sunnuntaina", kommentoi tehot 1+3=4 iskenyt Eetu Holma.

"On mukava päästä pelaamaan vielä mestaruudesta. Kyllä me sitä halutaan tosi paljon. Seuraava peli ei varmasti pääty näin selviin lukemiin".

Miten Holma jaksoi vielä latautua junioreiden finaaleihin, kun liigassa HIFK:n pelit loppuivat ja Holma pelasi loppukaudesta liigassakin enemmän tai vähemmän vakituisesti?
"Olin tosiaan mukana HIFK:n liigamiehistössä ja putoaminen siellä ei oikeastaan vaikuttanut omaan keskittymiseeni. Täällä saan pelata kun taas liigassa roolikseni muodostui lähinnä rikkoa peliä".

Holman ohella myös muut liigassa esiintyneet juniorit olivat suuressa roolissa tässä ottelussa. Arttu Luttinen isko tehot 2+2=4 ja puolustaja Hannu Pikkaraisen saldoksi tuli 1+1=2. Jokereiden vaisuutta voi vain ihmetellä. Valtteri Filppulan tehot tyrehtyivät ja päämäärättömästi hyökkäysten avauksia yrittäneet jokeripuolustajat joutuivat kerta toisensa jälkeen syyttämään itseään HIFK:n vastaiskuista.

HIFK vei siis tämän erän. Pirkkolassa lauantaina 22.3. pelattava ottelu tulee varmasti olemaan aivan erilainen. Jokereilla ei yksinkertaisesti ole varaa samanlaiseen löysäilyyn, kuin ensimmäisessä finaaliottelussa. Valtteri Filppulan sekä Tomi Mäen johdolla on tehoja löydyttävä, jos kultamitaleista halutaan haaveilla.

Ai niin, yksi juttu vielä; A-junioreissa materiaaliero on HIFK:n eduksi suurempi, kuin mitä se liigassa oli Jokereilla. Miettikääpä sitä.